Hrníčková cuketová bábovka

11. srpna 2016 v 22:00 | toffo |  Buchta (nejen) na víkend

Po delší odmlce nabízím hot, hot recept! Už nejméně čtrnáct dní nám, zemědělsky aktivním lidem, nastává období - kam s ní? S cuketou? Už i mírně přerostlou, bohužel. Já vám ale nebudu nutit recept jen tak davajský, jakože kam tu cuketovou hmotu plácnout, nýbrž recept na moučník opravdu dobrý, ne-li skvělý. Recept na bábovku nedrobivou, konzistencí mírně podobnou americkému brownies. Kůrka křupavá, bábovka uvnitř vláčná, plná čokoládové chuti.


Nebudu se tvářit, že jsem si ho vymyslela sama. Ne. Na doporučení virtuální labužnické kamarádky Marcely Kro jsem si vylepšila recet ze stránek Kluků v akci.
Vylepšila čím? Jen jsem přidala tabulku čokolády a lžíci kakaa navíc.

Odměrka na suroviny - 1 hrnek = o obsahu 300 ml.

Potřebujeme:
1 ½ hrnku polohrubé mouky,
1 hrnek krupicového cukru,
2 vejce,
½ hrnku mléka,
100 g čokolády - mléčné, hořké - podle chuti,
¼ hrnku oleje,
1 hrnek nastrouhané cukety,
½ hrnku strouhaných ořechů,
1 vanilkový cukr,
1 kypřicí prášek do pečiva,
2 lžíce kakaa,
špetka soli.

Na vymazání bábovkové formy:
rozpuštěné máslo a hrubá krupice - nebo dětská krupička (to, co používáte na vaření krupicové kaše).

Nejprve si zapnu troubu a předehřeju jí na 180 °C. Bábovkovou formu pečlivě vymažu rozpuštěným máslem a a pečlivě vysypu hrubou krupicí - nebo dětskou krupičkou. Krupice mi zajistí snadné vyklopení upečené bábovky z formy a taky křehkou kůrčičku.

V jedné míse si smíchám suché suroviny a v druhé ty mokré. Ovšem, mléko mírně zahřeju, abych v něm mohla dohladka rozpustit tabulku čokolády. Nastrouhanou cuketu počítám do surovin mokrých. Strouhám jí včetně dřeně a semínek, protože ta moje nebyla extra přerostlý obr s tvrdě a pevně vyvinutými semínky. Na délku měřila jako školní zelené pravítko, takže asi třicet centimetrů = 30 cm.

Obsahy obou mís smíchám, vzniklé těsto vliju do formy, vrazím do předehřáté trouby a peču asi 45 minut, dokud bábovka z trouby nezavoní a těsto od formy lehce neodskočí. Ze začátku 180 °C, pak teplotu zmírním na 160 °C.


Jo a doma jsem neřekla, že ta výborná bábovka je upečená z cukety, takže prosím, ani muk!
Dobrou chuť!
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 BrandonCole BrandonCole | E-mail | Web | 19. září 2016 v 12:22 | Reagovat

I am not much familiar to the language of this website.  I found it very interesting to know the information about it. I used translation tool and grabbed the information. Because I love cooking :-) It was good. Keep on sharing good posts.

2 Catalina Catalina | Web | 20. září 2016 v 22:02 | Reagovat

Asi začínám litovat hodně moc, že jsem doma nechala tu cuketu od babičky a ještě víc, že na bytě nemám troubu... Já ty moučníky z cukety mám strašně ráda a tohle zní skvěle (ještě s tou čokoládou!). A ty fotky jsou krásné!

3 toffo toffo | 27. září 2016 v 23:44 | Reagovat

[1]:Thank you very much!
I'll work on.

4 toffo toffo | 27. září 2016 v 23:46 | Reagovat

[2]: Díky moc Catalino! Všechno bude i ta trouba, ale plně tě chápu, vdyť v tvém cukrářsko-pekařském umění je to opravdu totální pech!!!

Nový komentář

Vezměte na vědomí, že diskuse je moderována. Než se nový komentář začne zobrazovat, musí jej nejdříve schválit autor blogu.

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama