Námořnický večer v Opidu

12. srpna 2015 v 0:47 | toffo |  Gurmánské zážitky

Už osmnáctého července panovalo kruté vedro, už tenkrát se nám to zdálo k nepřežití. Tím víc jsem cenila neúnavnou gastronomickou "šou," kterou si naplánoval Milan s Jirkou. Námořnického večera ve dvojím duchu, za prvné tu máme úlovky vytažené přímo z mořských hlubin, za druhé nejenom pojistku v podobně výživných jídel z jednoho kotlíku, aby námořníci získali pořádnou dávku energie pro náročnou práci - no, co kdybychom náhodou na udici nic nenachytali?


Losos byl naštěstí uloven a i naložen a tady Milan porcuje úhledné plátky marinovaného lososa - grav lax.


Jirka si připravuje základ pro svou keltskou směs z hovězího masa. Bude jí chystat na otevřeném ohni.


To, s jakým klidem Milan zvládá publikum před i za pultem, si zaslouží nejenom mé uznání. Zároveň je třeba zdůraznit, že je to publikum nejen společensky vychované ...


Salát ke grav lax.


Grav lax na salátu, s bagetkou. Ocenili jsme strukturu masa, které se rozplývalo na jazkyku, netvořilo žádná dlouhá nerozžvýkatelná vlákna. Myslím si, že je to díky používání těch správných částí masa lososa, které jsou k tomuto účelu vhodné, ne na úkor kvantiny na kvalitě. (Když tak mě Milane oprav. P. S. Vím, že se ve slohu nemá používat spojení když tak. Dnes tedy budu trochu nestylistická).


Hovězí ná zázvoru a medu se chystá nad žár.


Filety z lososa už se (žáří) grilují.


Tak tento kousek ryby už nedokážu pojmetovat.
Zato už vím, které foto z podávaného menu mi tu chybí.
Straccoto alla fiorentina - dušené hovězí po florentinsku:

" Potřebujete:

  • 800g hovězí kližky
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 řapíkatý celer
  • 400g loupaných rajčat v plechovce
  • 2dcl červeného vína Chianti
  • 2 stroužky česneku
  • olej extra virgin
  • pár lístků bazalky
  • sůl, pepř
Maso prošpikujeme česnekem, osolíme, opepříme. Nakrájíme zeleninu na základ a orestujeme ji na oleji. Přidáme maso, bazalku, sůl a pepř. Po chvíli restování zalijeme vínem a necháme vyvařit alkohol. Poté přídáme rajčata a vlažnou vodu nebo vývr a na mírném ohni vaříme 2 hodiny. Po uplynul doě omáčku propasírujeme, maso nakrájíme na plátky a polijeme omáčkou."



Hamburger z tuňáka, nejlepší na světě, pravili teenageři.




Mušle a krevety do paelly.




Pro hodné děti jsou tu za odměnu vždy připraveny bramborové hranolky. Nejeden dospělý jedinec jim závidí.


Kambala rozhodně není nudná ryba!




Nedocenitelná zátiší.


Nedocenitelná pohostinnost.


Nedocenitelní šampioni.


Jen ty KOSTI zbyly!


Z celé mé duše děkuji a zároveň nechápu, jak při takových přírodních teplotách, navíc přitápěných grilovaným žárem a přírodním ohněm, to celé námořnické osazenstvo mohlo zvládnout. Jídlo skvělé, pití skvělé, nálada skvělá, opíjelo se rychle. Jen mi chyběla nezbytná námořnická proprieta - a to RUM. Ale to už by byla zase jiná písnička. Na šrot. Sorry.

Veškeré fotky v tomto článku by Martin Tomšů.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Milan Pospíšil Milan Pospíšil | 12. srpna 2015 v 7:59 | Reagovat

Je to tak, jak píšeš - na grav lax potřebuješ spíš koncové části filé a dále je třeba správným způsobem nakrájet. Kvalita je naše mantra :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama