Vandrácký chléb na klacku

29. dubna 2016 v 22:40 | toffo |  V toffo-kuchyni

Vandrácký chléb na klacku je zábava pro děti i dospělé.


Recept jsem si už dávno opsala z Labu (Labužník.cz), recept je od Sněhurky pro Kari. Zní to bizarně, ale určitě nejsem pod vlivem omamných látek. Kdo zná, ten ví.


Ingredience:
400 g hladké mouky,
1/2 lžičky soli,
2 lžičky prášku do pečiva,
50 g margarinu (dávám Heru, jednou za rok to přežijeme),
1/8 l mléka.


Mouku smíchám se solí a přáškem do pečiva. Pak přidám Heru a vše rozdrobím prsty na drobenku. Opět. Pak přidám mléko a vypracuji vláčné těsto, které ale zůstává poměrně tuhé. Vyválím z něj váleček a ten nakrájím na stejné kousky. Z nich pak vyválím šňůrky válečky, asi 15 sm dlouhé. Obalím je lehce v hladké mouce, naskládám na tácek, nebo do krabičky a odnesu na zahradu k ohýnku.


Na pečení jsou místo formiček a plechů připraveny bezové nebo lískové klacky pruty. Ani se nezdržujeme loupáním jejich kůry. Válečky spirálovitě obmotáme okolo klacku a pak mírně dlaní sploštíme. Takto připravený chléb si každý sám opeče do křupava na ohýnkem. Hlavně nepřipálit a nenechat zčernat!


Vandrácký chléb tvarem trochu připomíná kremrole, ale naše děti jej vytunily daleko víc. Před pečením jej obalí v krystalovém cukru smíchaném se skořicí, aby si pak nad ohněm opekly vandrácký trdelník. Chutná to fakt dobře.


Do tohoto základního těsta se může přidat:
150 g krájeného salámu (tvrdého typu - Poličan, Herkules, Paprikáš),
provensálnské bylinky, tymián, oregáno (ala pizza), v létě mateřídouška?
parmezán,
anglická slanina se namotává do spirály společně s těstem,
fantazii se meze nekladou
a na to letošní první opékání,
v rámci slavení filipojakubské noci čarodějnic jsou prasárničky porušení stravovacích zvykostí povolena.

 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Madla Madla | Web | 8. května 2016 v 21:07 | Reagovat

Jé, škoda že jsem si o vandráckém chlebu nepřečetla dřív, skvěle by se hodil na Toníčkovu garden party na oslavu 7. narozenin. Ale určitě ho spáchám :-) I sladká varianta alá trdelník vypadá moc dobře :-)

2 Catalina Catalina | Web | 9. května 2016 v 12:34 | Reagovat

Hned jsem si při pohledu na to ohniště a obmotaný chléb vzpomněla na trdelník! Parádní nápad na letní večery :) Mě by nejvíc lákala (jak jinak u mě :D) ta varianta se skořicovým cukrem.

3 toffo toffo | 9. května 2016 v 17:48 | Reagovat

[1]:,[2]: u nás je to moc oblíbený počin, děti pečou jako zběsilý a mě to taky fakt baví. Nejvíc to oloupávání pečeného z klacku :-)!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama