Říjen 2015

Sacher Torte - SACHER

28. října 2015 v 20:07 | toffo |  Výzva pro odvážné časopisu Gurmet
Chtěla jsem upéct bláznivý punk dort (vypadám jako hodná holka, ale v podstatě jsem vždy byla punkáč, jsem teprv v půli cesty) a ještě ve státních barvách, když je ten státní svátek. Myslela jsem, že by to bylo historicky ironické, na den založení Česko-slovenské republiky, která vznikla z drobící-se Rakousko- Uherské monarchie, péct oslavný dort ve státních barvách na základě echt rakouské receptury. Použila jsem červenou a modrou a vyšla mi z toho růžová a tyrkysová. Místo státního dortu mi vyšel punk Barbie - ovšem, kdyby toho punku Barbie byla schopná.Taky rovnou přiznám, že poleva se mi moc nepovedla, není podle mých představ hladká. A taky rovnou přiznám mou inspiraci PunkRockCakes. :-) Fotografii bych chtěla vystajlovat daleko lépe, ale - učím se fotit sama (pod laskavým a trpělivým dohledem pana fotografa). Tudíž tohle všechno je moje práce.


"Klasický kavárenský dort je opředený mnoha pověstmi a legendami o tajném receptu. Největším úskalím je poleva, na sacher totiž nepatří ani ganache, ani rozehřátá čokoláda... Přiblížit se originálu není snad né, ale rozhodně ne nemožné.
KORPUS:
hořká čokoláda 180 g,
změklé máslo 125 g + na vymazání formy,
moučkový cukr 125 g,
vejce 6 ks,
vanilkový extrakt 1 lžička,
cukr krystal 100 g,
hladká mouka 125 g,
sůl - špetka.
MERUŇKOVÁ GLAZURA:
meruňkový džem 400 g - měla jsem můj - vlastnoručně vařený a zavařený!,
rum 30 ml.
POLEVA:
voda 125 g,
cukr krystal 250 g,
hořská čokoláda 250 g.


Troubu předehřejte na 190 St.C, dortovou formu velmi lehce vymažte máslem a stěny i dno vyložte pečlivě vystřiženým pečícím papírem.
Čokoládu rezhřejte ve vodní lázni, odstavte a nechte trochu zchladnout. Žloutky oddělte od bílků, bílky vlijte do mísy, přidejte lžíci cukru a šlehejte. Jakmila jsou bílky téměř našlehané, dosypávejte postupně všechen cukr krystal, dokud sníh nebude držet v pevných špičkách.
Do čisté nádoby na šlehání dejte máslo, vyšlehejte je do světlého krému, přisypte všechen moučkový cukr a šlehejte. Poté po jednom zašlehejte žloutky. Vznikne nadýchaná pěna, do které postupně zašlehejte zchladlou čokoládu.
Do připravené čokoládové pěny stěrkou vmíchejte polovinu prosáté mouky se špetkou soli a polovinu ušlehaných bílků, pak opět mouku a nakonec zbytek sněhu. Do dortové formy nalijte těsto, povrch uhlaďte a pečte 25-40 minut.
Upečený korpus na povrchu popraská, což je v pořádku. Vyjměte ho z formy a nechte na mřížce úplně vychladnout. zatímco korpus stydne, připravte si meruňkovou glazuru. Rozmíchejte džem s rumem a 5 minut povařte, džem trochu zhoustne. Propasírujte ho přes jemné sítko.
Vychladlý korpus otočte vzhůru nohama, aby vršek dortu tvořila rovná plocha, podélně jej rozřízněte a potřete polovinou meruňkové glazury. Dort sestavte, boky i vršetk potřete zbylou gazurou a nechte pořádně vychladit.
Mezitím připravte čokládovou polevu: svařte cukr tzv. na nitku. do kastrůlku nalijte vodu, přidejte cukr a vařte 5-7 minut, cukrová tekutina by měla ze lžíce stékat v tenkém hustém praménku. Do horkého rozvaru nasypte nasekanou čokoládu, rozmíchejte a ihned dort plévejte.
Nechte uležet v chadu do druhého dne a podávejte s vyšlehanou smetanou.
recept - strana 12 a 13 časopis Gurmet 2015"




Korpus se pekl skvěle. Specificky voněl po čokoládovém těstě - čokoládové jsem možná ještě nikdy nepekla. Bezvadnou inspiraci na sněhové pusinky - i na ty vychytávkové proužkované jsem našla tady, u Daddy&Cook:


Největší problém byla opravdu poleva. Prnímu rendlíku s cukrem na nitku jsem nevěnovala dostečnou pozornost, chystala jsem si baterky do foťáku a z "nanitky" byl najednou karamel. Taky mě trápila ta úhlednost čokoládové polevy, přála bych si, aby byla více lesklejší a vzhlednější. Přála bych si, aby mi nepopraskaly pusinky. A také bych si přála víc červené a modré gelové barvy, abych nemusela nutit Barbie do punku.


Ale možná jsem zbytečně moc náročná, ta originál poleva se zdá také matná. Originál jsem s maminkou ochutnala před pěti lety.
To dnešní pečení nechám podle receptury rozležet a na ochutnání si teprve počkám(e). Bude to pěkný start po svátečním středečním odpočívání. Od rána jsem v jednom kole.


Přeji dobrou chuť a děkuji za účast v anketní otázce, najdete jí úplně nakonci článku, nad místem pro komentáře.
Za komentáře vám také děkuji.
P.S.: Čokolády není nikdy dost!
Guten Appetit!




Vegan sekaná - zeleninovo čočková

17. října 2015 v 23:32 | toffo |  Nový životní styl
V pátek na mě ze serveru Pro ženy vyskočil titulek Sekaná, jak ji neznáte. Jedna varianta křičela, že je bez masa. Jelikož se zrovna nacházím v období záchvatu zdravého stravování, s vyloučením alkoholu, červeného masa a chystám si odepřít i cukr a bílou mouku, hned jsem viděla inspiraci pro sobotní oběd. (Bezmasý záchvat mi vydrží maximálně čtrnáct dní, než mě má pravá podstata masožravce donutí vykoupit masnu na kolech, bez cukru jsem vydržela tento týden jen jeden den a to čistě jen pro hec, letošní podzim mě nutí do buchet, koláčů i dortů. Abstinuji třetí týden, jujajá!) A kupodivu jsem valnou většinu potřebných ingrediencí měla doma, to by mohlo být znamení, že to s tím zdravím i váhou myslím vážně.


Sekaná se peče v chlebíčkové formě, vyložené pečícím papírem.
Indgredience na jednu formu:
1 hrnek (250 ml) čočky v suchém stavu - hnědé nebo zelené,
1 hrnek drcených ovesných vloček - ty celé se dají podrtit sekacím robotem,
1 hrnek ořechů a semínek - dala jsem po třetinách rovnoměrně slunečnici, dýňová semínka a nalámané vlašské ořechy,
4 lžíce lněných semínek - měla jsem jen tři a tu poslední jsem nahradila chia semínky,
1 velká cibule,
2 lžíce olivového oleje,
1 mrkev,
1 petržel,
1/4 bulvy celeru,
4 stroužky česneku,
1 lžičku rozmarýnu (dobrá je i majoránka, bazalka nebo oregano), já dala směs Italských bylinek od Vitany (směs tvoří oregano, rozmarýn, petrželová nať, estragon, bazalka, tymián, šalvěj),
1 lžíci sladké papriky,
70 g rajského protlaku - to je malá piksla (rozuměj konzerva),
2 lžíce plnotučné hořčice,
sůl, pepř.

Na glazuru:
3 lžíce kečupu,
2 lžíce hnědého cukru,
2 lžíce balzamika,
1/2 lžičky chilli,
sůl.

Protože veškeré ingredience jsou rostlinného původu, ani vejce nejsou potřebná na spojení hmoty, přejmenovala jsem vegetariánskou sekanou na vegan. Veganská kritéria podle mého názoru tento recept plně splňuje.


"Postup: Čočku uvařte v dostatečném množství vody doměkka, ke konci vaření ji osolte, a kdyby se všechna voda nevyvařila, nevylévejte ji. Vmíchejte k ní vločky a nechte trochu prochladnout. Lněná semínka zalejte vodou a nechte nabobtnat, díky nim bude sekaná držet pěkně pohromadě (a také jsou velmi zdravá).

Mezitím si nasucho na pánvi opražte oříšky a semínka, dejte stranou a na stejné pánvi opečte s olejem najemno nakrájené cibule. Přidejte nahrubo nastrouhanou mrkev, celer a petržel a opékejte do změknutí. K zelenině vmíchejte nasekaný česnek, rozmarýn a papriku a nechte chvilku rozvonět.
Přidejte všechny zbylé ingredience: protlak, hořčici, čočku s vločkami, lněná semínka i s vodou a ořechy. Osolte, opepřete a natlačte do formy na srnčí hřbet, kterou jste vyložili pečicím papírem. Potřete glazurou z kečupu, cukru, balzamika, chilli a špetky soli a pečte při 180 stupních asi 50 minut. Nechte chvilku vychladnout a krájejte na plátky, stejně dobře chutná i studená." Zdroj receptu.

Postupovala jsem podle návodu. Jen jsem si nejdříve řádně promíchala čočkovo-ovesný základ s veškerým kořením a dochucovadly a pak teprve přidala osmaženou zeleninu. Hmotou jsem naplnila formu a párkrát jsem pak s ní udeřila do pracovní desky, aby se mi někde špatným uhnácáním v hmotě nevytvořily zbytečné díry a bubliny.


Sekaná nás při sobotním obědě překvapila svou výbornou chutí, stejně jako schopností nasytit. Podávala jsem jí pěkně po česku, s domácí bramborovou kaší, nakládanou červenou řepou, hořčicí a cibulí. Na okamžik jsem zaváhala a chystala se místo bramborové kaše na dýňové pyré se smetanou, ale to by už bylo na jednu sobotu experimentů až moc.

Příště bych jí nepekla ve vysoké chlebíčkové formě, na můj vkus byla uvnitř vlhká, jako by nepropečená. Upekla bych jí ve stylu zabijačkového prejtu v nižsím pekáčku. Možná bych dala i větší množství aromatickýc bylinek, než je uvedená 1 lžička. Glazura je velmi pikantní a chutná, nebála bych se jí použít jako marinádu pro přípravu masa na grilování - třeba na kuřecí křídla.


Za naší rodinu - doporučujeme vyzkoušet! Dobrou chuť.