Květen 2015

Setkání blogerek s Kalamáta Papadimitriou v Chef Parade

26. května 2015 v 21:16 | toffo
Měla jsem štěstí, že jsem byla vybraná mezi dvacítku blogerek, které dostaly k testování balíček balzamikových krémů značky Kalamáta Papadimitriou. Příjemným bonusem k tomu všemu mému štěstí bylo i pozvání do školy vaření Chef Parade v prostorách Holešovické tržnice v Praze - na tématický večírek v duchu řecké a české kuchyně, korunované použitím právě balzamikových krémů, tmavých i bílých, čistých i ochucených fíky nebo citrusovými plody. Na místě bylo vypsané menu, u každého kuchyňského ostrůvku dvě blogerky připravovaly dva určené recepty. Veškeré suroviny byly připraveny na místě. A vařilo se za podpory řeckého kuchaře Alexandrose Papandreou a našeho Jana Součka. V dnešním článku nechám hodně mluvit mojí fotodokumentaci, schválně, jestli se na konci shodneme na stejných pocitech.










Z prostředí Chef Parade jsem byla nadšená, velký prostor, který se dá zvětšit ještě na větší odsunutím mobilních příček, super nože, super ruční mixéry, super hluboké dřezy, mít tak jeden doma, to bychom ocenili velice. Spousta místa. Zjistila jsem, že já doma vařím spíše v kuchyňském koutu, bez dostatečné pracovní plochy.


Alexandros Papandreou a příprava kuřecích stehýnek s kaparami, sušeními rajčaty a olivami:


Můj parťák v týmu, Nikola Ze zahrady do kuchyně,: nad kuřecími křídly v marinádě z bílého balzamikového krému. Budou podávaná s opečenými plátky mladých cuket.


Alexandros a příprava pečeného bůčku marinovaného v bílem balzamikovém krému:


Salát se strouhanou červenou řepou a cherry rajčátky:


Jogurtový krém s čerstvou vanilkou a marinovanými jahodami:


Salát s kousky pečeného lososa s chřestem, mladými brambůrkami a špenátem:


Toast s hovězími játry a paprikami:

Plátky lososa marinovaného v limetové šťávě s fenyklovým salátem, granátovým jablkem a citrusovým balzamikovým krémem, cenné rady při stylingu pokrmu poskytuje Honza Souček:


V tomto momentě už bylo dovařeno a následuje defilé na talíři:


"Apropó, poklade, co jsem ti ještě chtěl říct.... " Jestli nevíte, jak dostat semínka z granátového jablka inteligentně ven, podívejte se na toto instruktážní video mé parťačky - blogerky Nikoly:



Pečené filátko z tresky s olivami:


Salát s kousky pečeného lososa s chřestem, mladými brambůrkami a špenátem s klasickým balzamikovým krémem:


Pečený bůček marinovaný v bílem balzamikovém krému:


Řecký gyros s vepřovou panenkou a bůčkem:




Smažená jablka ve skořicovém těstě s fíkovým balzamikovým krémem a skořicovou pěnou s bílou čokoládou:


Finále společné degustace:






Chef Parade po boji:



Určený čas utekl jako voda, v příjemné společnosti, s vynikajícími surovinami, finálními pokrmy a dobrým vínem. Nejvíc ohromená jsem byla z chuti směsí salátů, kde nechyběla rukola, s oříškovým dresinkem z restovaných kešu ořechů s bílým balzamikovým krémem a salátu z polníčku s brusinkovým dresinkem. Nedokázala jsem se rozhodnout, který bych upřednostnila - možná ten oříškový. Slibuji, že recept určitě vyzkouším i doma a zveřejním. Ten brusinkový už najdete v závěru tohoto článku. Vynikající (nebála bych se použít termín "žravý") byl dezert složený ze smažených jablíček ve skořicovo-vinném těstíčku, dochucený fíkovým balzamikovým krémem a podávaný se šlehačkovou pěnou s bílou čokoládou a skořicí. další překvapivou chutí byla salát ze strouhané - pozor - syrové řepy marinované ve fíkovém balzamikovém krému. Z celého odpoledne jsem měla až euforický pocit, jak krásně se povedl, i když na začátku začínal spíše mou větší obavou, jak asi zapadnu do skupiny až o generaci mladších žen. A jestli vás něco za našeho menu zaujalo, nechte mi v komentáři název receptu a váš e-mail, ráda vám ho pošlu, knihu receptur jsem "nafasovala" domů. Stejně, jako dárkový balíček, za který děkuji Kalamáta Papadimitriou.


Pěkné video z akce (alias vlog) si můžete prohlédnout tady:


a tady:



a tady:


A úplně nakonec jsem se nestyděla požádat o společnou fotku, Alexandros, já, Honza:

Recept na salát z polníčku s brusinkovým dresinkem, skvěle doplní grilovaný bylinkový plísňový sýr - typu hermelín:

Ingredience:
100 g kompotovaných brusinek (IKEA jsou super),
kůra a šťáva z jednoho citronu,
3 lžíce klasického balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou,
2 lžíce medu (podle mého názoru se nemusí doslazovat, záleží na tom, jak sladký je kompot),
100 ml olivového oleje,
mix čerstvých salátů s polníčkem, nebo polníček samotný.

"Kompotované brusinky spolu s citronovou šťávou, kůrou, balzamikovým krémem a medem rozmixujeme tyčovým mixérem do jemné hmoty, poté pomalu zašleháme olivový olej, na závěr lehce osolíme."

Dobrou chuť! Kali orexi!

Mušlobraní

12. května 2015 v 22:31 | toffo |  Gurmánské zážitky
Na počátku byly mušle. Dnes pokračuji se sdílením zážitku, toho prvního, který jsem spolu s druhým přeskočila, abych v únoru mohla co nejčerstvěji napsat o třetím. První zážitkové setkání za spolupráce Přístavu Valnovka a keltského Opida se nesla v duchu mušlí po belgicku. Mušle se na podzim staly horkou novinkou na pultu Přístavu Valnovka a já tehdy v září marně hledala druhého do spolku, aby se mi vyplatilo koupit kilo čerstvých dánských mušlí a pochutnat si na nich. Kilo je tak akorát správné množství pro dva, myslela jsem si. Tak jsem se jen litovala, až Milan vymyslel, a s Jirkou uskutečnil, první degustační večer a rozhodl se pro podávání mušlí a já si tedy konečně mohla opět pochutnat.




  • 1kg čerstvých slávek jedlých
  • 1/2 svazku řapíkatého celeru
  • cca 0.1l suchého bílého vína
  • rybí vývar na podlévání
  • 1 pol.lžíce másla
  • 2 pol.lžíce olivového oleje
  • 5 kuliček nového koření
  • 1 bobkový list

Příprava:
Slávky očistíme a propereme ve studené vodě, zcela otevřené mušle vyhodíme.Řapíkatý celer očistíme a nakrájíme. Ve velkém hrnci rozpustíme máslo s olivovým olejem. Přidáme nakrájený celer a necháme krátce zpěnit. Přisypeme mušle, koření a podlijeme 0.1l rybího vývaru, promícháme a přivedeme k varu. Zakryjeme pokličkou a necháme dusit cca 3minuty. Přilijeme bílé víno, promícháme a opět zakryjeme. Po 2minutách opět promícháme a za další 2minuty je pokrm hotov.
Upozornění - mušle, které se při vaření neotevřou nekonzumujeme.
Doporučená příloha:
bramborové hranolky s majonézou nebo bílá bageta. Zdroj receptu tady.

Nebo video recept od Kluků v akci tady.




Říjnový podzimní podvečer, kdy těžké mlhy ještě za světla padaly na okolní luka, parádně dokresloval tu poslední línou oslavu končící letní sezóny. Živé, surové, hmatatelně teplé struktury materiálu, dřeva, kamene, železa, stavby v duchu přírodního stavitelství domu Opida nás uváděli v úžas, měla jsem potřebu dotýkat se celého domu, hladit ho. Závěrečnou třešničkou na dortu byly ovšem ty zmiňované mušle, vůně, nesoucí se v prostoru i ten skvělý pocit v žaludku ( nerada používám smajlíky, ale teď musím na žaludek mrknout Mrkající.



A po čase se mi vše rozleželo v hlavě a koupila jsem si kilíčko sama pro sebe. Bez jakéhokoliv studu jsem si ho uvařila a snědla sama, k sobotnímu obědu. Zvolila jsem tradičně nejjednodušší recept, i když co recept, tak sem tam drobnější nuance v recepisu. On je možná každý námořník dochucoval specificky podle své chutě.




Moules à la marinière - Slávky (mušle) po námořnicku
  • 2 l slávek jedlých
  • 125 g másla
  • 150 ml bílého suchého vína
  • 10 kuliček celého pepře
  • 4 cibule šalotky
  • 2 plátky citronu
  • 1 bobkový list
  • ½ stroužku česneku
  • 1 menší svazek petržele
  • 1 - 2 snítky tymiánu
  • sůl
  • pepř (pokud možno čerstvě mletý)
Slávky po námořnicku - postup přípravy
Očistíme a na drobno nakrájíme cibuli šalotku a pak ji na polovině másla podusíme. Přidáme tymián, nasekaný česnek, plátky citronu, bobkový list, několik zrnek pepře a vše zalijeme vínem. Necháme asi 5 minut dusit. Poté přidáme do hrnce důkladně očištěné slávky a 5 minut vaříme. V dalším kroku vyndáme mušle a uložíme je na teplé místo, vývar z mušlí přes plátno přecedíme. Vývar přivedeme k varu, odstavíme jej z ohně a všleháme do něj zbytek zchlazeného másla. Dochutíme solí a pepřem. Necháme minutu odstát a podáváme. Nejlépe s bagetou. (zdroj receptu).

Můžete se inspirovat receptem u Mlsné kočky tady nebo videem od kluků v akci tady.



Eet smakelijk, bon appétit!