Sacher Torte - SACHER

28. října 2015 v 20:07 | toffo |  Výzva pro odvážné časopisu Gurmet
Chtěla jsem upéct bláznivý punk dort (vypadám jako hodná holka, ale v podstatě jsem vždy byla punkáč, jsem teprv v půli cesty) a ještě ve státních barvách, když je ten státní svátek. Myslela jsem, že by to bylo historicky ironické, na den založení Česko-slovenské republiky, která vznikla z drobící-se Rakousko- Uherské monarchie, péct oslavný dort ve státních barvách na základě echt rakouské receptury. Použila jsem červenou a modrou a vyšla mi z toho růžová a tyrkysová. Místo státního dortu mi vyšel punk Barbie - ovšem, kdyby toho punku Barbie byla schopná.Taky rovnou přiznám, že poleva se mi moc nepovedla, není podle mých představ hladká. A taky rovnou přiznám mou inspiraci PunkRockCakes. :-) Fotografii bych chtěla vystajlovat daleko lépe, ale - učím se fotit sama (pod laskavým a trpělivým dohledem pana fotografa). Tudíž tohle všechno je moje práce.


"Klasický kavárenský dort je opředený mnoha pověstmi a legendami o tajném receptu. Největším úskalím je poleva, na sacher totiž nepatří ani ganache, ani rozehřátá čokoláda... Přiblížit se originálu není snad né, ale rozhodně ne nemožné.
KORPUS:
hořká čokoláda 180 g,
změklé máslo 125 g + na vymazání formy,
moučkový cukr 125 g,
vejce 6 ks,
vanilkový extrakt 1 lžička,
cukr krystal 100 g,
hladká mouka 125 g,
sůl - špetka.
MERUŇKOVÁ GLAZURA:
meruňkový džem 400 g - měla jsem můj - vlastnoručně vařený a zavařený!,
rum 30 ml.
POLEVA:
voda 125 g,
cukr krystal 250 g,
hořská čokoláda 250 g.


Troubu předehřejte na 190 St.C, dortovou formu velmi lehce vymažte máslem a stěny i dno vyložte pečlivě vystřiženým pečícím papírem.
Čokoládu rezhřejte ve vodní lázni, odstavte a nechte trochu zchladnout. Žloutky oddělte od bílků, bílky vlijte do mísy, přidejte lžíci cukru a šlehejte. Jakmila jsou bílky téměř našlehané, dosypávejte postupně všechen cukr krystal, dokud sníh nebude držet v pevných špičkách.
Do čisté nádoby na šlehání dejte máslo, vyšlehejte je do světlého krému, přisypte všechen moučkový cukr a šlehejte. Poté po jednom zašlehejte žloutky. Vznikne nadýchaná pěna, do které postupně zašlehejte zchladlou čokoládu.
Do připravené čokoládové pěny stěrkou vmíchejte polovinu prosáté mouky se špetkou soli a polovinu ušlehaných bílků, pak opět mouku a nakonec zbytek sněhu. Do dortové formy nalijte těsto, povrch uhlaďte a pečte 25-40 minut.
Upečený korpus na povrchu popraská, což je v pořádku. Vyjměte ho z formy a nechte na mřížce úplně vychladnout. zatímco korpus stydne, připravte si meruňkovou glazuru. Rozmíchejte džem s rumem a 5 minut povařte, džem trochu zhoustne. Propasírujte ho přes jemné sítko.
Vychladlý korpus otočte vzhůru nohama, aby vršek dortu tvořila rovná plocha, podélně jej rozřízněte a potřete polovinou meruňkové glazury. Dort sestavte, boky i vršetk potřete zbylou gazurou a nechte pořádně vychladit.
Mezitím připravte čokládovou polevu: svařte cukr tzv. na nitku. do kastrůlku nalijte vodu, přidejte cukr a vařte 5-7 minut, cukrová tekutina by měla ze lžíce stékat v tenkém hustém praménku. Do horkého rozvaru nasypte nasekanou čokoládu, rozmíchejte a ihned dort plévejte.
Nechte uležet v chadu do druhého dne a podávejte s vyšlehanou smetanou.
recept - strana 12 a 13 časopis Gurmet 2015"




Korpus se pekl skvěle. Specificky voněl po čokoládovém těstě - čokoládové jsem možná ještě nikdy nepekla. Bezvadnou inspiraci na sněhové pusinky - i na ty vychytávkové proužkované jsem našla tady, u Daddy&Cook:


Největší problém byla opravdu poleva. Prnímu rendlíku s cukrem na nitku jsem nevěnovala dostečnou pozornost, chystala jsem si baterky do foťáku a z "nanitky" byl najednou karamel. Taky mě trápila ta úhlednost čokoládové polevy, přála bych si, aby byla více lesklejší a vzhlednější. Přála bych si, aby mi nepopraskaly pusinky. A také bych si přála víc červené a modré gelové barvy, abych nemusela nutit Barbie do punku.


Ale možná jsem zbytečně moc náročná, ta originál poleva se zdá také matná. Originál jsem s maminkou ochutnala před pěti lety.
To dnešní pečení nechám podle receptury rozležet a na ochutnání si teprve počkám(e). Bude to pěkný start po svátečním středečním odpočívání. Od rána jsem v jednom kole.


Přeji dobrou chuť a děkuji za účast v anketní otázce, najdete jí úplně nakonci článku, nad místem pro komentáře.
Za komentáře vám také děkuji.
P.S.: Čokolády není nikdy dost!
Guten Appetit!



 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Anketa

Líbí se mi fotografická stylizace dortu s pozadím:

tmavě modrým
bílým

Komentáře

1 Drik Drik | 29. října 2015 v 8:25 | Reagovat
2 Madla Madla | E-mail | Web | 29. října 2015 v 14:05 | Reagovat

Maruško, je nádhernej! A budu parafrázovat Krytona, když řeknu naprosto pravidvě, že "ty drobné nedokonalosti je (původně ženy, avšak i dorty :-)) je právě dělají tak půvabnými :-)
Za mě jasná 1 známka punku :-)

3 Vilemína Vilemína | Web | 30. října 2015 v 10:38 | Reagovat

Paráda, pěkné. No jo, cukr na nitku, to já peřce znám dosti důvěrně. Vaří se o mnoho déle, než by člověk čekal, babička s ním byla spíše netrpělivá, tak jí polevy netuhly.
Myslím taky, že pravý Sacher je matný, ne lesklý.

4 toffo toffo | Web | 30. října 2015 v 17:01 | Reagovat

[1]: pěkný dřezy

5 toffo toffo | Web | 30. října 2015 v 17:41 | Reagovat

[2]:díky Madlo, občas mě ten perfekcionalismus přivádí do blbejch nálad :-)

6 toffo toffo | Web | 30. října 2015 v 17:45 | Reagovat

[3]: Děkuji. První cukr na nitku jsem poprvé četla od tebe, Vilemíno a podle tvé knihy taky poprvé vařila, do kakaové polevy. Stejně mi to nezabránilo ten třetí cukr na nitku připálit :-)! S tou matnou polevou budeš mít pravdu, taky jsem nad tím přemýšlela.

7 HaF HaF | Web | 31. října 2015 v 21:14 | Reagovat

Tak tenhle byl Tvůj! Já pekla též - ale bezlepkově. Už jsem ho zkoušela loni, podle speciálu Apetitu. Je výborný. Ta poleva mi taky dala zabrat, vylezla mi z toho dortu pěkná obludka. Posílala jsem též foto, ale připadám si vedle tebe a ostatních jak z první pomocné! ;-)

8 toffo toffo | Web | 1. listopadu 2015 v 9:17 | Reagovat

[7]: Prosím tě, já si vedle těch jiných profi fotek taky připadám velice amatérsky, ale potrénujem a to dáme, Hanko. A tvá fotografie je krásná, čistá a plná domácí pohody! A ještě jsme si pochutnali, nás tedy tento recept chuťově překvapil. Lepší, než originál!

9 Catalina Catalina | Web | 12. listopadu 2015 v 12:00 | Reagovat

Fakt mi padla brada :D Strašně se mi to líbí, myslím, že ta punková Barbie vypadá líp, než by kdyby to vyšlo podle původního plánu :D By mi bylo líto ho nakrojit!

10 toffo toffo | E-mail | Web | 18. listopadu 2015 v 10:55 | Reagovat

[9]: Díky Catalino, moc mě těší tvůj komentář. Také jsem s nakrojením trochu váhala.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama