Leden 2014

Hrachová polévka po bavorsku

4. ledna 2014 v 23:18 | toffo |  V toffo-kuchyni
Klidně bych se mohla vsadit, že tahle polévka zachutná i zapřísáhlým odpůrcům hrachu. Tenhle recept bude podle mého soudu klasický německý eintopf a pěkně vydatný - vepřové koleno svým vysokým obsahem želírůjících látek propůjčí polévce svou nej-vlastnost a to klihovatost (víte co je sulc(?) - tak tak nějak podobně). Proto já uzené koleno vyměním (i když já sulc moc ráda) za libovější kousek uzeného masa - krkovici - to když chci mít polévku vydatnou s pěknou porcí masa. Nebo klidně za uzená žebírka, ta dají polévce ještě lepší uzenou chuť a vůni, jen toho masa abys pak pohledal. Polévka příjemně zavoní kořením a na jazyku vás příjemně polechtá plností piva.


150 g mrkve,
1 větší cibule,
200 g brambor,
2 ks řapíkatého celeru (150 g celerové bulvy),
150 g hrachu,
2 lžíce oleje,
koření: 2 hřebíčky, svazek bylinek:tymián,petrželka, bobkový list,
300 g uzeného kolena (raději libovější uzené maso),
7 dl vody,
3 dl piva
(desítka, jedenáctka, plnotučná dvanáctka je v polévce nahořklá),
150 g párků (dobrých párků, párkové imitace chuť polévky poškodí).


Hrách namočím do studené vody, přes noc. Druhý den na oleji orestuji nakrájenou mrkev, cibuli, celer, přidám hrách i s máčenou vodou, pivo, koleno, brambory na kostky a koření. Podle receptu se má vařit do změknutí hrachu, pak koleno vyjmout a dovařit zvlášť. Já si raději hrách hodinu předvařím a druhou hodinu už vařím vše dohromady. Uvařené maso obraru z kostí nebo nakrájím do polévky na kostky, přidám kolečka párků a provařím. Při nakupování párků dejte přednost kvalitě před kvantitou. Laciné párky vám ve výsledku chuť polévky pokazí. Takové dilema jsem měla i já, proto jsem párky nakrájené na kolečka osmažila na pánvi a nechala na vůli ostatních strávníků, jestli si je do talíře nandají. Proto také párky nevidíte na výsledných fotografiích polévky. (Úplně mimo mísu přidávám, že u nás doma se do všech pokrmů vyžadujících uzeninu - lečo, zelňačka, fazolky na smetaně - se párky a klobásky nejdříve osmaží na kapce tuku na pánvi. Náš mlsný tatínek to tak vymyslel, víc mu to chutná).

Dobrou chuť - tedy An guadn!