Hrachová polévka po bavorsku

4. ledna 2014 v 23:18 | toffo |  V toffo-kuchyni
Klidně bych se mohla vsadit, že tahle polévka zachutná i zapřísáhlým odpůrcům hrachu. Tenhle recept bude podle mého soudu klasický německý eintopf a pěkně vydatný - vepřové koleno svým vysokým obsahem želírůjících látek propůjčí polévce svou nej-vlastnost a to klihovatost (víte co je sulc(?) - tak tak nějak podobně). Proto já uzené koleno vyměním (i když já sulc moc ráda) za libovější kousek uzeného masa - krkovici - to když chci mít polévku vydatnou s pěknou porcí masa. Nebo klidně za uzená žebírka, ta dají polévce ještě lepší uzenou chuť a vůni, jen toho masa abys pak pohledal. Polévka příjemně zavoní kořením a na jazyku vás příjemně polechtá plností piva.


150 g mrkve,
1 větší cibule,
200 g brambor,
2 ks řapíkatého celeru (150 g celerové bulvy),
150 g hrachu,
2 lžíce oleje,
koření: 2 hřebíčky, svazek bylinek:tymián,petrželka, bobkový list,
300 g uzeného kolena (raději libovější uzené maso),
7 dl vody,
3 dl piva
(desítka, jedenáctka, plnotučná dvanáctka je v polévce nahořklá),
150 g párků (dobrých párků, párkové imitace chuť polévky poškodí).


Hrách namočím do studené vody, přes noc. Druhý den na oleji orestuji nakrájenou mrkev, cibuli, celer, přidám hrách i s máčenou vodou, pivo, koleno, brambory na kostky a koření. Podle receptu se má vařit do změknutí hrachu, pak koleno vyjmout a dovařit zvlášť. Já si raději hrách hodinu předvařím a druhou hodinu už vařím vše dohromady. Uvařené maso obraru z kostí nebo nakrájím do polévky na kostky, přidám kolečka párků a provařím. Při nakupování párků dejte přednost kvalitě před kvantitou. Laciné párky vám ve výsledku chuť polévky pokazí. Takové dilema jsem měla i já, proto jsem párky nakrájené na kolečka osmažila na pánvi a nechala na vůli ostatních strávníků, jestli si je do talíře nandají. Proto také párky nevidíte na výsledných fotografiích polévky. (Úplně mimo mísu přidávám, že u nás doma se do všech pokrmů vyžadujících uzeninu - lečo, zelňačka, fazolky na smetaně - se párky a klobásky nejdříve osmaží na kapce tuku na pánvi. Náš mlsný tatínek to tak vymyslel, víc mu to chutná).

Dobrou chuť - tedy An guadn!
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Hanka Hanka | Web | 6. ledna 2014 v 22:11 | Reagovat

To je polévka podle mého gusta! Já vařila na Nový rok čočkovou se zelím - taktéž zeleninový základek a k tomu dobré uzené. Hned bych vyměnila talíř naší polévky s tou od vás. V tomto ročním období ideální jídlo (jen ta zima se pořád někde loudá). ;-)

2 Soňa Soňa | E-mail | 6. ledna 2014 v 23:37 | Reagovat

Polévka vypadá moc pěkně! :-)

3 toffo toffo | Web | 7. ledna 2014 v 22:14 | Reagovat

[1]: Jen ať se loudá. A není správné zapomínat na polévky. Líbí se mi, jak jsi si ty finance trojmo pojistila.

4 toffo toffo | Web | 7. ledna 2014 v 22:15 | Reagovat

[2]: Děkuji Soňi a chutnala taky pěkně. :-)

5 Hanka Hanka | Web | 7. ledna 2014 v 23:15 | Reagovat

Sem napište komentář

[3]:  Jen ať se loudá - to se pěkně řekne. Ale obě dítka odjíždí shodně v neděli se školou na týden na "lyže" a asi budou jenom stavět bláťuláky. :-(

6 toffo toffo | Web | 8. ledna 2014 v 18:44 | Reagovat

[5]: Tak to je špatné - stejná situace byla u nás před šesti lety, jestli pamatuješ, sněhu bylo pomálu. Lyžařský výcvik syn prolyžoval jen tři dny.

7 Madla Madla | E-mail | Web | 15. ledna 2014 v 12:59 | Reagovat

Perfektní polévka, přesně takové miluju! A hrách? Ten u nás v kuchyni nesmí chybět!

8 Vilemína Vilemína | Web | 16. ledna 2014 v 14:43 | Reagovat

Mě tedy na hrách neužije...ale takhle nakombinované se zelninou je to přece jen lepší možnost :)
To k tomu kolenu dáváš ještě i párky? Není to škoda?

9 toffo toffo | E-mail | Web | 17. ledna 2014 v 20:40 | Reagovat

Při současném stavu párků je to určitě škoda. Ale jak píšu, raději než z kolena vařím z uzených žebírek nebo krkovice a když si nejsem jistá chutností párků, nechám je opečené mimo polévky, ať si každý do polévky vloží sám podle chuti a vkusu.

10 toffo toffo | E-mail | Web | 17. ledna 2014 v 20:42 | Reagovat

[7]: Nekomplikované jídlo z jednoho hrnce, kde není třeba vařit další chod - ideální pro nasycení celé rodiny (pro nás třeba hodně typický sobotní oběd - ale nesmí chybět nějaká ta buchta!)

11 jukeboxy jukeboxy | E-mail | Web | 28. ledna 2014 v 10:39 | Reagovat

Vypadá to krásně, a moc hezky nafoceno! :)

12 toffo toffo | E-mail | Web | 28. ledna 2014 v 20:17 | Reagovat

[11]: Děkuji, pochvalu za fotografie předám svému dvornímu fotografovi.

13 Angie Angie | Web | 28. ledna 2014 v 22:39 | Reagovat

Vypadá to teda fantasticky, pokaždé, když jsem fotku uviděla na hlavní stránce blogu, začaly se mi sbíhat sliny.
Poslední dobou bych takové polévky, které i zasytí na delší dobu, jedla pořád. Poslední taková u nás byla zelňačka, ten největší hrnec a vůbec mi nevadilo dát si ji 3 dny po sobě.

14 toffo toffo | 29. ledna 2014 v 6:35 | Reagovat

[13]:To je ta nejlepší pochvala, která může foodblogera potkat - pokud se k foodblogerům můžu řadit. Pro výživné polévky je právě teď ideální doba a hlavně!: tělo si obvykle samo řekne, čeho si žádá!

15 Eva Nováková Eva Nováková | Web | 29. ledna 2014 v 11:29 | Reagovat

Vypadá to moc dobře, až mám z toho hlad. ;-)

16 toffo toffo | E-mail | Web | 29. ledna 2014 v 16:05 | Reagovat

[15]: Tak to hlad přišel právě včas,v době oběda ;-)!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama