Červen 2015

Dárek k narozeninám

26. června 2015 v 14:30 | toffo |  Soutěž
Dnes slavím narozeniny. A tak jsem si impulzivně nadělila projekt, nad kterým dlouho přemýšlím a zcela zbytečně ho zdlouhavě promýšlím. Nejsem přece žádný marketingový specialista. Pořídila jsem si živější, interaktivnější a komunikativnější zrcadlo mého blogu - a to na Facebooku. Uvidím, jak to půjde a jestli zvádnu držet krok ... .


A protože já už jsem si nadělila, tak teď nadělím i vám. Mám tu jednu speciální letní sadu koření, kterou jsem vytvořila z nabídky mého oblíbeného obchůdku Přístavu Valnovka. Pojmenovala bych jí třeba "Léto na grilu?" Tvoří jí směs koření Bylinkové máslo, Steaky a kotlety - nejen na gril a Citrónový pepř. Směs bylinkové máslo se hodí nejen na vytvoření ochuceného másla, jako předkrmu k namazání na bagetku. To když je čekání na grilované speciality už k nevydržení. Dá se jím ochudit i grilovaná zeleniny, lilky, cuketa, papriky, cibule ....
Steaky a kotlety je vyladěná směs koření pro ty, kteří rádi kousek poctivé flákoty na talíři.
Citrónový pepř vlastně pro ty samé masožravce, kteří ale nejedou jen na bylinkové bázi, ale ocení trochu ostřejší náboj.

A mám i dvě menší brožurky receptů z mého rodného Chodska. Brožurky jsou útlé, ale nabité tím vším, co vám tradice v Chodsku - se speciálně neidentifikovatelným názvem může přinést na stůl. Klokány, vošouchy, rýpl, praskokrky, pískorky, sterz, slepičí žrádlo, kucmoch, basáky, bacány. Samozřejmě s receptem na chodské koláče, ale hlavně na jednoduchá jídla z brambor, mouky, zelí, hub, smetany.

Takže rozdávám tři dárky pro tři čtenáře. Všechny jsou pořízené z mé kapsy a poměrně impulzivně vymyšlené, s ohledem na kořeny mého blogu. Za to, že mi dáte "like-to se mi líbí" TADY a do komentáře pod tímto článkem mi zanecháte vzkaz i s kontaktem na Váš e-mail. Pokud budete mít chuť, napsat mi do vzkazu, co Vás u mě baví a co byl zase měla zlepšit, budu moc ráda.

Komentáře uzavírám za týden 3.7.2015 a v sobotu 4.7.2015 s mojí Aničkou vylosujeme tři přispěvatele a dárky rozešleme poštou. Kamkoliv, po celém světě.

Hezké prázdniny!

Narozeninový dort s Lidl Food Challenge

22. června 2015 v 20:51 | toffo |  V toffo-kuchyni
Vyhrát kurz vaření pod vedením Romana Pauluse v hotelu Radisson Blu Alcron je dostatečně velká výzva. Snažila jsem se najít si v časově natřískaném rozvrhu trochu času pro její uskutečnění, nakonec jsem spojila dva milé úkoly v jeden. Uskutečnit výzvu a upéct dort pro narozeninové půlvýročí mého muže.

Úkolem bylo použít dva prodejní výrobky z obchodu Lidl, a to vanilkové sušenky Tastino Petit Beurre a čokoládu na vaření FinCarré, třetí předepsanou ingrediencí bylo sezónní ovoce.

Sušenky jsem použila do tvarohového krému a čokoládu jak do tvarohového krému pro naplnění dortu, tak pro čokoládový krém pro zdobení povrchu dortu. Tím nejčerstvějším sezónním ovocem pro mě minulý týden byly jahody. jak ty z vlastní zahrádky, které teď bohužel právě ničí každodenní déšť, tak ty z nedalekých Kunratic.


Korpusy jsem si upekla den předem. Chtěla jsem vysoký, majestátní dort, prot jsem upekla korpusy dva a každý prořízla natřikrát.

Ingredience na 1 dortový korpus:

180 g cukru (krystal, krupice),
6 vajec,
50 ml oleje,
150 g mouky hladké,
kůra nastrouhaná z jednoho citronu.

Celá vejce jsem klepla do šlehací mísy robotu, přidala cukr a 20 minut nechala třít. Doba tření elektrickým šlehačem se nemá ošidit. Ke konci tření - já na poslední minutu - se přidá olej a citronová kůra. Pak si našlehanou hmotu přendám do mísy a zlehka do ní měchačkou, nebo stěrkou, vmíchám prosátou mouku. Nesmíme vmíchat mouku elektrickým šlehačem! Hotové těsto vliju do vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy o průměru 21 cm. Na dno formy vložím papír na pečení, vystřižený přesně podle velikosti dna. Pro jistotu, aby upečný korpus šel lehce vyklopit a jeho povrch byl krásně hladký. A je to, může se péct, půlhodinu při 180 ºC.
Druhý den jsem si připravila oba krémy, rozkrájela korpusy a dort sestavila.

Ingredience na tvarohový krém:

500 g polotučnéh tvarohu (ve vaničce),
250 ml smetany ke šlehání,
1 balíček ztužovače šlehačky,
80 g moučkového cukru,
50 g vanilkových sušenek Tastino Petit Beurre,
50 g čokolády na vaření FinCarré.

Tvaroh jsem vyšlahala s moučkovým cukrem. Sušenky jsem pokrájela na jemné kousky, čokoládu jsem nastrouhala na hrubo, obojí jsem přimíchala do tvarohu. Smetanu jsem vyšlehala za použití ztužovače šlehačky a zlehka jsem jí vmíchala do tvarohové hmoty. Příště bych si pro takto velký dort vyrobila tvarohového krému z tří balení tvarohu, na můj vkus ho bylo na promazání málo, nemám ráda suché dorty. Ani mi to moc nevyšlo, jednu vrstvu jsem dokonce musela nahradit čokoládovým krémem.


Ingredience na čokoládový krém:
250 ml smetany ke šlehání,
500 g hořké čokolády,
140g másla, také nakrájeného na kostky.
Ve vodní lázni jsem ve smetaně rozehřála máslo, nakrájené na kostky a čokoládu. Rozpuštěné jsem promíchala metlou, odstavila z plotny a nechala vychladnout.
Tvarohovým krémem jsem slepila jednotlivé placky, čokoládovým pomazala povrch a boky dortu. Sezónní jahody jsem jen navrstvila do rudé pyramidy a rozsvítila jimi sametově hnědou, čokoládovou věž.


Ve finále asi nebudu moc originální, když jsem měla vymyslet svůj jedinečný recept a já upekla " jen dort. " Ale byl moc dobrý a ohromně potěšil.
Dobrou chuť!


Bezový cheesecake, nebo tvarožník

11. června 2015 v 22:03 | toffo |  Buchta (nejen) na víkend
Kvetoucí bez je právě v té nejlepší kondici. Jednu pětilitrovou várku bezového sirupu už rodina vesele vypila, dnes jsem stočila druhou, raději v dvojnásobném množství, do "foroty." A také jsem dnes upekla cheesecake s bezovou příchutí, aby jste i vy měli o víkendu šanci upéct si cheesecake s netradiční sezónní příchutí. Víc, jak těch pár dní už květoucímu bezu nedávám, už teď zlehka odkvétá.


Pekla jsem podle receptu z blogu Maškrtnica. Obvykle u ní sbírám cenné rady pro pečení kváskového chleba a pečiva. Ale i cheesecake Maškrtnica bez pochyby umí:

Den první, příprava, suroviny:


10 květů z keře černého bezu, osobně natrhat, a zpíváme si u toho s Panikou, jsem nahoře bez, Bezděz
220 ml smetany ke šlehání - koupit v obchodě.

Den předem si natrháte deset velkých květů bezu. Květy prohlédněte, jestli se zespodu neskrývají zelené mšice. Černí broučci ani tak moc nevadí, těch se jemným poklepáním snadno zbavíte.
Květy nacpete do zavařovací sklednice, nebo pivního půllitru a zalijete 220 ml smetany ke šlehání.

Den druhý, pečeme cheesecake:

Do trouby umístíme pečící mřížku a troubu začneme zahřívat na 200°C. Dortovou formu vymažete máslem, dno můžete vyložit kruhem z pečícího papíru, střiženého na míru.

Suroviny na korpus:

200 g celozrnných sušenek (použila jsem téměř dva celé balíčky Bebe sušenek - 1 balíček má 130 g),
100 g másla,
lžička hnědého cukru.

Sušenky jsem nadrtila v robotu nástavcem sekáčku na maso. Pak jsem přihodila máslo a cukr a drtila dál, dokud se hmota nezačala pojit. Má se přidat lžíce mléka, pro lepší spojení, vynechala jsem zcela bezdůvodně (to bude ten pankáč ve mě ;-) )a žádné velké škody to nenadělalo, ani při vyndavání dortu z formy, ani při krájení jednotlivých porcí. Korpus se jen lehce drobil, ale toho drobení můžeme kreativně využít při krášlení jednotlivých porcí.

Sušenkový základ prsty rovnoměrně vtlačíte do formy, vytvarujete mírně zvýšené okraje, které budou tvořit stěny pro tvarohový krém. Formu se sušenkovým základem vložte do trouby a deset minut zapečte.
Po tuto dobu si připravíte sýrový krém z mascarpone nebo ricoty = náplň cheesecaku, nebo z tvarohu = náplň tvarožníku.

Suroviny na náplň:

smetanu s naloženými bezovými květy,
180 g ricotty, mascarpone, nebo tvarohu (použila jsem nízkotučný, jeho tučnost ještě vytuním ho právě tou bezově ovoněnou smetanou ke šlehání),
90 g cukru,
šťáva z jednoho citrónu (přistrouhala jsem i trochu citrónové kůry),
3 celá vejce,
špetku soli.

Nástavec na sekání masa v robotu vyměníte za hnětací háky, do mísy vyklepnete tvaroh (jako já), přes kuchyňskou utěrku přecezenou a vyždímanou smetanu ke šlehání, přidáte cukr a sůl. Necháte promíchávat a postupně přidáváte jedno vejce za druhým, tak, aby mělo každé samostatný čas spojit se s tvarohovou hmotou. Dochutíte citronem a citrónovou kůrou.
Do varné konvice si dáte vařit vodu. Do trouby pod mřížku si umístíte hluboký pekáč, do kterého následně nalijete 2 litry vařící vody. Vyndáte dortovou formu se zapečeným korpusem a snížíte teplotu trouby na 170 °C. Náplň nalijete na korpus, do výšky jeho předpečených stěn. Pokud vám zbyde trocha toho krému, jako mě, rozdělte ho třeba do silikonových mističek, jako já. Upeče se v něm jako bezvadný tvarohový nákyp.


Všechny formy a formičky vraťte do trouby a pečte dalších 30 minut, v páře nad horkou vodou. Správně upečená náplň cheesecaku, nebo můj tvarožníku, má být zpevnělá, ale při manipulaci se má trochu rosolovitě klepat.

Suroviny na dokončení chesecaku:

150 g kysané smetany.
jedno bezové květenství na dekoraci.

Upečený dort potřete kysanou smetanou (nebo tučným jogurtem, jako já). Natírka funguje tak trochu jako makeup. Krásně vyrovná, vyhladí a zušlechtí bublinkatý, nebo - může se stát- popraskaný povrch dortu. Pro porovnání si prohlédněte fotografii nad tímto odstavcem a pak tu zušlechtěnou verzi dortu v poslední fotogrfii tohoto článku. Dort nechte v klidu a pokojové teplotě alespoň dvě, tři hodiny odpočinout. Před podáváním ozdobte drobnými kvítky, odstříhanými z květenství.

Na dekorování i dochucení při podávání jednotlivých porcí bezového tvarožníku se mi skvěle hodil bílý balzamikový krém s citrusovou příchutí Kalamáta Papadimitrou. Je to taková kontrastní tečka na závěr, samozřejmě v případě, kdy do náplně dortu nepoužijete všechnu citrónovou šťávu a upečený dort má spíše bezovo-sladkou chuť.


Za nás všechny říkáme ano. Ano, a už zbyl jen jeden kousek. Chesecake k večeři není moc dobrá pocta vyváženému stravování, ale občas se hodí vyhlásit jeden den porušování potravních zvyklostí. Ne? Dobrou chuť!

Kynutý ovocný koláč na plech, ten nejlepší

5. června 2015 v 19:49 | toffo |  Buchta (nejen) na víkend
Moji milý čtenáři, doufám, tedy doufám, že nějaké mám. Ode dneška zavádím novou rubriku. Dejme tomu takový páteční newsletter, s aktuálním sezóním tipem na víkendové pečení. Moučníku. Už dříve jsem se tu na mém blogu svěřila s mým sobotním rituálem z dětství, k obědu bývala sytá polívka a sladký moučník nakonec.

A premiéru si odbyde to nej, nej, nejúžasnější kynuté těsto, které jsem měla tu čest poznat. Ovocné koláče na celou šířku a délku plechu jsou v létě velice in. Tak trochu jsme si do toho léta jednou nohou našlápli, i když já zatím ze zahrádky sklízím jen rebarboru. Vyzkoušla jsem už spoustu receptů, z velice ověřených i tradičních kuchařek, které fungují moc dobře. Mám na mysli třeba kynuté lité těsto na plech z Kuchařky naší vesnice.


Tento recept je ale ještě lepší, ocitnete se v situaci, kdy vůbec nechápete, jak jednoduchou změnou poměru ingrediencí získáte jiný chuťový rozměr. Luxus, který je právě čerstvě uzrálemu ovoci tím správným partnerem.

Recept jsem získala z klubu přátel, od velice milé, pracovité a skromné Míši S. Š.:

Koláče vhodné na pouť, posvícení i jiné svátky podle Hany Sedláčkové a její knihy Kuchařka české šlechty:


"Celé desetiletí (1947 - 1957) strávila autorka jako podnájemnice u sester Zdenky a Berty, princezen Lobkowiczových, které si i ve ztížených životních podmínkách zachovaly neobyčejnou noblesu v přístupu k lidem, ve vedení domácnosti i při stolování. Pro Hanu Sedláčkovou, která se tehdy stala téměř součástí jejich šlechtické rodiny, to byla škola života, získala tu však i základ své budoucí profese odbornice v oboru gastronomie. Půvabné střípky autorčiných vzpomínek ozvláštňují knihu plnou znamenitých, léta uchovávaných receptů."

Na dva plechy ovocných koláčů si připravte:
1 kg polohrubé mouky,
500 ml mléka,
3 žloutky,
200 g másla,
200 g cukru,
špetka muškátového oříšku (miluju jeho jemnou vůní),
60 g droždí,
špetku soli,
1 sáček vanilkového cukru.

Zaděláme kvásek - drožkí rozdrobit do misky, přidat do vyšší misky, lžíci rozetřít na kašičku. Přidat trochu vlahého mléka (v mléce můžete místo teploměru podržet vlastní prst, mléko nesmí hřát, ani chladit, teplota tak akorát jako na koupání miminka). Přiměřeně přidáme polohrubou mouku, abychom získali kašičku, na 100 ml mléka asi jedna, dvě polévkové lžíce polohrubé mouky. Kvásek se nechá přibližně patnáct minut zkynout , vyskočí opravdu vysoko, nepodceňujte objem misky. Mléko i mouku odebíráme z celkového množství ingrediencí, uvedených v předpisu.

Koláč můžete zadělat v domácí pekárně podle jejího návodu na kynuté těsto - tekuté ingredience dospod, sypké navhh.

Nebo v hnětacím robotu, nebo ručně, v tomto případě je postup zadělávání těsta stejný.
Do mísy nasypeme mouku, cukr, sůl, trošku strouhnutého muškátového oříšku, přidáme zbylé vlažné mléko, kvásek, žloutky. Zapracujeme do hmoty a když se mouka s mlékem spojí, teprve přidáváme rozpuštěné opravdové máslo.

Na teplém místě necháme zkynout, v té době dvakrát nakynuté těsto, které dvakrát zvětšilo svůj objem, propícháme, to znamená termín srazíme, aby změnilo svůj objem na ten nejubožejší kousek. Vykynuté těsto rozplácáte pomocí svých dlaní po celé šířce a délce pečícího plechu. Plech vyložíte pečícím papírem nebo vymažete tukem - máslem, sádlem, nebo stolním olejem.

Povrch koláče pokryjete ovocem (zpočátku sezony rebarborou, pak nastává čas rybízu, meruňěk, borůvek, a na podzim švestek). Zasypete drobenkou (kolik hrubé mouky, tolik cukru a másla tak akorát, aby se hmota rozsýpala. Na jeden plech dávkuju dva hrnky mouky a cukru, necelý hrnek rozpuštěného másla).

Jak je koláč hotový na plechu, zakryju ho utěrkou, aby ještě v pohodě nakynul, v tomto okamžiku zapínám troubu, aby se zahřála na 180 St. Celsia. Jakmile trouba dosáhne teploty, koláč do ní šoupnu a pak jen čekám, až z kuchyně zavoní. (Což se mi letos nevyplatilo při prvním pečení rebarborového koláče. Hrál se právě první zápas Česka v mistroství světa v ledním hokeji - proti Švédsku. Do konce první třetiny zbývalo napínavých pět minut a koláč už voněl. Těch pět minut stačilo k tomu, aby se okraje spálily. Tak pozor na to!!!)


Za výslednou skvělou chuť Vám ručím. Lepší koláč jste nejedli! Dobrou chuť!