Březen 2016


Velikonoční věnec

20. března 2016 v 18:19 | toffo |  Velikonoční šuplík

Ve švýcarském časopisu jsem objevila jednoduchý recept na velikonoční moučník z lineckého těsta. Tak jsem ho rychle upekla a možná se někomu bude hodit. Je totiž i moc pěknou, čistou a poměrně vtipnou dekorací velikonočního stolu. To je můj letošní příspěvek do velikonočního šuplíku.


Suroviny:
350 g hladké mouky,
150 g moučkového cukru,
špetka soli,
1 balíček vanilkového cukru,
150 g studeného másla,
1 vejce.

meruňková marmeláda,
žlutá potravinářská barva,
moučkový cukr na posypání.


Mouku, moučkový cukr prosijeme přes síto do mísy. Přidáme špetku soli, vanilkový cukr a na kousky nakrájené studené máslo. Obouma rukama vše rychle zpracujeme na drobenku. Přidáme celé vejce a vše zpracujeme v kompaktní těsto. Vytvoříme z něj váleček, zabalíme do potravinářské folie a necháme v lednici odpočinout alespoň půl hodiny.
Dva plechy na pečení vyložíme pečícím papírem. Troubu rozehřejeme na 180 °C.
Těsto rozdělíme na dvě části, každou vyválíme na placku vysokou cca 3 mm. Ozdobným, vroubkovaným vykrajovačem z těsta vykrojíme dva kruhy o průměru 24 cm. (Tvar si naznačte podobně velikou poklicí od hrnce nebo kastrolu, ráfkem z dortové formy nebo si vystřihněte šablonu z papíru.)
Kruhy položíme na plechy vyložené pečícím papírem. Uprostřed každého z nich si naznačíme kruh o průměru 10 cm, vykrojíme ho také ozdobným vykrajovačem. Tento kruh si opatrně vyndáme zpět na pracovní desku, použijeme ho totiž na vykrajování ozdob věnce - velikonočním vykrajovátkem ve tvaru vajíčka si vykrájime dvanáct kousků, polovině z nich vytvoříme dírky - žloutky. Moje vykrajovátko ve tvaru vajíčka měří cca 5,5 cm a na dírky jsem použila jeden konec trubičky na pečení kremrolí - to aby byl žloutek patřičně velký.
Vykrájená vajíčka přidáme na plechy k věncům a vše upečeme - 10 minut bude stačit.
Vychladlý věnec slepíme marmeládou. Meruňkovou marmeládu můžeme přibarvit žlutým potravinářským barvivem, aby byla iluze žlutých domácích žloutků dokonalá. Marmeládou slepíme i vajíčka a ta marmeládou přilepíme na věnec. Bohatě zasypeme moučkovým cukrem a necháme po poklopem rozležet do druhého dne. Linecký koláč zvláční, změkně. Kdo má rád křupavé linecké, může se do něj pustit hned.
Veselé velikonoce přeju!


Dort kolibřík - Hummingbird cake

17. března 2016 v 15:10 | toffo |  Výzva pro odvážné časopisu Gurmet

Na pečení tohoto dortu jsem se těšila, je totiž plný samých dobrých a mlsných věcí. Postup ani příprava není komplikovaná, tušila jsem, že si tentokrát užiju pečení bez "stresu." Co pro mě ale bylo stesující - vlastní focení. Přepla jsem si, samozřejmě nějakým omylem, tlačítko mého nově poděděné zrcadlovky a něšlo mi ostřit. A protože ještě nejsme spolu zžití, fotila jsem programem pro blbečky, automaticky.

"Hummingbird cake si vysloužil jméno díky sladké a šťavnaté chuti. Ta připomíná nektar, jímž se živí kolibříci. Původní recept zřejmě pochází z Karibiku z konce 60. let minulého stolení, pak putoval z Jamajky do USA, kde se rychle proslavil. Nenahrazujte pekany jinými ořechy, přišli byste o nezaměnitelnou chuť a vůni, která je pro dort charakteristická."
Terezie Tkáčiková, časopis Gurmet, Březen 2016

Rozhodla jsem se upéct cupcakes v malých silikonových košíčcích a každý kousek ozdobit sušeným ananasovým květem. Jak vyrobit květ se můžete, jako já, naučit v tomto videu:




Recept z březnového čísla časopisu Gurmet:


Vyhodnocení kolibříkové výzvy v dubnovém čísle časopisu Gurmet:






Dort kolibřík můžu k pečení jen doporučit. Na pečení ani zdobení se nedá nic pokazit. Skvěle a svěže chutná. Určitě ho jednou vyzkouším upéct jako bezlepkový, je plný vláčných surovin, těsto se nespoléhá jen na mouku, vejce a cukr, takže by to mělo bez problémů klapnout.
A další výzvou, kterou upeču do konce března, je dort Battenberg. Čeká mě potahování marcipánem. Ajejej!

Zimní minestrone s cizrnou

10. března 2016 v 4:31 | toffo |  Nový životní styl
Zima se ještě moc nevzdává, i když by se mohlo zdát, že velikonoce klepou na dveře. Proto se ani my ještě nemusíme vzdávat vydatných, ale výživných hrnců polévek. Zimní minestrone jsem objevila na blogu Evy Rýznerové , autorky mé oblíbené knihy - kuchařky s příběhem, kvůli které jsem se jednu období zcela položila do vaření italské kuchyně. A jak jinak, chuťově dokonalý a vyvážený je i recept na zimní vydatnou polévku minestrone. Protože mi moc, moc chutnala, musím se tady o recept podělit. Takže - nejdřív si namočte 200 g cizrny a pak čtěte dál. Polévku budete vařit až druhý den. Její velkou předností, kromě chuti, je nutriční vyváženost v poměru bílkovin (cizrna), sacharidů (těstoviny) a zeleniny. Navíc, vhodná pro vegetariány.




Na dvanáct porcí polévky:

"200 g cizrny, namočené přes noc a druhý den doměkka uvařené
1 cibule, nasekaná
3 stroužky česneku, nasekané
1 menší pórek, nasekaný
2 mrkve, nakrájené na kostičky
3 stonky řapíkatého celeru, nakrájené na kostičky
100 g kapusty, nakrájené
100 g hlávkového zelí, nakrájeného
2 konzervy kvalitních italských rajčat, zavařených ve vlastní šťávě
100 g drobných těstovin (ditalini, anelletti, mini farfalle), uvařených zvlášť
6 lžic olivového oleje extra panenského
1 dl bílého vína
2 bobkové listy
sůl a pepř podle chuti
nastrouhaný parmezán k servírování
nasekaná pažitka k servírování
Ve velkém hrnci zpěňte na olivovém oleji cibuli, česnek a pórek. Přidejte mrkev, celer, kapustu a zelí a podlijte bílým vínem. Víno nechte vypařit, přidejte rajčata, cizrnu i vodu, ve které se vařila. Osolte, opepřete a přihoďte bobkový list. Zalijte vodou nebo vývarem, tak aby tekutina převyšovala zeleninu o jednu třetinu. Vařte, dlouho, dlouho, na mírném ohni. Minimálně po dobu dvou hodin. Až var ustane, odstavte hrnec na kraj plotny a vmíchejte zvlášť uvařené těstoviny. Jednotlivé porce posypejte parmezánem, pažitkou a podávejte s opečeným chlebem."
Eva Rýznerová - La Cuoca

Když ke stolu nepozvete dvanáct lidí, ale vaříte pro sebe, máte na tři dny vystaráno o výživné a vydatné obědy a večeře. A věřte, že se Vám nepřejí!
Buon appetito!