Září 2015

Salát ze syrové červené řepy

28. září 2015 v 23:04 | toffo |  V toffo-kuchyni
V květnu se mi podařilo prožít úžásné setkání v Chef Parade. Jeden z úžasných pokrmů, který mě překvapil svou výbornou chutí a zároveň ohromil jednoduchostí přípravy, byl salát ze syrové červené řepy. Recept řeckého kuchaře Alexandrose Papandreou. Jelikož jsme domů dostali veškeré receptury, které se ten večer vařily, mohla jsem si salát bez problémů s pamětí připravit i v srpnu na grilovačku. To byly řepy právě tak veliké, aby byly právě tak chutné. Velikosti tenisových míčků, čerstvě vytažené ze záhonu.

Tady najdete originál receptu. Na kurzu v Chef Parade nám Alexandros salát z červené řepy servíroval v podobě tataráku z kruhového tvořítka, zelené saláty (lollo bianco, llo rosso, rukolu), které se měly vmíchat do strouhané řepy, nechal stranou talíře, jako další, zelený doplněk:

zdroj obrázku: Kalamata Papadimitriou

Pro večerní grilování jsem volila jiné servírování, vlastně jej mám v největší oblibě. Velká mísa a každý si nabere, na kolik se cítí. Zelené saláty jsem úplně vynechala. Což bylo trochu škoda, nejvíce v případě nahořklé rukoly, která salátu dodává ten druhý kontrastní pól. A jelikož jsem na čerstvý kozí sýr jsem trochu citlivá, zaměřila jsem se na produkt jiného sudokopytníka. Rozhodně nevynechejte sezamová semínka! Hrají v salátu jednu z hlavních a netradičních rolí!


Ingredience:
  • 4 červené řepy o velikosti tenisového míčku,
  • 120 g drolivého kozího sýru,
  • 4 lžíce opražených sezamových semínek,
  • 4 lžíce najemno nakrájené plocholisté petržele,
  • 5 lžic balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou s příchutí fíků.
Dresink:
  • 120 ml olivového oleje,
  • 30 ml bílého balzamikového krému Kalámáta Papadimitriou,
  • 1 lžíce plnotučné hořčice,
  • 1 lžíce čerstvého tymiánu,
  • med,
  • sůl.

Oloupanou řepu nastrouháme nahrubo, vložíme do mísy, přidáme balzamikový krém s příchutí fíků, promícháme a necháme marinovat. V druhé míse promícháme všechny ingredience na dresink a vyšleháme do jemné, husté hmoty. Řepu přelijeme dresinkem a opatrně promícháme. Navrch poklademe čerstvý sýr - rozdrobený nebo v hrudkách. Salát zklidil nadšení u všech zúčastněných tří generací. Nezbyl ani drobeček.


Výherkyně soutěže v testování balzamikových krémů značky Kalamáta Papadimitiou Kačka ze Smoot Cooking už popsala svou výherní cestu po Řecku. Zároveň konstatovala, že řecký kuchař Alexandros Papadreou je ve své zemi opravdu kuchařská celebrita. O to více si cením přátelské atmosféry při našem kurzu vaření, bez jakýchkoliv nafoukaných manýr, Alexandrose i Jana. Prostě vaření "s kluky od vedle." Přísahám, kdyby oba kluci přijali mé pozvání na mou "svíčkovou," odpustím si také jakékoliv manýry ;-).


Pokud se vám na fotce líbí slaný cuketový koláč, není to žádná velká věda. Kupované listové těsto, kelímek kysané smetany a modrý sýr na základ, na něm vypocená ultratenká kolečka cukety, tymián, na kostičky nakrájená rajčata a sůl navrch. Z jednoho balení hotového listového těsta jsem upekla koláče dva, na dva velké plechy.


Dobrou chuť.

Švestkový koláč s marcipánem

4. září 2015 v 17:43 | toffo |  Buchta (nejen) na víkend
Recept na mě vyskočil jako doporučená reklama z FB stránek a moc, moc se mi líbil. A protože máme v lednici nespotřebovaný kus marcipánu od červnového narozeninovědortového šílenství, čekala jsem na ty pravé, uzrálé švestky. To, co zlotřilý špačci nestihli minulou sobotu oklobat, jsem si dovezla domů z Chalup a hned v neděli upekla švestkový koláč s marcipánem.


Neděle ještě byla pravá tropická, proto jsem se ani už nestresovala tím, že křehké máslové těsto nechce zatuhnout, že ho ani nemůžu rozdělit na dvě části, přičemž každá by tvořila celou plochu koláčové formy. Úspěšně jsem všechno těsto natlačila jako korpus do formy vyložené na míru pečícím papírem, pokryla švěstkami, vypeckovanými a rozpůlenými, řeznou stranou nahoru a zasypala marcipánem, nastrouhaným na struhadle na velkých slzičkách.


Upeklo se úspěšně a tady už máte recept, potřebujete:

  • 250 g hladké mouky,
  • 125 g cukru moučka,
  • 125 g másla, pravého,
  • 1 ks vejce, slepičího,
  • 175 g marcipánu,
  • švestky,
  • trochu mléka na potření,
  • cukr moučka na poprášení.
"Dejte předehřát troubu na 170 °C a vložte do ní plech. Mouku a máslo hněťte v ruce, dokud nevznikne drobenka. Přidejte prosátý cukr a prošlehané vejce, hněťte, dokud se vše nespojí a nevytvoří se hladké těsto. Zabalte do potravinářské fólie a nechte 10 minut odležet v lednici.
Pak odeberte trochu méně než polovinu těsta (na pokličku) a dejte ho zpět do lednice. Větší kus těsta rozválejte na moukou posypané ploše a vyložte jím koláčovou formu o průměru 28 cm. Těsto musí být i po stranách, pokud vám někde praskne, přitiskněte ho k sobě, popřípadě vyspravte kousky těsta z odkrojků.

Dno těsta propíchejte vidličkou a posypejte nastrouhaným marcipánem. Na něj položte švestky řeznou plochou dolů a okraj těsta potřete vodou.

Zbylé těsto, které bylo v lednici, rozválejte, aby bylo o něco větší, než je průměr formy. Za pomocí válečku přeneste těsto na švestky, lehce přitiskněte na ovoce a v okrajích a přebytek těsta odřízněte. Celý koláč potřete trochou mléka. Formu položte na horký plech a pečte 30-35 minut, dokud nebude těsto světle zlaté. Po vytažení koláč pocukrujte a podávejte vlahé."


Je jasné, že pro mnohé z nás koláč kvůli investici do marcipánu nepatří k těm nejlevnějším. Ale takhle dobře nechutná lecjaký dort a zakrojit si ho začerstva, teplý, je opravdu NĚCO. Švestky a marcipán k sobě až bytostně patří, nechápu, jak jsem toto chuťové spojení mohla tak dlouho ignorovat.



PS: A nestydím se zakrojit i v hluboké noci. Linie, nelinie, ..... přeju dobrou chuť!