Jidáše

3. dubna 2015 v 18:44 | toffo |  Velikonoční šuplík
Máme tak trochu velikonoční prázdninový čas a chuť něco tvořit. Proto jsme se pustili do Jidášků, je to zrovna ta správná doba, čtvťáci se učí převody jednotek, vytáhnu kuchyňskou váhu s dílkovou stupnicí a matematika hrou začíná.


Letošní velikonoce jsem se rozhodla vyzkoušet všechny recepty z velikonočního čísla časopisu Gurmet. Pokud by nám recepty na jidášky, mazanec a tvarohového beránka chutnaly, měla bych pak všechno v jednom výtisku po ruce a nemusela bych vyhledávat po kuchařkách, výpiscích, ... i tady po blogu. Nejčastěji peču voňavý rakouský mazanec a beránka z těsta na olejovou bábovku.


Jidáše podle Martiny Pavlíkové, recept z časopisu Gurmet, číslo - duben 2015:
"20 ks, příprava těsta 10 minut, kynutí 90 minut, pečení 20 minut,
ingredience:
HLADKÁ MOUKA 500 g,
MLÉKO 250 ml,
SUŠENÉ DROŽDÍ 1 sáček (nebo 25 g čerstvého droždí),
SŮL špetka,
CUKR KRUPICE 100 g,
kůra z 1 CITRONU,
ŽLOUTKY 3 ks,
ROZPUŠTĚNÉ MÁSLO 120 g,
VEJCE A LŽÍCE MLÉKA na potírání,
plátky mandlí na ozdobu, med a rum k podávání.


1. mouku se špetkou soli prosejte do mísy, přidejte cukr, uprostřed udělejte důlke a vlijte do něj vlažné mléko. Do tekutiny nasypte či rozdrobte droždí, předejte žloutky a nastrouhejte citronovou kůru. Nakonec vlijte rouzpuštěné vlažné máslo a vypracujte vláčné těsto. Postaru, vařečkou vám to zaberea asi 10 minut, ale použít můžete i robot s hnětacím hákem.
2 Hotové těsto poprašte moukou, zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě vykynout, zhruba po hodině a půl by mělo zdvojnásobit objem.


3. Z vykynutého těsta oddělujte kousky po 50 g a na lehce pomoučněné ploše vyválejte prameny asi centimetr silné a 25 cm dlouhé. Ty pak stáčejte jako spirály, esíčka, smyčky, ale můžete tvořit také figurální motivy.
Jidáše nechte ještě asi 30 minut kynout na plechu pokrytém pečicícm papírem, mezitím předehřejte troubu na 180 °C. Vykynuté pečivo potřete vejcem promíchaným s mlékem nebo rumem, posypte mandlemi a pečne 15-20 minut dozlatova. Podávejte potřené medem, který můžete promíchat s trochou rumu."


"Jmenují se po zrádci Jidášovi a mívají tvar symbolizující provaz, na němž se Jidáš oběsil. Někde se stáčejí do spirály, jinde do smyčky. A potírají se medem - ten podle pvěry chránil proti hadímu uštknutí."
Podle křesťanské legendy se Jidáš oběsil na osice, proto se tomutu druhu stromu lístky neustále chvějí a třepotají.


Jidáše dopadly na jedničku s hvězdičkou. Jsou nadýchané, jako peří a moc, moc dobré. Už jich moc nezbývá. Vyzkoušejte!

 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama