Francouzský tatarák z lososa

26. prosince 2013 v 9:15 | toffo |  V toffo-kuchyni
Dnes tu vychválím recept, který je sám o sobě už tak krásně napsaný, že já bych ho ještě krásněji přepsat nedokázala. O to raději si ho připravím, protože je to za prvné opravdu jednoduché a za druhé ohromně jedlé:

"Tento recept dostal brácha od jisté francouzské kuchařky a od té doby (cca 9 let) jsem jedl lepší tatarák z lososa jenom ve 2 restauracích. Dělám jej vždy z jednoho steaku cca 150-200g a o celou porci se dělím jenom s přítelkyní. Jako předkrm bych rozdělil min. na 4 porce."
Já mám pamět jako slon, takže úplně přesně vím, že jsem Michalův recept četla někde v diskuzi pod jiným receptem na tatarák z lososa. A když jsem ho hledala znovu, pro uvedení zdroje mého článku, našla jsem ho už na Labu. Michal použil v obou případech svůj osobní příběh receptu. A to se mi líbí.


Ingredience:
200 g steak z lososa bez kůže a kostí,
hořčice standard a dijonská, od každého druhu 1 kávová lžička,
žlutá a červená cibule,
sůl,
mletý bílý pepř (může být i černý),
citronová nebo limetková štáva.

Celý lososový filet naškrábete špičkou nože. Já si od kapitána z Přístavu Valnovka koupím rovnou "škrábané maso," které kapitán při filetování stáhne z kostí a hřbetu lososa. To stačí pokrájet na menší kostičky. Ochutíte 1 zarovnanou kávovou lžičkou obyčejné hořčice a jednou dijónské, s hořčicí opatrně, aby nepřebila charakteristickou chuť ryby,dochutit se dá vždy. Přidat drobně nakrájenou cibuli, na dvěstě gramů ryby je to pro mě tak polévkové lžíce drobně krájené cibulky. Osolit, opepřit, zakápnout citrónem. Nechat třeba dvacet minut v pokojové teplotě odstát pro spojení chutí? To se dá těžko vydržet.

Ne nadarmo se na Labu tento recept nachází v kategorii recept na Silvestr, podkategorie Speciality.
Dobrou chuť!
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Milan Pospíšil Milan Pospíšil | E-mail | Web | 26. prosince 2013 v 10:35 | Reagovat

Přesně takhle (jen s drobnou úpravou v cibuli - používám jarní cibulku pro kontrast barev zelené a oranžové) připravuji tatarák z lososa svým zákazníkům i já. Přípravu jsem se naučil běhel během svého pracovního pobytu v jednom z hotelů v Luxembourgu. Můžu potvrdti, že chutná skvěle. Jsou dny, kdy jej mícháme i 10kg najednou, takový je o ten tatarák mezi našimi zákazníky zájem... :-) Kapitán Přístavu Valnovka

2 Vilemína Vilemína | Web | 29. prosince 2013 v 14:48 | Reagovat

Hm, tak to je osvědčený recept! Mám v plánu.

Krásný nový rok, hodně zdraví všem!

Vilemína

3 HaF HaF | Web | 31. prosince 2013 v 18:11 | Reagovat

Tady není kopr, takže to by byl můj drahý muž nadšen! Určitě vyzkoušíme!
Přeji jen samá nej v novém roce 2014 a spoustu, spoustu nových receptů! :-)

4 toffo toffo | 1. ledna 2014 v 19:51 | Reagovat

[1]: Deset kilo tohoto tataráku - bojím se, že bych zafungovala jako jezevčík - jedla bych, dokud bych nepraskla? Děkuji za potvrzení dobré chuti kapitáne!

5 toffo toffo | 1. ledna 2014 v 19:53 | Reagovat

[2]: Budu ráda, když vyzkoušíš a vrátíš se sem s referencí, moc by mě to potěšilo.

6 toffo toffo | 1. ledna 2014 v 19:55 | Reagovat

[3]: Milá Haf, budu ti psát stejně, jako Vilemíně, budu ráda, když vyzkoušíte a dáš mi zpětný report :-)!

7 Meg Meg | Web | 2. ledna 2014 v 13:11 | Reagovat

To je tak lákavé! Budu ho muset vyzkoušet... :)

8 Madla Madla | E-mail | Web | 15. ledna 2014 v 12:57 | Reagovat

Ach, ach a ještě jednou ach! Škoda, že na malém městě nemáme kvalitní a spolehlivý zdroj čerstvého lososa, protože do tohohle tataráčku bych skočila rovnou po hlavě :-)

9 toffo toffo | E-mail | Web | 17. ledna 2014 v 20:43 | Reagovat

[7]: Díky.

10 toffo toffo | E-mail | Web | 17. ledna 2014 v 20:44 | Reagovat

[8]: On se ten zdroj jednou objeví, tak jako se u nás objevil Milanův špičkový obchůdek.

11 štefan janečko štefan janečko | E-mail | 11. listopadu 2014 v 23:34 | Reagovat

súhlasím s receptom,ale skúste do tataráku
pridať kôpor.

12 toffo toffo | E-mail | Web | 12. listopadu 2014 v 10:27 | Reagovat

[11]: Děkuji za komentář i za návrh, vyzkouším.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama