Velikonoční věnec

20. března 2016 v 18:19 | toffo |  Velikonoční šuplík

Ve švýcarském časopisu jsem objevila jednoduchý recept na velikonoční moučník z lineckého těsta. Tak jsem ho rychle upekla a možná se někomu bude hodit. Je totiž i moc pěknou, čistou a poměrně vtipnou dekorací velikonočního stolu. To je můj letošní příspěvek do velikonočního šuplíku.


Suroviny:
350 g hladké mouky,
150 g moučkového cukru,
špetka soli,
1 balíček vanilkového cukru,
150 g studeného másla,
1 vejce.

meruňková marmeláda,
žlutá potravinářská barva,
moučkový cukr na posypání.


Mouku, moučkový cukr prosijeme přes síto do mísy. Přidáme špetku soli, vanilkový cukr a na kousky nakrájené studené máslo. Obouma rukama vše rychle zpracujeme na drobenku. Přidáme celé vejce a vše zpracujeme v kompaktní těsto. Vytvoříme z něj váleček, zabalíme do potravinářské folie a necháme v lednici odpočinout alespoň půl hodiny.
Dva plechy na pečení vyložíme pečícím papírem. Troubu rozehřejeme na 180 °C.
Těsto rozdělíme na dvě části, každou vyválíme na placku vysokou cca 3 mm. Ozdobným, vroubkovaným vykrajovačem z těsta vykrojíme dva kruhy o průměru 24 cm. (Tvar si naznačte podobně velikou poklicí od hrnce nebo kastrolu, ráfkem z dortové formy nebo si vystřihněte šablonu z papíru.)
Kruhy položíme na plechy vyložené pečícím papírem. Uprostřed každého z nich si naznačíme kruh o průměru 10 cm, vykrojíme ho také ozdobným vykrajovačem. Tento kruh si opatrně vyndáme zpět na pracovní desku, použijeme ho totiž na vykrajování ozdob věnce - velikonočním vykrajovátkem ve tvaru vajíčka si vykrájime dvanáct kousků, polovině z nich vytvoříme dírky - žloutky. Moje vykrajovátko ve tvaru vajíčka měří cca 5,5 cm a na dírky jsem použila jeden konec trubičky na pečení kremrolí - to aby byl žloutek patřičně velký.
Vykrájená vajíčka přidáme na plechy k věncům a vše upečeme - 10 minut bude stačit.
Vychladlý věnec slepíme marmeládou. Meruňkovou marmeládu můžeme přibarvit žlutým potravinářským barvivem, aby byla iluze žlutých domácích žloutků dokonalá. Marmeládou slepíme i vajíčka a ta marmeládou přilepíme na věnec. Bohatě zasypeme moučkovým cukrem a necháme po poklopem rozležet do druhého dne. Linecký koláč zvláční, změkně. Kdo má rád křupavé linecké, může se do něj pustit hned.
Veselé velikonoce přeju!

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 anchovickal anchovickal | Web | 21. března 2016 v 20:56 | Reagovat

Krásné :-)

2 toffo toffo | E-mail | Web | 22. března 2016 v 7:01 | Reagovat

[1]:díky, v jednoduchosti je krása i síla

3 Madla Madla | 25. března 2016 v 10:13 | Reagovat

Maruško, už jsem ho opěvovala na FB, ale musím i tady. vypadá nádherně! jdu zadělat na těsto :-) sice nemám meruňkovou marmeládu, ale snad bude dobrý  i s rybízovou.

4 toffo toffo | Web | 27. března 2016 v 19:05 | Reagovat

Díky, rybízová bude určitě dobrá, nejvýbornější, prostě budeš mít ohnivá vejce s rudými žloutky! Veselé velikonoce, Madlo!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama