Strouhání do polévky

13. ledna 2016 v 17:59 | toffo |  Recepty z Chalup
Toto je taková poslední záchrana, když vám dojdou zásoby a potřebujete zavářku do polévky. Dá se to ještě zachránit krupicovými nočky, ale když někdo rád klasické domácí nudle, tak si tím strouháním ušetříte čas i práci. I peníze. Toto množství na 5 litrů vývaru vás vyjde na pět korun a ještě to voní domácí pohodou. K ruce jsem si vzala Naší kuchařku ze státního zemědělského nakladatelství - předchůdkyni Kuchařky naší vesnice.


Na strouhání se používá klasické nudlové těsto, jen v trochu tužší konzistenci.

Předpis na nudlové těsto:
12 dkg hrubé mouky,
1 vejce,
asi dvě lžíce studené vody.

Pro mě to znamená, že si vejce rozkloktám asi s polovinou lžíce studené vody, přileju do mouky a nožem rozmíchávám.


Když už v misce není, čeho by se lepilo, vyklepnu na vyvalovací podložku a zpracovávám ručně, když se mi tuhost nezdá, přisypu hrubé mouky. Tvaruju hroudu do bochánku.


Ke konci hnětení hroudou párkrát udeřím do podložky, jako tenisákem o zem, myslím si, že tím pomůžu těstu k elastičnosti. Jestli si dobře pamatuju, měl by se lépe uvolnit lepek a těsto lépe držet. Nevím, jestli je to u vytváření polévkových zavářek nutné, ale baví mě to.


Hroudu nechám patnáct minut oschnout a pak nastrouhám rovnou na čistou utěrku. Na té můžu nechat těstoviny zcela uschnout a uschovat si je do zásoby a nebo je jako čerstvé rovnou zavářet do polévky. V tom případě stačí dvě minuty, než jsou ve vývaru uvařené do měkka.


Přiznám se, že mě v dětství strouhání v polévce vůbec nechutnalo, považovala jsem ho za podprůměrnou náhradu domáchich, jemně krájených nudliček. Kupované se u nás doma netolerovaly ani náhodou. Strouháním si život ráda ulehčovala moje maminka a ta se to naučila od své maminky. Tuším, že naprosto z praktických důvodů, vedle hospodářství a zaměstnání nebylo na nějaké sofistikované nudle čas. A to jsem časem ocenila i já a jak nám to chutná. Nejvíc ale v hovězím vývaru. Tak - dobrou chuť!





 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Broken girl Broken girl | Web | 15. ledna 2016 v 16:31 | Reagovat

To míváme vždycky ve škole v polívce ;)

2 toffo toffo | Web | 15. ledna 2016 v 20:57 | Reagovat

[1]: to je skvělé, že vám školní jídelna tak krásně po domácku vyvařuje :-)!

3 Amelie Amelie | Web | 16. ledna 2016 v 22:06 | Reagovat

Taky ho mám ráda.

4 toffo toffo | Web | 17. ledna 2016 v 18:03 | Reagovat

[3]: Viď!:-)

5 Sona Sona | 7. dubna 2016 v 12:06 | Reagovat

Polévkové zavářky, jak je připravit?

http://www.recept-y.eu/rubrika/zavarky/

6 toffo toffo | E-mail | Web | 7. dubna 2016 v 14:13 | Reagovat

to je věru nepřeberná zásobárna[5]:

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama