Leden 2015

Spicy Italian Cescent Ring Gluten Free

30. ledna 2015 v 19:12 | toffo |  Kluci v akci
Někdo je čertův švagr a někdo skorošvagr. Skorošvagra Lukáše mám já a (bonus) stále vaří a peče. Navíc (bonus navíc) se zdokonaluje v bezlepkovém pečení z cela nezištných důvodů. Podporuje v bezlepkové dietě svou ženu, mojí jednu sestru. Po delší době poslal dokumentaci a tak se dělím. Stejně, jako se Lukáš podělil o degustační kousek. Díky a s doporučením sdílím:

"Udělal jsem bezlepkové těsto a z poloviny jsem udělal pizzu a co z tou druhou? Náhodou jsem narazil na internetu na spicy italian crescent ring. Smůla pro mě byla, že to byly jen obrázky a tak jsem použil pozorovací talent a pokusil jsem se tento slaný koláč vytvořit. A tady je výsledek:








Na toto těsto, ze kterého jsem upekl jednu pizzu a jeden speciální koláč, jsem použil 300g mouky Schär mix-B. Existuje ještě je mix-C, ale ten je pro sladké pečení. Dále 15g čerstvého droždí, 200 ml vody používám teplou 40°C a tři až čtyři lžičky olivového oleje. Taky dávám lžičku soli do mouky. No a vlastně lžičku a půl cukru na kvásek. Suché droždí nepoužívám. Tuhle mouku máme oblíbenou vlastně z praxe. Ze všech, co jsme zkusili, nám napečené z téhle chutná nejlépe a nejlépe se nám s těstem z této mouky pracuje."

Upečené zlaté slunce na talíři. Paráda, ne?!



Odlehčeně na brokolici

26. ledna 2015 v 9:26 | toffo |  V toffo-kuchyni
Brokolice al dente, jako odlehčená večeře po dnech, kdy jsme se trochu překrmili, že tělo řeklo dost.


Brokolicový košťál zbavím tvrdé kůry až k růžičkám. Oloupu. Rozdělím na růžičky, košťál nakrájím na dílky, podle stupně tvrdosti větší, nebo menší. Brokolici nechám dvě minuty povařit v horké osolené vodě. Pak scedím, zcela pečlivě z ní vyklepu vodu. Na pánvi rozpustím pořádný plátek másla, přileju polévkovou lžíci olivového oleje. Přidám salátové koření, odhadem asi dvě polévkové lžíce. Orestuji, až zavoní, přihodím brokolici a minutku, až dvě, zvolna promíchávám s voňavým máslovým základem.


Moje salátové koření obsahuje petrželovou nať, cibuli, medvědí česnek, paprikové vločky, pažitku, kerblík a hrubou mořskou sůl.

Dobré to bylo. Původně moje večeře. Jelikož jsem laskavá maminka, podělila jsem se s dcerou. Sedli jsme si k jednomu talíři se dvěma vidličkama a já, jelikož jsem pomalý jedlík, jsem vybojovala asi třetinu talíře. Ke konci jsme soutěžili, kdo posledními kousky brokolice nabere větší kopičku zeleného koření s máslem, které ulpělo na talíři.

Pro vyváženou večeři doporučuji brokolici jako přílohu ke kuřecímu nebo krůtímu steaku, rybě, nebo vaječné omeletě.

Dobrou chuť!