Kynutý ovocný koláč na plech, ten nejlepší

5. června 2015 v 19:49 | toffo |  Buchta (nejen) na víkend
Moji milý čtenáři, doufám, tedy doufám, že nějaké mám. Ode dneška zavádím novou rubriku. Dejme tomu takový páteční newsletter, s aktuálním sezóním tipem na víkendové pečení. Moučníku. Už dříve jsem se tu na mém blogu svěřila s mým sobotním rituálem z dětství, k obědu bývala sytá polívka a sladký moučník nakonec.

A premiéru si odbyde to nej, nej, nejúžasnější kynuté těsto, které jsem měla tu čest poznat. Ovocné koláče na celou šířku a délku plechu jsou v létě velice in. Tak trochu jsme si do toho léta jednou nohou našlápli, i když já zatím ze zahrádky sklízím jen rebarboru. Vyzkoušla jsem už spoustu receptů, z velice ověřených i tradičních kuchařek, které fungují moc dobře. Mám na mysli třeba kynuté lité těsto na plech z Kuchařky naší vesnice.


Tento recept je ale ještě lepší, ocitnete se v situaci, kdy vůbec nechápete, jak jednoduchou změnou poměru ingrediencí získáte jiný chuťový rozměr. Luxus, který je právě čerstvě uzrálemu ovoci tím správným partnerem.

Recept jsem získala z klubu přátel, od velice milé, pracovité a skromné Míši S. Š.:

Koláče vhodné na pouť, posvícení i jiné svátky podle Hany Sedláčkové a její knihy Kuchařka české šlechty:


"Celé desetiletí (1947 - 1957) strávila autorka jako podnájemnice u sester Zdenky a Berty, princezen Lobkowiczových, které si i ve ztížených životních podmínkách zachovaly neobyčejnou noblesu v přístupu k lidem, ve vedení domácnosti i při stolování. Pro Hanu Sedláčkovou, která se tehdy stala téměř součástí jejich šlechtické rodiny, to byla škola života, získala tu však i základ své budoucí profese odbornice v oboru gastronomie. Půvabné střípky autorčiných vzpomínek ozvláštňují knihu plnou znamenitých, léta uchovávaných receptů."

Na dva plechy ovocných koláčů si připravte:
1 kg polohrubé mouky,
500 ml mléka,
3 žloutky,
200 g másla,
200 g cukru,
špetka muškátového oříšku (miluju jeho jemnou vůní),
60 g droždí,
špetku soli,
1 sáček vanilkového cukru.

Zaděláme kvásek - drožkí rozdrobit do misky, přidat do vyšší misky, lžíci rozetřít na kašičku. Přidat trochu vlahého mléka (v mléce můžete místo teploměru podržet vlastní prst, mléko nesmí hřát, ani chladit, teplota tak akorát jako na koupání miminka). Přiměřeně přidáme polohrubou mouku, abychom získali kašičku, na 100 ml mléka asi jedna, dvě polévkové lžíce polohrubé mouky. Kvásek se nechá přibližně patnáct minut zkynout , vyskočí opravdu vysoko, nepodceňujte objem misky. Mléko i mouku odebíráme z celkového množství ingrediencí, uvedených v předpisu.

Koláč můžete zadělat v domácí pekárně podle jejího návodu na kynuté těsto - tekuté ingredience dospod, sypké navhh.

Nebo v hnětacím robotu, nebo ručně, v tomto případě je postup zadělávání těsta stejný.
Do mísy nasypeme mouku, cukr, sůl, trošku strouhnutého muškátového oříšku, přidáme zbylé vlažné mléko, kvásek, žloutky. Zapracujeme do hmoty a když se mouka s mlékem spojí, teprve přidáváme rozpuštěné opravdové máslo.

Na teplém místě necháme zkynout, v té době dvakrát nakynuté těsto, které dvakrát zvětšilo svůj objem, propícháme, to znamená termín srazíme, aby změnilo svůj objem na ten nejubožejší kousek. Vykynuté těsto rozplácáte pomocí svých dlaní po celé šířce a délce pečícího plechu. Plech vyložíte pečícím papírem nebo vymažete tukem - máslem, sádlem, nebo stolním olejem.

Povrch koláče pokryjete ovocem (zpočátku sezony rebarborou, pak nastává čas rybízu, meruňěk, borůvek, a na podzim švestek). Zasypete drobenkou (kolik hrubé mouky, tolik cukru a másla tak akorát, aby se hmota rozsýpala. Na jeden plech dávkuju dva hrnky mouky a cukru, necelý hrnek rozpuštěného másla).

Jak je koláč hotový na plechu, zakryju ho utěrkou, aby ještě v pohodě nakynul, v tomto okamžiku zapínám troubu, aby se zahřála na 180 St. Celsia. Jakmile trouba dosáhne teploty, koláč do ní šoupnu a pak jen čekám, až z kuchyně zavoní. (Což se mi letos nevyplatilo při prvním pečení rebarborového koláče. Hrál se právě první zápas Česka v mistroství světa v ledním hokeji - proti Švédsku. Do konce první třetiny zbývalo napínavých pět minut a koláč už voněl. Těch pět minut stačilo k tomu, aby se okraje spálily. Tak pozor na to!!!)


Za výslednou skvělou chuť Vám ručím. Lepší koláč jste nejedli! Dobrou chuť!




 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 10. června 2015 v 14:15 | Reagovat

Pěkná pozvánka na kus sladkého koláče z poctivého kynutého těsta a také nalákání na novou rubriku! Už se těším :-) Dobrá polévka a skvělý moučník skutečně nepotřebují mezi sebou vyztužit hlavním jídlem a mohou krásně fungovat jeden po druhém. Trochu to platí i u nás doma, proto hustější polévky dělávám k večeři a vystačíme si jen s talířem horké polévky, ve které stojí lžíce :-) Každý to rád nemá, ale já tím nikdy nepohrnu. A domácí moučník k tomu. Ten považuji v létě za nejlepší pozdrav z kuchyně a za vřelé poděkování úrodné zahradě. Moc hezký článek! Radost mám i z Kuchařky české šlechty, mám ji někde v knihovničce a zase si v ní ráda zalistuji. Krásné léto plné dobrých polévek a voňavých moučníků přeje Šárka ;-)

2 toffo toffo | Web | 11. června 2015 v 9:04 | Reagovat

[1]:Myslím, že si Kuchařku české šlechty pořídím, anotace k ní mě moc zaujala. Někdy opravdu stačí jen pozměnit poměr surovin a výsledkem je jídlo skvělé chuti. Právě nyní je podle mého názoru ta nejlepší doba pro kombinaci polévky a koláče jako hlavního jídla. Když je více práce venku, na zahrádce, polívka je navařená za dvacet minut, nebo z předchozího večera a těsto si kyne v klidu  od rána samostatně. Mám to zavedené z dětství a prázdnin a mockrát se mi to osvědčilo když byly ty naše starší děti malé, před patnácti lety, koláče mizely pod rukama. A platí to dodnes, když máme zase malé děti. Jakmile jde o hlídání, vyplatí se napéct, minimálně palačinky. Ty jedí všechny. Naše děti, to jsou nejen ty vlastní, ale i neteře, synovci a případní kamarádi. Jenom Toník je víc na párek :-)!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama