Duben 2017

Aperitivo moment 2016

30. dubna 2017 v 18:27 | toffo |  V toffo-kuchyni

Představuji si, že mám malé bistro a potřebuji vymyslet recept na malé jídlo k drinku, na které ke mně budou chodit po práci hosté celého okolí.
Zatím bistro nemám. A nevím, jak vy, ale já když jdu nyní z práce, potřebuji dost často vypustit páru. V tomto případě bych se nebála něčeho trošku ostřejšího ve sklence. Něco ostřejšího potřebuje ale dobrý základ do žaludku. Uzený losos, avokádo, zakysaná smetana a kukuřice dobrý základ potvrzuje.
Menu - kukuřičné ústřice s quacamole a čerstvě uzeným lososem.
Toto je můj příspěvek do soutěže Aperitivo moment 2016, Aperol Spritz food blog roku 2016.



Kukuřičné ústřice

1 konzerva sterilizované kukuřice,

1 hrnek (250 ml) hladké mouky,

2 vejce,

1 čajová lžička prášku do pečiva,

1 čajová lžička kurkumy,

sůl.



Rozklepnutá vejce rozšlehám vidličkou, přidám celý obsah konzervy - kukuřičná zrna i s nálevem, poté mouku s kurkumou a práškem do pečiva. Na rozpálené pánvi vymazané olejem, peču malé placičky. Tvaruju je polévkovou lžící, pro lepší manipulaci s těstem jí pokaždé opláchnu ve studené vodě.


Quacamole

1 avokádo,

180 g 30% kysané smetany,

1 stroužek česneku,

sůl.

Oloupané, pecky zbavené avokádo rozmačkám vidličkou, nebo ho nastrouhám najemno. Přidám kysanou smetanu, prolisovaný česnek a sůl. Smíchám dohromady.


Guacamole a rustikální kousky uzeného lososa vrstvím na teplé kukuričné placičky. Podle chuti si každý sám zakápne citrónovou šťávou. Kdybych měla malé bistro, tak bych si v něm přála podávat poctivé vysoké filety čerstvě uzené kapitánem z Valnovky.


Aperitivo koktejl

Do sklenice navrstvím zmrzlé kostky ledu.
Na led postupně přidávám:
2 cl bílého rumu,
4 cl Aperolu,
4 cl čerstvě vymačkané pomerančové šťávy,
2 cl čerstvě vymačkané citrónové šťávy.




Dobrou chuť!

Zářezy na pažbě

28. dubna 2017 v 13:50 | toffo |  Výzva pro odvážné časopisu Gurmet
Truffle torte z listopadového čísla 2016 - časopis Gurmet


Od olizování lžic a lžiček od čokolády jsem přečokoládovaná možná až do vánoc. Nepovedlo se mi všechno, tak jak jsem chtěla, i když jsem si formu vyztužila, stejně se tmavá pěna dostala až na dno a překryla mi korpus. Kvůli temperování čokolády si snad ten teploměr koupím. Zkoušela jsem to s citem od oka. Na srdíčku je přesně vidět, jak je špatně temperovaná čokoláda nevzhledně našedlá. Vlastně bych mými výtvory mohla tvořit "hvězdnou pěchodu" Gurmetu. Podobný dort jsem pekla synovi před šesti lety k šestnáctinám - Truffle torte podle receptu na Labužníkovi, chyběla na něm jen ta bílá vrstva, která ale dort dělá na pohled zajímavější. Vyzkoušela jsem si tvoření různých čokoládových ozdob, mašliček na papírových vějířcích, roztíráním lžičkou se dají vytvarovat skoro andělská křídla, nění to tak pracné, jak to vypadá i když to potřebuje trochu cviku. Ale kvůli našedlé čokoládě jsem zvolila jméno mé oblíbené hrdinky, které je psané jen tenkou čokoládovou linkou.






Baumkuchen z lednového čísla 2017 časopisu Gurmet


Přípravu těsta jsem si vyloženě užívala. Nádherný sníh a pěna z cukru a másla by se dala jíst sama o sobě. (možná jsem byla v cukrovém nebi kvůli přísnějšímu stravovacímu režimu, který jsem si naordinovala. Dnešek tedy patřil k porušování stravovacích zvyklostí.) Trouba mi pekla asi moc zprudka, protože vrchní dvě vrstvy se mi vprostředku nepropekly. Zjistila jsem to, když jsem lehce seřízla vršek dortu pro jeho vyrovnání. Tak jsem dvě lžíce neupečeného vydlabala a díru vycpala odkrojky. Na fotce dortu na řezu je to i poznat. Při dopékání dortu mi už korpus lehce odstával od stěn formy. Po vyklopení pak korpus připomínal spíš vyrezlou zátku od piva, než dort. Tak jsem se rozhodla nedostatku využít, přiznat kónické stěny dortu a polevu nanést jen na vršek.Dort je opravdu moc dobrý, nepřijde mi tak sladký, jak jsem si korpus se zapečeným marcipánem představovala. O zbytku rodiny už ani nemluvím, ta se vždy těší, že výzvu začnu péct.