Langoše - Lángos podle Čiriny

29. října 2014 v 7:17 | toffo |  V toffo-kuchyni
Pozor, šetřím peněženku a konečně, svátek, nesvátek, došlo na umytí kuchyňského okna. V mezičase gruntování mi v míse nádherně nakynulo těsto na langoše. Když mám zadělat maďarské langoše, sahám po tom - podle mého - nejautetičtějším i rodinném receptu kuchařky Ireny Košíkové a její kuchařky S Čirinou na cestách, listuji stranu 71.Čirina je maďarsky Irena. Čirinina babička byla Maďarka a vařila grófům.
Čirina vařila na řecké ambasádě, v prezidentské kuchyni Václavu Havlovi a ve své vlastní restauraci.




Připravím si:
1 kg hladké mouky,
1 kostka droždí (42g),
2 vejce,
30 dkg vařených brambor, to jsou tak 3-4 středně velké brambory,
sůl, špetka cukru,
4 dl vlahého mléka,
olej nebo sádlo na smažení.



Nejdříve si nechám vzejít kvásek. Do mísy rozdrobím kostku droždí, zasypu lžičkou cukru krystal, rozetřu lžící, až droždí povolí a s cukrem se rozetře na pastu. Zaliju polovinou vlahého mléka. Vlahé mléko znamená ještě míň, než teplé. Mléko zahřeji tak, abych v něm v pohodě udržela ukazováček. Přidám lžíci hladké mouky, rozmíchám a pod čistou utěrkou nechám kynout asi patnáct minut. Kvásek začne žít a zaplní celou mísu.
Do robotu s hnětacím hákem nasypu prosátou mouku. Uvařené a vychladlé brambory oloupu a najemno nastrouhám do mouky. Přidám lžičku soli, vyklepnu dvě vejce, přidám naběhlý kvásek a přiliju zbylé mléko. Robot zadělá polotuhé těsto, které musím nechat řádně nakynout - hodinu, hodinu a půl, během té doby ještě dvakrát srazím. To znamená, že když už téměř vytéká z mísy, několika šťouchanci koncem vařečky mu dám KO a pošlu ho zpátky ke dnu.
Vykynuté těsto z mísy vykrajuji polévkovou lžící, vytvořím bochánky za pomocivydatně pomoučených rukou i pracovní desky, bochánky nechám ještě znovu patnáct minut vykynout.
Mezitím si v malém kastrůlku rozehřeji vysokou vrstvu oleje - budu šetřít olej, proto smažím po každém langoši jednotlivě a proto jen ten malý kastrůlek právě tak o velikosti jednoho langoše. Abych šetřila elektrickou energii, kastrůlek přiklopím zprvu pokličkou, aby zahřátí na požadovanou teplotu netrvalo dlouho.
To, že můžu začít smažit, mi prozradí malé bublinky, perličky,které se začnout v provázcích vytvářet ode dna kastrůlku. Rozhodně nechci mít olej rozehřátý moc, abych nesmažila langoše uvnitř syrové, ani málo, aby olej nasákl dovnitř langošů. Teplotu si v průběhu smažení hlídám a reguluju.



Pak jen stačí z bochánků zlehka konečky prstů vytáhnout placičky, langoš, skoro do průhledna je to práce jemná, téměř krajkářská a budu tvrdit, že právě s tímhle Čirininým těstem je to funguje nejlíp. Langoše vložím do horkého oleje, smažím z jedné strany, dokud nevidím, že se zespodu začervená, obrátím. Dosmažím z druhé strany, to už trvá podstatně kratší dobu, než smažení té první. Hotový langoš vytáhnu kleštěmi pořádně z něj vyklepu olej, než ho odložím do mísy. Ideálně bych smažený langoš měla nechat zbavit zbytečného tuku na papírovém ubrousku, ale ouha, došly.

Dochucujeme podle našich zvyklostí - česnekovou vodou (tři stroužky česneku utřené s čajovou lžičkou solií, polévkovou lžící oleje+125 ml teplé vody z kohoutku), kečupem a strouhaným eidamem. Nebo zvrhle nasladko, s domácími švestkovými povidly a kysanou smetanou.

A tady bych na vás chtěla zeptat. S jakými tradičními, nebo i nezvyklým mazáním, oblohami, ozdobami jste se ve světě, možná dokonce přímo v Maďarsku setkali vy?
Lángos. Jó étvágyat!

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Milena Milena | 30. října 2014 v 8:48 | Reagovat

Já jakomalá zbožňovala langoše s najemno nakrouhanými kyselými okurkami :-D Nevím, jak jsem na to přišla, ale teď už na to nemám odvahu...

2 toffo toffo | E-mail | Web | 31. října 2014 v 7:07 | Reagovat

[1]: zajímavé :-D!

3 madlicka madlicka | E-mail | 30. listopadu 2015 v 20:54 | Reagovat

Langoše jsou výborné, ale z kila by jich bylo opravdu hodně. Lze toto těsto mrazit?

4 toffo toffo | E-mail | Web | 1. prosince 2015 v 7:18 | Reagovat

[3]: Zmrazit ne, ale dá se schovat v mikrotenovém pytlíku v lednici, až po dobu 5-7 dní,  těsto lze postupně odebírat, a připravovat čerstvé langoše (lze je natřít nasladko jako vdolky). Po vyndání těsta z lednice vy to chtělo nechat odpočinou při pokojové teplotě - možná hodinu, aby se trochu vzpamatovalo a nakynulo. Ono bude pomalu kynout i v té lednici, takže pytlík naplnit tak do poloviny těstem, aby pro kynutí mělo prostor. Nahoře mikroten uvázat na lehký uzlík. :-) Doporučuju zadělat těsto z poloviční dávky.

5 Jana Jana | Web | 17. ledna 2018 v 9:46 | Reagovat

Těch receptů na langoše už jsem vyzkoušela požehnaně a ne a ne, aby vždy těsto bylo perfektní. Takže si píšu i tento recept a o víkendu se do toho pustím. Díky za tip.

6 toffo toffo | 19. ledna 2018 v 6:29 | Reagovat

[5]: Díky za komentář, Jano, doufám, že tento recept na langoše se strefí do vaší chuti! Pěkný víkend.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama