Červen 2017

Jahodový retro koláč

Pondělí v 0:01 | toffo |  Buchta (nejen) na víkend

Představuji Vám můj comfort food. Můj narozeninový dort, který jsem dostávala jako malá k narozeninám. Měla jsem tu prvorozenou výsadu, že první domácí jahody šly na můj narozeninový cake. Na konci června. Před tolika lety totiž ještě nefungovalo globální oteplení a jahody dozrávaly až v druhé červnové polovině měsíce. Vždycky jsem se na dort těšila a nikdy jsem nebyla zklamaná. Z čeho by dnešní děti asi byly překvapené, bylo to, že narozeniny jsme slavili bez dárků, všichni společně u stolu, "jen" u dortu a u konvice černého čaje s cukrem a citrónem, podávaném ve slavnostním čajovém servisu. Byl to křehký porcelán s bílým žebrováním a zdobily ho jemné, žluté kvítky s červeným středem a s lehkým zeleným stonkem.
Tvoří ho oblíbený osmdesátkový recept na piškot nastavovaný horkou vodou. A místo želatiny, která, myslím, v té době nebyla v dostatečném množství na pultech sámošek, nebo konzumů, chytré, české hospodyňky vymyslely náhradu uvařenou z pudinku. Pudinkový rosol.


Piškot:
5-6 vajec,
5 - 6 lžic vařící vody,
5 - 6 vrchovaných lžic krupicového cukru (= nabíráme na lžíci hromádky, tj. co se na ní vejde),
8 - 10 lžic polohrubé mouky.

Pečící troubu zapneme a vyhřejeme na 170 °C. Do větší mísy vyklepneme celá vejce a pomocí ručního mixeru, nebo robotu je vyšleháme. Během šlehání přidáme vařící vodu, poté postupně vešleháme cukr. Já jsem robotem šlehala určitě patnáct minut. Na závěr jsem do vyšlehané hmoty postupně vařečkou zapracovala mouku. Těsto jsem nalila na plech o velikosti 30 x 35 cm, který jsem měla připraveně vymazaný máslem a vysypaný strouhankou z bílého pečiva. Těsto jsem opatrně rozetřela po celé ploše plechu a stěrkou nahrnula od středu k okrajům. Ve vyhřáté troubě se piškot peče okolo patnácti minut, nebo dokud těsto neodskočí od krajů plechu a nelepí se na vpíchnou špejli. U mě bylo pečeno za minut deset. Upečený piškot necháme vychladnout a mezitím si omyjeme a očistíme třičtvrtě kila pěkných jahod přibližně stejné velikosti.


Náplň:
3/4 kila pěkných jahod přibližně stejné velikosti,
1 dcl jahodového sirupu (co nejvíc kvalitního, žádné umělohmotné náhražky),
na vylepšenou - můj osobní vklad, 1 dcl Aperolu.


Jahody omyjeme, následně odšťopkujeme (nikdy ne naopak, odšťopkované jahody, když se koupou, nebo louhují ve vodě, ke vší smůle ztrácejí svou největší vůni a chuť) a rozpůlíme.
Vychladlý piškot pokapeme sirupem smíchaným s Aperolem a poklademe půlkami jahod.


Pudinkový rosol:
400 ml vody (nebo sodovky, jestli si dobře pamatuji, dělala pak ve vystydlém rosolu efektní bublinky),
400 ml jahodového nebo malinového sirupu (prostě červeného, ale co nejkvalitnějšího, bez chemické příchuti, co si budem povídat, v kvalitě a složení šťávy v osmdesákách a té současné bude asi diametrální rozdíl, když ten cenový u té současné nejlevnější tvoří jen devět korun českých),
2 vanilkové pudinky.

200 ml vody a celé množství sirupu nalijeme do hrnce a zahřejeme. Do zbylé studené vody zašleháme dva pudinkové prášky. Za stálého míchání vlijeme do hrnce a povaříme 2 minuty (stejně, jako podle návodu na jeho obalu). Hotový rosol nalijeme na korpus s jahodami. V lednici necháme ztuhnout a vychladit, nejlépe do druhého dne, kdy se chutě propojí.


Někdo stvořil rčení, že se šlehačkou je všechno lepší. Dovoluju si tvrdit, že tenhle koláč ne.


Tak vše nejlepší k narozeninám, Maruško!

Čokoládový dort s tmavým pivem

Sobota v 20:45 | toffo |  Buchta (nejen) na víkend

Recept z časopisu Gurmet, který uveřejnil v květnu 2015. A jeden narozeninový dort, pánský. Zdobený jen poprášením moučkovým cukrem skrz záclonu. Pro efekt, lehce industriál. Mascarponový krém jsem vynechala. Není v oblibě.
Happy B-day Mr. Photogenic.
(A jako pozor, nenašla jsem malou dortovou formu, hastag #sombordelar, pekla jsem v kastrůlku, vymazaném máslem a vyloženém na míru pečícím papírem.)

Čokoládový dort s tmavým pivem
250 ml černého piva typu stout (např. Značka Guinness),
250 g másla,
100 g kakaa,
350 g cukru krystal,
140 ml zakysané smetany,
2 vejce,
2 lžičky vanilkového extraktu,
250 g hladké mouky,
2 a půl lžičky jedlé sody.
Krém:
500 g mascarpone,
200 ml smetany ke šlehání,
100 g moučkového cukru,
1 vanilkový lusk,
kakao na poprášení.


Troubu předehřejte na 180 st.Celsia, dortovou formu o průměru 20 cm vymažte máslem a vyložte pečícím papírem (vystříhněte si z papíru kruh o velikosti dna formy, kterým vyložíte dno formy a pak pruh papíru o výšce boků formy, kterým vyložíte boky formy.)
Ve vodní lázni rozpusťte máslo a přilijte pivo. Do směsi zašlehejte prosáté kakao s cukrem a odstavte z ohně. V misce rozšlehejte vejce se zakysanou smetanou a vanilkovým extraktem. Vejce se smetanou nalijte k pivní směsi a pečlivě rozmíchejte. Nakonec vmíchejte prosátou mouku se sodou.
Těsto nalijte do připravené formy a pečte 1 hodinu. Střed dortu by se měl po vytažení z trouby ještě trochu chvět. Nechte vychladnout ve formě na cukrářské mřížce.
Cukr promíchejte s mascarpone a opatrně zapracujte vyšlehanou smetanu se semínky vyškrábnutými z vanilkového lusku. Dort ozdobte krémem a před podáváním poprašte kakaem.


Dr. Elliot Mahlof, AKA TheMDChef

20. června 2017 v 8:10 | toffo |  Hot news?

Odkaz na zajímavý food blog pana doktora Eliota Mahlofa, MD, z Atlanty, US.. http://www.themdchef.com/ Dělím se o odkaz s Vámi a mou chabou pamětí. Blog vypadá optimisticky a rozhodně mě zajímají recepty, jen musím mít více času k prostudování.