Duben 2016

Vandrácký chléb na klacku

29. dubna 2016 v 22:40 | toffo |  V toffo-kuchyni

Vandrácký chléb na klacku je zábava pro děti i dospělé.


Recept jsem si už dávno opsala z Labu (Labužník.cz), recept je od Sněhurky pro Kari. Zní to bizarně, ale určitě nejsem pod vlivem omamných látek. Kdo zná, ten ví.


Ingredience:
400 g hladké mouky,
1/2 lžičky soli,
2 lžičky prášku do pečiva,
50 g margarinu (dávám Heru, jednou za rok to přežijeme),
1/8 l mléka.


Mouku smíchám se solí a přáškem do pečiva. Pak přidám Heru a vše rozdrobím prsty na drobenku. Opět. Pak přidám mléko a vypracuji vláčné těsto, které ale zůstává poměrně tuhé. Vyválím z něj váleček a ten nakrájím na stejné kousky. Z nich pak vyválím šňůrky válečky, asi 15 sm dlouhé. Obalím je lehce v hladké mouce, naskládám na tácek, nebo do krabičky a odnesu na zahradu k ohýnku.


Na pečení jsou místo formiček a plechů připraveny bezové nebo lískové klacky pruty. Ani se nezdržujeme loupáním jejich kůry. Válečky spirálovitě obmotáme okolo klacku a pak mírně dlaní sploštíme. Takto připravený chléb si každý sám opeče do křupava na ohýnkem. Hlavně nepřipálit a nenechat zčernat!


Vandrácký chléb tvarem trochu připomíná kremrole, ale naše děti jej vytunily daleko víc. Před pečením jej obalí v krystalovém cukru smíchaném se skořicí, aby si pak nad ohněm opekly vandrácký trdelník. Chutná to fakt dobře.


Do tohoto základního těsta se může přidat:
150 g krájeného salámu (tvrdého typu - Poličan, Herkules, Paprikáš),
provensálnské bylinky, tymián, oregáno (ala pizza), v létě mateřídouška?
parmezán,
anglická slanina se namotává do spirály společně s těstem,
fantazii se meze nekladou
a na to letošní první opékání,
v rámci slavení filipojakubské noci čarodějnic jsou prasárničky porušení stravovacích zvykostí povolena.


Aperitivo moment 2015 - košíčky s medvědím česnekem a parmezánem

25. dubna 2016 v 21:54 | toffo |  V toffo-kuchyni

Souběžně s vyhlášením Food Blogu roku 2015 probíhá soutěž pro všechny foodblogery "Aperitivo moment." S aperitivy APEROL Spritz, Crodino, CINZANO a CAMPARI. Vaří se a peče na téma předkrm a součástí musí být drink na bázi těchto aperitivů. Na nominaci food blogu roku nemůžu pomyslet ani v nejbláznivějších snech, ale štěstí v soutěži pokouším ráda.


Chtěla jsem vytvořit opravdu něco malého, typické finger food o velikosti sousta a použít sezónní surovinu. O víkendu jsme natrhali čerstvý medvědí česnek, od včerejška jsem přemýšlela nad párováním chutí a dnes přišel nápad. Zmenšené verze tartaletek s medvědím česnekem a parmezánem. Ve vánočních formičkách na košíčky. Jen tak dvakrát zakousnout.


Suroviny na šestnáct košíčků (na fotografie se všechny nedostaly),
těsto:
1 žloutek,
100 g mouky,
40 g másla,
špetka soli,
1 - 2 polévkové lžíce studené vody.

Mouku smíchám se solí a s kousky másla, prsty tvořím drobenku. Pak přidám žloutek a studenou vodu. Vypracuji křehké těsto a nechám ho půl hodiny odležet v lednici.


náplň:
200 g kysané smetany (čím více tučná,tím lépe),
hrst medvědího česneku,
2 polévkové lžíce zlatých rozinek,
50 g strouhaného parmezánu,
1 vejce,
1 bílek (zbyl mi od tvoření křehkého těsta),
pepř, sůl, muškátový oříšek.

Ještě než jsem začala s přípravou křehkého těsta, jsem zalila zlaté rozinky Campari, aby krásně zvláčněly. Na výsledné chuti předkmu se Campari ale nijak neprojeví, tak jestli je vám skvělého aperitivu líto, namočte je klidně do vody.

Troubu si už začnu rozehřívat na 170 °C.

Medvědí česnek operu a osuším v salátové sušičce. Vejce rozšlehám s bílkem, přidám kysanou smetanu a nadrobno nakrájený medvědí česnek. Přidám strouhaný parmezán, dosolím, opepřím, strouhnu muškátový oříšek.

Z lednice vyndám těsto a vmačkávám ho do formiček na košíčky. Za ty léta mám opravdu dobrý styl a grif, dobrou školou mi bylo po dětská léta každoroční pečení vánočních pracen - a ty musely být vymačkávány tak akorát rovnoměrně, aby se dobře propekly a šly pěkně vyklopit.

Do každého košíčku se vejde jedna kávová lžička náplně, je to těsně pod okraj, aby náplň nepřetekla. Na vrch každého košíčku zlehka zatlačím tři rozinky a jde se péct. Trvá to tak 8 - 10 minut. Pak upečené košíčky vytáhnu z trouby, chvíli je nechám odstát a pak každý opatrně vyjmu z formičky. Okraj košíčku opatrně nadzvihnu špičkou tenkého nože a košíček sám vyklouzne. Doporučuji je podávat vlahé, ne zcela vychladlé.



K předkrmu jsme si namíchali zcela jednoduchý drink z Campari.

Suroviny:
1 pomeranč,
ledové kostky.

Do sklenice vložím jeden plátek zralého pomeranče, nakrájený na čtvrtiny. Sklenku zasypu ledovými kostkami. Doliju jedním dílem Campari a jedním dílem toniku.


Dali byste si?

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dodatečná poznámka pod čarou (tzn. na základě komentáře po publikování článku):

Jestli se Vám nechce vymačkávat malé košíčky, zdvojnásobte poměr uvedených surovin a upečte si jeden velký slaný koláč v koláčové, nebo dortové formě. Formu není třeba vymazávat, stačí vyložit pečícím papírem. Doba pečení pak bude 40 minut.
Dobrou chuť!




Salát s tofu Stir-Fry

19. dubna 2016 v 19:33 | toffo |  Nový životní styl

U sestry jsem dostala ochutat salát ze salátového lupení, jednoduchou hořčičnou zálivkou a osmaženým tofu. Výborné! Zkusila jsem si recept odvodit, chutnal a tady je:

pro dvě osoby
1 ks marinovaného tofu (cca180g),
olej na smažení,
směs zelených salátů (ledový, římský, rukola),
pár ředkviček, dala by se i krátce oblašírovaná brokolice.

Saláty omyju a nechám okapat, případně je vyždímu v salátové odstředivce. Natrhám a nakrájím na malé kousky, připravím na talíř. Stejně tak přidám zbylou zeleninu.

"Stir Fry je tradiční čínská metoda vaření. Jídlo je vařené v hluboké pánvi wok, smažené (fry) na malém množství oleje. Jídlo se připravuje tradičně při vysoké teplotě a za stálého míchání (stir). Jméno je tedy odvozeno ze stylu vaření."

Tofu nakrájím na hranolky a obalím v kukuřičném škrobu. Ve woku rozpálím rostlinný olej a hranolky na něm osmažím do zlatova - dokřupava. Ke konci smažení zasypu bohatě sezamem a ještě chvíli smažím, snažím se, aby co nejvíce sezamu ulpělo právě na tofu. Hotové vyndám z pánve a nechám okapat od přebytečného oleje na papírovém ubrousku. Připravím zálivku:

1 lžíce olivového oleje,
1 lžíce balzamikového octa.
Nemíchat. Protřepat ve šroubovací zavařovací sklenici do emulze.

Tofu přiložím na salátový talíř, pokapu zálivkou a večeře je hotová. Kombinací salátů a zeleniny se může nabízet nepřeberné množství, dle chutí a momentální sezónní nabídky v obchodech. Pokud se chcete o tofu a čínské kuchyni dozvědět více, vřele doporučuju gastronomický seriál "Kouzla čínské kuchyně" na TV Barrandov Plus. Sledovala jsem už dva díly, každou sobotu ve 20.20, téměř s otevřenou pusou. Ani si neuvědomíme, kolik je za každým zrnkem rýže, kouskem tofu, práce. Ale díly se i reprízují, když budete mít zájem, ještě všechny stihnete.


Budu ráda na vaše konstruktivní připomínky a nápady k receptu a Evo, taky na tvůj recept. Dobrou chuť.



Odpolední zeleninové smoothie

17. dubna 2016 v 18:02 | toffo |  Nový životní styl

Se smoothiem jsem začala laškovat před čtyřmi lety, z jediného pragmatického důvodu. Nemohla jsem do dcery "narvat" dostatečné množství bílkoviny, bílý jogurt mi odmítala zcela. Proto jsem ho propašovala do dopolední svačiny, ovocné smoothie na na jogurtové bázi, doslazené maximálně medem. Za ty roky jsme se smoothie-makery nestali. Preferuji celé kusy ovoce, zeleniny, nemám tak výkonný mixér, který by tohle všechno dokázal zvládnou a rozmixovat. I je prý vědecky dokázáno, že kousáním celé se lidský mozek ošidí a myslí se, že je už je dostatečně tělo nasycené. Na druhou stranu, stihnout ráno umixovat smoothie z plnohodnotných surovin a vzít si ho s sebou jako hodnotnou snídani a nasnídat se včas, je také důležité. Dobrým důvodem je i ten můj.
Odpolední svačina je pro mě ve znamení zeleniny a bílkoviny. Tudíž, naše smoothie chutná jako studená orientální polévka. Ale chutná.
Na dvě porce jsem použila:
tři mladé slaďoučké mrkve, centimetrový kus čerstvého zázvoru, šťávu z poloviny citronu, hrst řeřichových výhonků, vypěstovaných doma na vatě, půl lžičky kurkumy (je prý dobrá na detoxikaci organismu), špetku soli (zvýrazňuje chut), lžičku rostlinného oleje (abych optimálně využila karoten z mrkve), dvě lžičky chia semínek.
Mrkvev a zázvor jsem samozřejmě oloupala, a nastrouhala, protože rozmixovat by to můj mixér nedokázal. Vše jsem vložila do mixovací nádoby a dolila studenou vodou (z filtrační konvice, od té doby, co nás připojili na Želivku, veškerou kohoutkovou vodu k pití filtruju.) Rozmixovala a aby dceři lépe chutnalo, podávala jsem smoothie ve speciálních skleničkách, které teď aktuálně prodávají v Nanu-nana.
A prosím, s chia semínky pozor, přečtěte si článek od Florentýny - TADY.
A co se týká pro a proti smoothie, podle mě skvělý článek od Jany - Zásadně zdravě - TADY.
Protože, všeho s mírou a hlavně s rozumem.



Dort Battenberg

14. dubna 2016 v 20:32 | toffo |  Výzva pro odvážné časopisu Gurmet

Motto výzvy:
"Držte se daného receptu a popusťte uzdu fanzatii až při zdobení. to jsou pravidla našivch výzev pro odvážné. Za každou jednotlivou fotografií se odehrává příběh, někdy naznačí i e-mail, který snímek doprovází. I tím se jeden dort od druhého odlišuje. Věnujte pozornost i celkovému konceptu fotografie. Výherce vybírá redakce. Nápad, originalita, čistota provedení pečlivá práce... to všechno hraje roli."


zdroj obrázku, časopis Gurmet, květen 2016, str. 90

zdroj obrázku, časopis Gurmet, květen 2016, str. 91

Na první přečtení postupu pečení a zdobení královského dortu Battenberg jsem se mírně orosila. Už jsem viděla, jak se mi v jedné formě, rozdělené pouze pečícím papírem, obě těsta protékáním spojují. Avšak jsem neodhadla, že těsto je spíše bábovkovitého typu, než piškotového, takže obě barvy poslušně zůstaly na svých místech. Abych získala pravidelné hranolky pravidelných rozměrů, hodně jsem upečené korpusy okrájela, takže jsem získala menší naž krátký kousek dortu k potažení. Na promazání jsem místo meruňkové marmelády, kterou bych musela kupovat, zvolila naší domácí špendlíkovou marmeládu z Chalup. Na potažení jsem musela pro změnu rozválet větší než velké množství marcipánové hmoty, neumím totiž doposaváď válet do pravidelného tvaru. Ten jsem si navíc na míru vyměřila provázkem, jak na šířku, tak na délku. Všechno klaplo.

zdroj obrázku, časopis Gurmet, duben 2016, str. 13

Pro zdobení dortu mě napadly malované květy královskou glazuru - bílkovou polevu, chcete-li, které jsem před časem shlédla na blogu Meg v kuchyni. Markéta jimi ozdobila svatební dort pro svou sestru a mě ta metoda naprosto fascinovala. A pro recept na královskou glazuru jsem si zaskočila k další královně pečení na její blog - Catalina peče. nDíky poctivému tření robotem jsem získala poprvé v životě tak krásnou polevu, že ostatní zdobení bylo jen dílem trpělivosti. Nic se nekazilo. S výsledkem jsem byla nadmíru spokojená. Ve finále je takový dort poměrně nenáročný na pečení i zdobení, avšak velmi dekorativní a nadmíru jedlý. Určitě bych ho zařadila do řady reprezentativních zákusků na nějakou vyjímečnou událost, třeba právě tu svatbu. Dančo, co? Jediné, co nevyšlo, bylo otištění mojí fotky v časopisu Gurmet. Tak, třeba příště, na řadě je PASTEL DE TRES LECHES - Třímlékový dort.




Polévka z červené čočky

11. dubna 2016 v 10:41 | toffo |  Nový životní styl

Červená čočka je uvařená během patnácti minut. Vyplatí se tedy mít jí v zásobách v spíži, protože když dorazí hlad a bída, lze z ní rychle vytvořit rychlé, výživné jídlo. Stačí pak sáhnout po kořenících složkách, které máte momentálně v kuchyni dostupné a čarujete všechny možné chutě světa. Já včera právě tu indickou podle Michaely Samant - recepty z Indie - Polievka z oranžovej šošovice. Kurkuma, římský kmín, pálivé papričky ani čerstvý zázvor mou kuchyni už totiž trvale nikdy neopouští.

"CO POTREBUJETE:
1 hrncek (150ml) oranzovej sosovice = červené čočky,
olej,
1 mensia cervena cibula = menší červená cibule
2 struciky cesnaku = stroužky česneku
1 zelena chilli papricka (mozeme zbavit semien)
kusok cerstveho zazvoru = kousek čerstvého zázvoru
asi 3-4 hrnceky vody (alebo podla potreby, polievka by mala byt hustejsia)
1/2 lyzicky rimskej rasce = půl lžičky římského kmínu
1/3 lyzicky mletej kurkumy
sol = sůl
100ml kokosoveho mlieka
cerstva koriandrova vnat = čerstvá koriandrová nať

AKO POSTUPOVAT = JAK POSTUPOVAT?

V hrnci zohrejeme olej. Pridame rimsku rascu, nastruhany zazvor a nadrobno nakrajanu chilli papricku a nechame rascu rozvonat. Potom pridam nadrobno nakrajanu cibulu a cesnak, restujeme domakka. Dalej pridame kurkumu a premiesame.
Pridame preplachnutu sosovicu a vodu. Vodu privedieme k varu a polievku varime, kym nie je sosovica makka. Nakoniec pridame kokosove mlieko, sosovicu mozeme trocha roztlacit a osolime. Pridame koriandrovu vnat, polievku premiesame, prejdeme varom a odstavime z ohna."

V hrnci rozhřejeme olej. Přidáme římský kmín, nastrouhaný zázvor a nadrobno nakrájenou chilli papričku, v horkém oleji necháme kmín rozvonět. Pak přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a česnak, resttujeme doměkka. Dále přidáme kurkumu a promíchámi. Přidáme propláchnutou čočku a vodu. Vodu přivedeme k varu a plévku vaříme, dokud není čočka měkká. Nakonec přidáme kokosové mléko, čočku můžeme trochu rozmačkat a osolíme. Přidáme koriandrovou nať, polévku promícháme, necháme přejít varem a odstavíme z ohně.

Kokosové mléko si vyrábím sama, ze strouhaného kokosu. 1 díl kokosu zaliju 2 díly horké vody a nechám louhovat, dokud neschladne. Pak vše rozmixuju tyčovým mixérem a přecedím. Kokosové mléko uchovávám v lahvi v ledničce.

Jediné, co mi chybělo, byla koriandrová nať. Miluju jí, ale není nikde v blízkosti k celoročnímu sehnání. Občas dostanu kytičku koriandru od naší vietnamské obchodnice z místní večerní samoobsluhy. Rozhodně se chystám na pěstování v letošní zahradnické sezóně. Z tohoto důvodu jsem polévku ošidila jen zelenou naťovou cibulkou a najemno nakrájeným lupenem římského salátu. A může tak učinit i ten, který specifickou chuť zeleného koriandru nemá rád.