Listopad 2014

Polévka z ředkvičkového lupení - zachraň jídlo!

14. listopadu 2014 v 9:34 | toffo |  Zachraň jídlo
Z takového odpadu, z ředkvičkového lupení, nebo chcete-li - listí, uvařit polévku, to mě opravdu nikdy nenapadlo. Dokud se svojí hádankovou otázkou

Devinette: La soupe au...??? Qu'est-ce que c'est???

a odhalením, že Frantíci snědí všechno , nepřišla Dáša Derré. Ale na úspornou polévku z ředkvičkového listí můžete použít i recept z Úsporné kuchařky Anuše Kejřové - tak, jak to vymyslela Vilemína.

Vyhazovat ředkvičkové natě z vlastního skleníku by byla opravdu škoda. Ještě v září jsem v rámci pěstitelského pokusu vysila zimní osev ředkviček, který jsem ale nedomyslela. Vzrůstajícím ředkvičkám ve světle bránily vzrostlé keříky paprik,takže nebohé ředkvičky šíleně vytáhly do výšky, ale nekoření a nebaculatí. Tak si alespoň já, zahradnický samoučedník vysvětluji přemíru zeleného lupení.


V hlavě pořád nosím ten Dášin recept, ale vlastní vaření upravuji podle aktuálního stavu zásob potravin.
Takže jsem dvě hrsti lupení přebrala oprala, posekala na větší kusy, zarestovala v hrnci na plátku másla, přidala třičtvrtě litru vody, dvě bramory na kostičky a vařila do změknutí brambor. Sůl, pepř, kdybych měla, strouhla bych na konec vaření muškátový oříšek, nebo dala na špičku nože muškátového květu. Samozřejmě, ještě lepší by bylo jako základ použít cibulovou jíšku. Pak vytáhnu tyčový mixér a rozmixuju na hustčí krém. Když je rozmixovaná konzistence polévky řidčí, vyredukuji vodu z polévky dalším povařením za zdatného odsávání páry kuchyňskou digestoří.


Jen tak pro zábavu a potěchu oka si polévku dekoruji několika kapkami dýňového oleje, vlastní tím i dostala příjemný, lehce oříškový nádech. Ale polévku si můžete dochutit podle svých osobních chutí - kopečkem zakysané smetany, zahustit rozkvedlaným vajíčkem, nebo vařené vajíčko do polévky vložit - jako u kulajdy, nebo zjemnit šálkem sladké smetany. Žádoucí jsou samozřejmě dozlatova opečené krutony, na které využijete staré pečivo. Já si k polévce ulomila chlebovou placku. Ta vznikla z řídkého kváskového chlebového těsta, prostě mi došla zásoba mouky a já už opravdu nechtěla běžet do obchodu. Tak jak to bylo řídké, nalila jsem to na rozpálený plechový pekáč z trouby a upekla stejným způsobem, jako kváskový chléb.



Tak co, až budete mít příště v ruce ředkvičky z ověřeného pěstovatelského zdroje, půjdete taky do toho? Zachráníte jídlo i přes výslednou - mírně strašidelně jedovatou barvu polévky? Vždyť to vlastně může být sofistikovaná smaragdová barva. Ne?

Co k halloweenskému občerstvení - strašidelné úsměvy

1. listopadu 2014 v 21:44 | toffo |  V toffo-kuchyni

Na strašidelnou dětskou párty - zcela zdraví prospěšné, přesto naprosto zkažené - halloweenské úsměvy. Do tvoření beze strachu zapojte své děti.




Potřebujeme:
červená jablíčka,
neloupané mandle,
citrónovou šťávu.
autorem receptu je Spiser

Jablka rozčtvrtím, doprostřed jablka zakrojím klín. Hotové čtvrtky vykoupu v citrónové šťávě. A rázem už ty kreativní duše vidí otevřená ústa. Avšak chybí jim zuby. Na jazyk dnes zcela zapomeňte:

(zdroj obrázku: https://www.vipseats.com/rolling-stones-tickets.html)

Neloupané mandle podle vlastní libosti některé rozpůlím, některé rozčtvrtím. Do vzniklých otvorů zapícháme naštípané kousky mandlí - jako zkažené strašidelné zuby. Nebo tuto činnost necháme na dětech. Zatím co děti pracují, dáváme jim přednášku o pravidelném čištění zubů, zvláštní důraz klademe na techniku správného čištění zubů, a ..... třeba to bude k něčemu dobré.

Jestli se do vykrajování jablek pustí vyloženě technický typ, může si pro vyřezávání klínů vytvořit takovouto primitivní, ale technickou pomůcku:


A místo strašení zkončíte u romatiky, třeba, milí tatínkové a maminky. Jak je libo.

Happy Halloween from Skelita Calaveras!


(První polovina obrázku, první fotografie - zdroj: http://www.deviantart.com/art/Skelita-Calaveras-345438687, druhá autorská - můj malý červený.)