Pečené žampiony marinované v chili balzamikovém krému Kalamáta Papadimitriou, s pohankou a ratatouille

16. května 2016 v 17:04 | toffo

Dalším receptem Honzy Součka jsem se inspirovala. Současné nevlídné počasí mě vrátilo od grilu zpět do kuchyně a donutilo mě začít vařit teplá jídla, která ohřejí. Grilované žampiony jsem vyměnila za pečené a místo salátu volím pečené ratatouille.


Ingredience:

4 velké žampiony,

na marinádu:

3 lžíce sójové omáčky,

3 lžíce chili balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou,

1 lžíce olivového oleje.

K základním ingrediencím na ratatouille patří rajčata, česnek, cibule kuchyňská, cukety, lilek, papriky a koření (zejména bazalka, majoránka, tymián apod.).

Dala jsem podle momentálních kuchyňských zásob:

3 malé mladé cuketky,

jednu papriku žlutou silnostěnnou a jednu zelenou maďarskou,

dvě cibule,

3 stroužky česneku,

hrst červených koktejlových rajčat,

2 lžíce olivového oleje,

sůl,

bylinky jsem vzhledem k chuti marinády na žampiony téměř vynechala, sahám jen po zelené petrželce.


Žampióny omyju, u nožičky odstraním blanitý prstenec, aby marináda mohla proniknout do kloboučku plodnice. Marinádu vytvořím smícháním a prošleháním uvedených surovin, žampiony nechám marinovat alespoň 4 hodiny.

Když se jde na věc, jako první rozpálím troubu na 200 °C, společně s ní si v ní nechám rozpálit pekáč, který použiji na ratatouille. Zeleninu - kromě rajčat a česneku - nakrájím na stejně velké kostky. Promíchám jí s olivovým olejem, vsypu do rozpáleného pekáče a zprudka peču za občasného promíchávání půl hodiny.

Zhruba po půl hodině ratatouille osolím a přihodím do něj nasekaný česnek a celá koktejlová račátka. Do menšího pekáčku vložím namarinované žampióny i s marinádou a peču současně se zeleninou dalších patnáct minut.

Nenamočenou, loupanou pohanku vařím podle návodu na obalu dvacet minut, dokud není měkká.


Hotové ratatouille promíchám s čerstvě sekanou petrželkou, vrstvím ho na vařenou pohanku a korunuji kloboučky žampiónů.

Dobrou chuť!
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama