Září 2016

Slané dýňové košíčky se sušenou šunkou a křenovou pěnou pro Haloween Lidl Food Challenge

27. září 2016 v 21:43 | toffo |  Soutěž

Miluju vaření a hecuju se do plnění výzev. To ego. Horší je to s realizací. Při přečtení další Lidl Food Challege na téma Haloween jsem měla poměrně rychlou a jasnou představu o finálním receptu i o kombinaci použitých surovin. Jen mi poněkud z paměti i kompozice vypadlo slovo ze zadání. Slovo "strašidelný." Hmm, tak to ani náhodou. Ale dobrý snad. Cíleným konzumentem mého receptu se stávají rodiče, ne děti, které v tento den spíše prahnou po sladkostech a morbidních nápadech.



Můj recept není nic jiného, než přetrasformovaná velikonoční nádivka, spojená s královnou podzimní zeleniny - a to oranžovou dýní Hokaidó, nacpaná do muffinových košíčků. A protože v chuti slaných muffinů převažuje slaná chuť sušené šunky, srazila jsem jí čepičkou t mascarpone, vyšlehané smetany a čerstvě strouhaného křenu. Máte pravdu, že od kornoutku šunky, plněného křenovou šlehačkou nejsme daleko. Ale fúze národních kuchyní teď frčí, tak proč nebýt trochu punk a zkusit, co kdo snese?

ingredience na těsto:
4 plátky tmavého žitného chleba se slunečnicovýni semínky z Lidlu, cca 100 g,
125 g sušené šunky Dulano, krájené na kostičky (=1 balení),
polovina dýně Hokaidó, oloupaná, zbavená semínek i dřeně, cca 180 g,
50 g změklého másla,
4 vejce,
olej na opečení chleba, cca 1 polévková lžíce,
v hmoždíři tlučené nové koření - dvě kuličky,
půl čajové lžičky soli.

ingredience na krém:
1/2 balení Mascarpone = 125 g,
250 g smetany ke šlehání = nejméně 30 % tuku ve smetaně,
čerstvý strouhaný křen podle chuti.


Zprvu si zapnu troubu a nechám vyhřát na 200 C.
Chléb si nakrájím na opravdu malé a drobné kostičky, (tak půl centimetru na pět milimetrů). Opeču je na pánvi dokřupava, na minimálním množství oleje. Dýni nakrájím rovněž na malé kostičky, ještě menší, než chléb, když se nevede, dodatečně je nožem posekám. Změklé máslo dám šlehat do robotu, spolu se solí, přidávám jeden žloutek za druhým. Ze zbylých bílků si vyšlehám sníh. Dýni a chléb přidám do máslové pěny, přidám nové koření, sušenou šunku, promíchám a zlehka zapracuji bílkový sníh.
Plech na 12 ks muffinů si vyložím pečícími papírovými košíčky a těsto do nich z výšky naplním polévkovou lžíci. Uvedné množství se opravdu tip ťop vejde na dvanáct kusů. Dám péct, asi na 20 minut, dokud to nezavoní a po testu propíchnutí špejlí (párátkem) zůstane uvedené dřívko suché.
Upečené muffiny nechám mírně zchladnout, pak je přendám do ozdobných, barevných papírových košíčku.
Vychlazenou smetanu vyšlehám do šlehačky, zapracuji do ní polovinu balení Mascarpone a přidám strouhaný čerstvý kořen křenu - množství závisí na jeho momentální štiplavé kondici a mojí chuti. Krém pomocí zdobícího cukrářského sáčku ozdobně nanesu na vlahé dýňové košíčky. Ihned podávám. Pro masožravce nejlépe s kouskem pečeně a pro dobrou náladu se stopečkou něčeho ostřejšího. Děti totiž už spí.


Dobrou chuť a "Happy Halloween!"

Frutti di mare z Přístavu Valnovka

7. září 2016 v 21:58 | toffo

Horká novinka posledních dnů nabídky Přístavu Valnovka u mě na talíři! Salát z marinovaných, předem tepelně upravených mořských plodů. V kombinaci se sušenými rajčaty, naloženými v oleji a olivami. Frutti di mare fungují, i když se zrovna toto léto musíte obejít bez "mare." Ale nic Vám nebrání, vykouzlit si pravou přímořskou pohodu doma na talíři.


Hotový salát - ready to eat - si doma naservíruju s kouskem bílího pečiva v ruce jedné, a sklenkou vychlazeného bílého nebo růžového vína v ruce druhé. Nebylo by od věci, kdybych přidala pár lístků zeleného salátu, pokapaných citrónovou šťávou. Další variantou může být krátké prohřátí - lehké prohození na pánvi - a podávání s čerstvě uvařenými italskými těstovinami nebo rizotem. Právě této variability chtěl Milan Pospíšil - kapitán Přístavu Valnovka - dosáhnout, když vymýšlel svou recepturu. A já si frutti di mare patřičně užívám:

mušle,

krevety,

kalamáry,

olivy.
Dobrou chuť!