Listopad 2016

Věnec z kynutého těsta

19. listopadu 2016 v 18:49 | toffo |  V toffo-kuchyni
Když zaděláte na buchty a nechcete se patlat s jejich balením.



Tak z kynutého těsta jemného, zadělaného z půl kila mouky, vyválíte placku, kterou rozříznete podél na dva pruhy. Jeden naplníte švestkovými povidly a druhý máslem, vanilkovým cukrem a skořicí. Pevně každý pruh smotáte a oba pruhy do sebe zapletete do copu ze dvou dílů. Cop v kruhu jemně smotáte do máslem, nebo sádlem vymazané bábovkové formy


Formu vložíte do trouby a zapnete na 200C. Pečete asi 50 minut, dokud těsto z trouby nezavoní a neodskočí malou mezírkou od okraje formy. Pomocí talíře vykopíte z formy a opět překlopíme zpět dnem na dno další porézní podložky (cukrářské mřížky nebo alespoň dřevěného prkénka, aby moučník mohl vydýchat páru ven).
Přeju krásný, klidný a požehnaný předvánoční čas. Užívejte si ho!




Mille Feuilles

3. listopadu 2016 v 13:51 | toffo |  Výzva pro odvážné časopisu Gurmet
Mille Feuilles, výzva pro odvážné časopisu Gurmet. I mistr tesař se někdy nutne, v mém případě má řídký krém. Ale nesnáším plýtvání jídlem a za své chyby se nestydím, proto ta veřejná deklarace.
PS 1 v lednici to krásně ztuhlo,listové těsto se nerozmáčelo, takže chuťový požitek se dostavil,na rozdíl od toho estetického.
PS 2 A jíme to lžící, podobně jako se na Chalupech ze společné mísy jedlo babiččino rozdrobené první poválečné vánoční cukroví.