Zimní minestrone s cizrnou

10. března 2016 v 4:31 | toffo |  Nový životní styl
Zima se ještě moc nevzdává, i když by se mohlo zdát, že velikonoce klepou na dveře. Proto se ani my ještě nemusíme vzdávat vydatných, ale výživných hrnců polévek. Zimní minestrone jsem objevila na blogu Evy Rýznerové , autorky mé oblíbené knihy - kuchařky s příběhem, kvůli které jsem se jednu období zcela položila do vaření italské kuchyně. A jak jinak, chuťově dokonalý a vyvážený je i recept na zimní vydatnou polévku minestrone. Protože mi moc, moc chutnala, musím se tady o recept podělit. Takže - nejdřív si namočte 200 g cizrny a pak čtěte dál. Polévku budete vařit až druhý den. Její velkou předností, kromě chuti, je nutriční vyváženost v poměru bílkovin (cizrna), sacharidů (těstoviny) a zeleniny. Navíc, vhodná pro vegetariány.




Na dvanáct porcí polévky:

"200 g cizrny, namočené přes noc a druhý den doměkka uvařené
1 cibule, nasekaná
3 stroužky česneku, nasekané
1 menší pórek, nasekaný
2 mrkve, nakrájené na kostičky
3 stonky řapíkatého celeru, nakrájené na kostičky
100 g kapusty, nakrájené
100 g hlávkového zelí, nakrájeného
2 konzervy kvalitních italských rajčat, zavařených ve vlastní šťávě
100 g drobných těstovin (ditalini, anelletti, mini farfalle), uvařených zvlášť
6 lžic olivového oleje extra panenského
1 dl bílého vína
2 bobkové listy
sůl a pepř podle chuti
nastrouhaný parmezán k servírování
nasekaná pažitka k servírování
Ve velkém hrnci zpěňte na olivovém oleji cibuli, česnek a pórek. Přidejte mrkev, celer, kapustu a zelí a podlijte bílým vínem. Víno nechte vypařit, přidejte rajčata, cizrnu i vodu, ve které se vařila. Osolte, opepřete a přihoďte bobkový list. Zalijte vodou nebo vývarem, tak aby tekutina převyšovala zeleninu o jednu třetinu. Vařte, dlouho, dlouho, na mírném ohni. Minimálně po dobu dvou hodin. Až var ustane, odstavte hrnec na kraj plotny a vmíchejte zvlášť uvařené těstoviny. Jednotlivé porce posypejte parmezánem, pažitkou a podávejte s opečeným chlebem."
Eva Rýznerová - La Cuoca

Když ke stolu nepozvete dvanáct lidí, ale vaříte pro sebe, máte na tři dny vystaráno o výživné a vydatné obědy a večeře. A věřte, že se Vám nepřejí!
Buon appetito!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Kamila Kamila | E-mail | Web | 10. března 2016 v 9:19 | Reagovat

Jdu na to! Mám naklíčenou cizrnu a děti s chřipkou, to se minestrone báječně hodí.

2 toffo toffo | E-mail | Web | 11. března 2016 v 6:26 | Reagovat

[1]: Pěkně, tomu říkám připravenost!

3 dadainka dadainka | Web | 11. března 2016 v 20:08 | Reagovat

Vypadá to lákavě :-)

4 toffo toffo | Web | 12. března 2016 v 9:04 | Reagovat

[3]: Je výborná :-)

5 Madla Madla | Web | 25. března 2016 v 10:21 | Reagovat

Výživných hrnců polévky se nezvádávm nikdy a minestrone miluju v jakékoli její vaiantě, cizrnu máme doma v oblibě, takže určitě vyzkouším i takto.

6 toffo toffo | Web | 27. března 2016 v 19:09 | Reagovat

[5]: Můžu jen doporučit!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama