Polévka z červené čočky

11. dubna 2016 v 10:41 | toffo |  Nový životní styl

Červená čočka je uvařená během patnácti minut. Vyplatí se tedy mít jí v zásobách v spíži, protože když dorazí hlad a bída, lze z ní rychle vytvořit rychlé, výživné jídlo. Stačí pak sáhnout po kořenících složkách, které máte momentálně v kuchyni dostupné a čarujete všechny možné chutě světa. Já včera právě tu indickou podle Michaely Samant - recepty z Indie - Polievka z oranžovej šošovice. Kurkuma, římský kmín, pálivé papričky ani čerstvý zázvor mou kuchyni už totiž trvale nikdy neopouští.

"CO POTREBUJETE:
1 hrncek (150ml) oranzovej sosovice = červené čočky,
olej,
1 mensia cervena cibula = menší červená cibule
2 struciky cesnaku = stroužky česneku
1 zelena chilli papricka (mozeme zbavit semien)
kusok cerstveho zazvoru = kousek čerstvého zázvoru
asi 3-4 hrnceky vody (alebo podla potreby, polievka by mala byt hustejsia)
1/2 lyzicky rimskej rasce = půl lžičky římského kmínu
1/3 lyzicky mletej kurkumy
sol = sůl
100ml kokosoveho mlieka
cerstva koriandrova vnat = čerstvá koriandrová nať

AKO POSTUPOVAT = JAK POSTUPOVAT?

V hrnci zohrejeme olej. Pridame rimsku rascu, nastruhany zazvor a nadrobno nakrajanu chilli papricku a nechame rascu rozvonat. Potom pridam nadrobno nakrajanu cibulu a cesnak, restujeme domakka. Dalej pridame kurkumu a premiesame.
Pridame preplachnutu sosovicu a vodu. Vodu privedieme k varu a polievku varime, kym nie je sosovica makka. Nakoniec pridame kokosove mlieko, sosovicu mozeme trocha roztlacit a osolime. Pridame koriandrovu vnat, polievku premiesame, prejdeme varom a odstavime z ohna."

V hrnci rozhřejeme olej. Přidáme římský kmín, nastrouhaný zázvor a nadrobno nakrájenou chilli papričku, v horkém oleji necháme kmín rozvonět. Pak přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a česnak, resttujeme doměkka. Dále přidáme kurkumu a promíchámi. Přidáme propláchnutou čočku a vodu. Vodu přivedeme k varu a plévku vaříme, dokud není čočka měkká. Nakonec přidáme kokosové mléko, čočku můžeme trochu rozmačkat a osolíme. Přidáme koriandrovou nať, polévku promícháme, necháme přejít varem a odstavíme z ohně.

Kokosové mléko si vyrábím sama, ze strouhaného kokosu. 1 díl kokosu zaliju 2 díly horké vody a nechám louhovat, dokud neschladne. Pak vše rozmixuju tyčovým mixérem a přecedím. Kokosové mléko uchovávám v lahvi v ledničce.

Jediné, co mi chybělo, byla koriandrová nať. Miluju jí, ale není nikde v blízkosti k celoročnímu sehnání. Občas dostanu kytičku koriandru od naší vietnamské obchodnice z místní večerní samoobsluhy. Rozhodně se chystám na pěstování v letošní zahradnické sezóně. Z tohoto důvodu jsem polévku ošidila jen zelenou naťovou cibulkou a najemno nakrájeným lupenem římského salátu. A může tak učinit i ten, který specifickou chuť zeleného koriandru nemá rád.


 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Michaela Michaela | E-mail | Web | 14. dubna 2016 v 10:27 | Reagovat

Parada! Krasne fotky :-)

2 toffo toffo | Web | 14. dubna 2016 v 19:33 | Reagovat

[1]: Díky Michaelo za super autentické recepty. Tvou knihu jsem poslala dál, jako dárek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama