Únor 2016

Velikonoční paštika pro Lidl Food Challenge

27. února 2016 v 16:45 | toffo |  V toffo-kuchyni
Letošní Lidl Good Challenge bude končit 29. února. Tématicky předskakuje těm veselým, barevným velikonočním svátkům a zní "VELIKONOČNÍ VAJÍČKO". Zadání dává volnost při výběru surovin, jedinou podmínkou je, aby všechy použité suroviny byly k dostání v prodejnách Lidl.


Nejsem asi možná dost originální, konec konců domácí paštiku zkusila už většina blogerů. Snažila jsem se ale použít tradiční suroviny typické pro české velikonoční hodování. Uzené maso, zelené výhonky, které jsem teď, koncem února nahradila čerstvým špenátem a samozřejmě vajíčka, ten hlavní symbol znovuzrození. Po zeleném špenátu sahám při velikonočních přípravách pokaždé, když ještě příroda není na velikonoční vaření a pečení připravená - když mladé výhonky kopřiv, kontryhele, řebříčku, pampelišek, fialek, pupence maliníku, ostružiníku neraší.


Suroviny:
500 g listového těsta,
400 g libového vepřového masa,
250 g mletého libového hovězího masa,
150 g uzeného bůčku,
250 g zeleného čerstvého špenátu
(v Lidlu je nyní k zakoupení úžasné půlkilové balení za pouhých Kč 39,90!),
2 větší cibule,
4 stroužky česneku,
50 g másla,
7 vajec + 1 žloutek na potření,
1 polévková lžíce dijonské hořčice,
sůl, pepř, muškátový oříšek.

K pečení je třeba forma na biskupský chlebíček.


Dám uvařit šest vajec natvrdo. Mezitím vrazím na pánev máslo a nechám na něm škvařit kostičky uzeného bůčku. Když začnou zlátnout, přidám jemně nakránou cibuli a škvařím dál, až zezlátne i cibule. To pak přihodím omytý, nahrubo nakrájený špenát, zbavený tvrdých stonků a vše společně restuju, asi pět minut, dokud špenát nezavadne a nevypaří se zbytečná tekutina. Navrch párkrát strouhnu muškátovým oříškem. Vše nechám schladnout.

Vejce už jsou vařená, tak je vhodím do studené vody, aby pak šla dobře zbavit skořápky.

Vepřové maso nakrájím na větší kostky a v sekacím robotu nechám nahrubo nasekat. Přendám do mísy, přidám koupené jemně mleté hovězí maso, lžíci studené až ledové vody a začnu maso ručně hníst a zpracovávat, aby se dobře spojilo. Pak přiklepnu jedno vejce, osolím, okořením pepřem, lisovaným česnekem a dijonskou hořčicí. Dobře propracuju, pak smíchám se špenátovo-uzenou směsí. Nakonec bochánkem z výšky párkrát prásku zpět do mísy, abych vytloukla vzduchové bubliny.

Oloupu vajíčka.

Pečící troubu dám vyhřát na 200°C. Formu na biskupský chlebíček vymažu silnou vrstvou másla. Prostě hroudu povoleného másla uchopím do prstů a formu poctivě vymastím.

2/3 listového těsta vyválím na obdélník tak, abych jím mohla vyplnit formu a aby mi ještě z každé strany asi 2 cm přesahovaly. Vyváleným těstem vyložím formu. Na dno nasypu asi dvě hrsti strouhané housky, jen čistě preventivně, aby se mi paštika na dně nepromáčela (ano, tento trik přebírám od pečení štrůdlů). Polovinu masové směsi uhladím na těsto a na ní položím vejce na tvrdo. Po délce, těsně vedle sebe, aby se vešly a dotýkaly, mírně jim seříznu špičky. Na ně upěchuju zbytek směsi.

Ze zbylého listového těsta vyválím obdélník - víko paštiky, o velikosti horní části formy. Přiložím ho na vršek a překryju dvoucentimetrovými přesahy prvního těsta. Abych měla jistotu, že si mi paštika dobře uzavře, přesahy si podmažu bílkem z posledního vajíčka. Žloutkem budu potírat celý vršek paštiky. Pokud zbydou odkrojky těsta, dají se z něj vyrobit ozdoby na víko, které také potřu žloutkem. Nakonec těsto na pár místech nožem propíchnu, aby při pečení mohla ucházet pára z vnitřku paštiky.

Formu vrazím do trouby - na pečící mřížku umístěnou v dolní části trouby. Peče se hodinu při 200°C. Pokud by těsto zlátlo příliš rychle, zakryjte ho pečícím papírem.

Upečenou paštiku vyndám z trouby a nechám zatuhnout - 15 až i 30 minut. Tenkým nožem objedu po obvodu, aby se uvolnily případné připečené okraje. Opatrně paštiku vyklopím. Krájím jí na silnější plátky nejlépe pilkovým nožem.



A tady jsou mé poznatky pro další pečení. Příště bych použila dvě balení mraženého listového těsta. Z prvního půlkilového balení bych vyválela těsto č. 1, dosáhla bych tím tloušťky těsta cca 5 mm kterým bych vyložila formu. Z druhého půlkilového baleční bych vyválela víko paštiky a použila bych ho na bohatší zdobení. Vykrájela bych plechovými vykrajovátky velikonoční kuřátka, slepice, kohouty a vajíčka. Takhle mi okrajky zbyly jen na šňůrky.


Jestli si chcete trochu vyhrát s velikonočním menu, plně doporučuju tenhle recept. Chutná teplá i studená. Když se ta paštika solidně vyklopila i mně, tak se povede všem!

Taky už se těšíte na velikonoce?

Dobošův dort - dobos torta

18. února 2016 v 18:09 | toffo |  Výzva pro odvážné časopisu Gurmet
Výzvou v únorovém číslu časopisu Gurmet pro odvážné byl Dobošův dort. Maďarská cukrářská klasika. Prohlédla jsem si karamelovou ozdobu na vrchu dortu a dostala jsem z výzvy vítr. To jsem ale netušila, co mě čeká. Tenhle dort mě pěkně vypekl, vytrestal mě při pečení korpusů, dal mi lekci při výrobě krému a ta obávaná karamelová ozdoba byla pro mě to nejlehčí meta.

naskenovaná strana 12 časopisu Gurmet, únor 2016

naskenovaná stránka 13 časopisu Gurmet, únor 2016

Každý dortový plát se peče zvlášť, jak jste se dočetli v gurmetovském návodu. Podle mé zkušenosti musí velice záležet na tom, jestli upečený plát vytáhnete z trouby včas. Nesmí být nedopečený, ale ani přepečený, v těchto případech nejde korpusový plát dostat v solidním stavu z pečícího papíru. Já jsem je loupala, jak Mařenka perníčky z perníkové chaloupky, dva připomínaly krajkový ubrus. Ty jsem rovnou nalámala na drobky a použila na zdobení boků dortu.


Při výrobě krému mě doběhla má domácí rutina. Já už totiž přestala rozlišovat mezi cukrem krystal a krupice. Máme v zásobě vždy balení po deseti kilech, podle toho, jak který cukr je v akci. A dorty jsem zase tak často nepekla. Jenže krystal v s máslem do hladka prostě neutřete. Ano, krém mi křupal.


Nejlépe mi šel vytvořit karamel. Mám vyčtenou dobrou radu, že při rozpouštění cukru na karamel se cukr nemá míchat, pak se spojí v hrudky a už nelze pěkně rozpustit. Takže karamel se povedl, na korpusový plát šel lehce rozetřít. Aby to šlo opravdu lehce, pojistila jsem se tím, že jsem ale měla nůž předem nahřátý v horké vodě. Před akcí jsem ho samozřejmě osušila.


Krému mi zbylo tak žalostně málo, že jsem ani nemohla zdobicí špičkou vytvořit něco estetičtějšího uprostřed, než je tenhle ubohý bobek. A přiznám se, že některé pláty jsem podepřela párátkem, aby to alespoň na fotce dobře vypadalo.



Chutí mě tenhle dort nezaujal, je to prostě hutná klasika, hlavně díky máslovému krému, ale asi jde jen o zvyk. Zbytek rodiny neprotestoval, dort jim chutnal.

A takhle vypadají ty nejlepší Dobošky, otištěné v Gurmetu v následujícím březnovém čísle:

naskenovaná stránka 90 časopisu Gurmet, březen 2016

naskenovaná stránka 91 časopisu Gurmet, březen 2016

A pokud máte chuť upéct si Dobošův dort, tak vkládám videonávod s praktickou ukázkou, ovšem v mateřském jazyce ze země jeho původu.


V březnové výzvě se peče dort kolibřík - hummingbird cake, tak mi držte palce!