Langoše - Lángos podle Čiriny

29. října 2014 v 7:17 | toffo |  V toffo-kuchyni
Pozor, šetřím peněženku a konečně, svátek, nesvátek, došlo na umytí kuchyňského okna. V mezičase gruntování mi v míse nádherně nakynulo těsto na langoše. Když mám zadělat maďarské langoše, sahám po tom - podle mého - nejautetičtějším i rodinném receptu kuchařky Ireny Košíkové a její kuchařky S Čirinou na cestách, listuji stranu 71.Čirina je maďarsky Irena. Čirinina babička byla Maďarka a vařila grófům.
Čirina vařila na řecké ambasádě, v prezidentské kuchyni Václavu Havlovi a ve své vlastní restauraci.




Připravím si:
1 kg hladké mouky,
1 kostka droždí (42g),
2 vejce,
30 dkg vařených brambor, to jsou tak 3-4 středně velké brambory,
sůl, špetka cukru,
4 dl vlahého mléka,
olej nebo sádlo na smažení.



Nejdříve si nechám vzejít kvásek. Do mísy rozdrobím kostku droždí, zasypu lžičkou cukru krystal, rozetřu lžící, až droždí povolí a s cukrem se rozetře na pastu. Zaliju polovinou vlahého mléka. Vlahé mléko znamená ještě míň, než teplé. Mléko zahřeji tak, abych v něm v pohodě udržela ukazováček. Přidám lžíci hladké mouky, rozmíchám a pod čistou utěrkou nechám kynout asi patnáct minut. Kvásek začne žít a zaplní celou mísu.
Do robotu s hnětacím hákem nasypu prosátou mouku. Uvařené a vychladlé brambory oloupu a najemno nastrouhám do mouky. Přidám lžičku soli, vyklepnu dvě vejce, přidám naběhlý kvásek a přiliju zbylé mléko. Robot zadělá polotuhé těsto, které musím nechat řádně nakynout - hodinu, hodinu a půl, během té doby ještě dvakrát srazím. To znamená, že když už téměř vytéká z mísy, několika šťouchanci koncem vařečky mu dám KO a pošlu ho zpátky ke dnu.
Vykynuté těsto z mísy vykrajuji polévkovou lžící, vytvořím bochánky za pomocivydatně pomoučených rukou i pracovní desky, bochánky nechám ještě znovu patnáct minut vykynout.
Mezitím si v malém kastrůlku rozehřeji vysokou vrstvu oleje - budu šetřít olej, proto smažím po každém langoši jednotlivě a proto jen ten malý kastrůlek právě tak o velikosti jednoho langoše. Abych šetřila elektrickou energii, kastrůlek přiklopím zprvu pokličkou, aby zahřátí na požadovanou teplotu netrvalo dlouho.
To, že můžu začít smažit, mi prozradí malé bublinky, perličky,které se začnout v provázcích vytvářet ode dna kastrůlku. Rozhodně nechci mít olej rozehřátý moc, abych nesmažila langoše uvnitř syrové, ani málo, aby olej nasákl dovnitř langošů. Teplotu si v průběhu smažení hlídám a reguluju.



Pak jen stačí z bochánků zlehka konečky prstů vytáhnout placičky, langoš, skoro do průhledna je to práce jemná, téměř krajkářská a budu tvrdit, že právě s tímhle Čirininým těstem je to funguje nejlíp. Langoše vložím do horkého oleje, smažím z jedné strany, dokud nevidím, že se zespodu začervená, obrátím. Dosmažím z druhé strany, to už trvá podstatně kratší dobu, než smažení té první. Hotový langoš vytáhnu kleštěmi pořádně z něj vyklepu olej, než ho odložím do mísy. Ideálně bych smažený langoš měla nechat zbavit zbytečného tuku na papírovém ubrousku, ale ouha, došly.

Dochucujeme podle našich zvyklostí - česnekovou vodou (tři stroužky česneku utřené s čajovou lžičkou solií, polévkovou lžící oleje+125 ml teplé vody z kohoutku), kečupem a strouhaným eidamem. Nebo zvrhle nasladko, s domácími švestkovými povidly a kysanou smetanou.

A tady bych na vás chtěla zeptat. S jakými tradičními, nebo i nezvyklým mazáním, oblohami, ozdobami jste se ve světě, možná dokonce přímo v Maďarsku setkali vy?
Lángos. Jó étvágyat!

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Milena Milena | 30. října 2014 v 8:48 | Reagovat

Já jakomalá zbožňovala langoše s najemno nakrouhanými kyselými okurkami :-D Nevím, jak jsem na to přišla, ale teď už na to nemám odvahu...

2 toffo toffo | E-mail | Web | 31. října 2014 v 7:07 | Reagovat

[1]: zajímavé :-D!

3 madlicka madlicka | E-mail | 30. listopadu 2015 v 20:54 | Reagovat

Langoše jsou výborné, ale z kila by jich bylo opravdu hodně. Lze toto těsto mrazit?

4 toffo toffo | E-mail | Web | 1. prosince 2015 v 7:18 | Reagovat

[3]: Zmrazit ne, ale dá se schovat v mikrotenovém pytlíku v lednici, až po dobu 5-7 dní,  těsto lze postupně odebírat, a připravovat čerstvé langoše (lze je natřít nasladko jako vdolky). Po vyndání těsta z lednice vy to chtělo nechat odpočinou při pokojové teplotě - možná hodinu, aby se trochu vzpamatovalo a nakynulo. Ono bude pomalu kynout i v té lednici, takže pytlík naplnit tak do poloviny těstem, aby pro kynutí mělo prostor. Nahoře mikroten uvázat na lehký uzlík. :-) Doporučuju zadělat těsto z poloviční dávky.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama