Dort kolibřík - Hummingbird cake

17. března 2016 v 15:10 | toffo |  Výzva pro odvážné časopisu Gurmet

Na pečení tohoto dortu jsem se těšila, je totiž plný samých dobrých a mlsných věcí. Postup ani příprava není komplikovaná, tušila jsem, že si tentokrát užiju pečení bez "stresu." Co pro mě ale bylo stesující - vlastní focení. Přepla jsem si, samozřejmě nějakým omylem, tlačítko mého nově poděděné zrcadlovky a něšlo mi ostřit. A protože ještě nejsme spolu zžití, fotila jsem programem pro blbečky, automaticky.

"Hummingbird cake si vysloužil jméno díky sladké a šťavnaté chuti. Ta připomíná nektar, jímž se živí kolibříci. Původní recept zřejmě pochází z Karibiku z konce 60. let minulého stolení, pak putoval z Jamajky do USA, kde se rychle proslavil. Nenahrazujte pekany jinými ořechy, přišli byste o nezaměnitelnou chuť a vůni, která je pro dort charakteristická."
Terezie Tkáčiková, časopis Gurmet, Březen 2016

Rozhodla jsem se upéct cupcakes v malých silikonových košíčcích a každý kousek ozdobit sušeným ananasovým květem. Jak vyrobit květ se můžete, jako já, naučit v tomto videu:




Recept z březnového čísla časopisu Gurmet:


Vyhodnocení kolibříkové výzvy v dubnovém čísle časopisu Gurmet:






Dort kolibřík můžu k pečení jen doporučit. Na pečení ani zdobení se nedá nic pokazit. Skvěle a svěže chutná. Určitě ho jednou vyzkouším upéct jako bezlepkový, je plný vláčných surovin, těsto se nespoléhá jen na mouku, vejce a cukr, takže by to mělo bez problémů klapnout.
A další výzvou, kterou upeču do konce března, je dort Battenberg. Čeká mě potahování marcipánem. Ajejej!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 safety vest safety vest | E-mail | Web | 22. března 2016 v 11:26 | Reagovat

Děkuji za sdílení. Opravdu si toho vážím to, že jste se s námi podělil jako informativní místo, skvělé tipy a velmi snadno pochopitelné.

2 Madla Madla | 25. března 2016 v 10:19 | Reagovat

No tak ten vypadá úžasně! A bezlepkově půjde bez potíží, jak je někde část mouky nahrazena ořechy, jde to samo :-) a ananasové květy jsou oztomilé, na ty se musím někdy vrhnout, budu si pak připadat jako v tropickém áji. Tvé miniverze jsou skvělé, jednoduché a velmi elegantní, pro mě jsi naprostý vítěz ty!

3 toffo toffo | Web | 27. března 2016 v 19:07 | Reagovat

[2]: Díky za potvrzení mé doměnky, byl by to výborný dort pro mou bezlepkovou sestru. Ty květy bych příště chtěla vychytat méně spáleněji, je opravdu lepší použít struhadlo - mandolínu, než nůž. A na tvarování květů místo důlku v muffinovém plechu lze použít krabičku od vajíček, hroty obalit alobalem, květy jsou pak více tvarované do výšky.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama