Losos z røykeri

15. prosince 2014 v 14:53 | toffo
Røykeri - udírna. Nádhera. Na talíř nám připlouvá uzený losos, z vlastnoručně zpracovaný kapitánem z Přístavu Valnovka. Není úžasné, jak se nám ten kousek Valnovky proměnil v kousek malebného Norska? Už jen náhodně projíždějící na frekventované silnici směrem na Benešov musí být mile překvapeni, když na ně z šedé nudy vykoukne barevný norský ostrůvek.

(foto jsem převzala z www stránek Přístav Valnovka)

Stejně mile překvapeni jsou teď zákazníci Přístavu, "domácím" uzeným lososem, porce filetu s kůží. Porce se dá krásně po struktuře svalů ryby rozebrat na úhledné kousky, což se mi ovšem amatérským stylingem nepodařilo patřičně demonstrovat. To už vidítě níže na fotce. Z obchodů jsme zvyklí na tence krájené plátky, u celého filetu si cením možnosti pořádně si kousnout a cítit strukturu rybího masa. No, tímto přiznáním jsem se asi opravdu posunula do kategorie gurmánů v hanlivém významu slova. Ale on je tak dobrej ...

A nastává doba předvánočních večírků a schůzek, doba uspěchaná nákupem vánočních dárků a vánočním pečícím maratonem ale i odlehčování před tradičním vánočním obžerství a uzený losos nám dokáže všechny životní styly zázračně spojit a navíc si vyjímečně užít.


Takže odlehčíme, pohřešíme vyjímečným soustem, ať je to rychlá večeře během tahání horkých plechů s cukrovím z trouby, nebo dámská jízda.

Uzený losos na salátových lístcích s medovou zálivkou:

Jeden filet vystačí na dvě porce předkrmu, nebo odlehčené večeře.
K tomu dvě hrsti čerstvých baby špenátových listů, polníčku, nebo mixu salátů, jen si dejte pozor, až nepřevažuje ledový salát fádní chuti.
Medová zálivka na dvě porce:
Do šejkru nebo sklenice se šroubovacím hrdlem dáte dvě polévkové lžíce olivového oleje, jednu lžíci vinného octa nebo citronové šťávy a jednu lžičku tekutého medu. Pár zrnek soli. Zavřete, protřepáte, až vznikne jednolitá emulze, kterou pokapete salát s naaranžovanými kousky lososa.




Víte, že:
"Nenasycené tuky z rybího masa našemu tělu velmi prospěšné. Je prokázáno, že u lidí, kteří tyto ryby konzumují aspoň jednou týdně, se výrazně snižuje riziko infarktu. Losos je bohatý na tělu prospěšné Omega 3 kyseliny, kterých máme v naší západní stravě takový nedostatek. Losos je skvělá potravina pro hubnutí a zbavování se tělesných tuků.Obecně je ideální konzumovat ryby několikrát do týdně. 300g týdně lososa by se mělo objevit na vašem stole. V případě ryb čím víc, tím lépe."

Bon appetitt!
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 kdyzvarichlap kdyzvarichlap | Web | 16. prosince 2014 v 15:41 | Reagovat

Tak tohle bych si dal a je jedno, jestli jako salát nebo jen tak odtrhávaný. Losos je pro mě s máslovou rybou nejchutnější rybka po vyuzení (i když jiné mám taky rád, jen tohle je top top). Škoda je, že ty doby, kdy české řeky byly plné lososů jsou už dávno pryč a jde sem jen import.

2 toffo toffo | E-mail | Web | 17. prosince 2014 v 14:19 | Reagovat

[1]: Určitě, kdybych měla další možnosti, ulítávám na kilech :-). Děkuji za komentář.

3 Madla Madla | E-mail | Web | 4. února 2015 v 21:24 | Reagovat

Ach, já tady tak dlouho nebyla? Odpusť Maruško, odpusť, jeden recept lepší než druhý, slintám nad fotkami, lehká, svěží a sexy jídla mě vábí a takového dobrého lososa ... ááá, dala bych si hned!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama