Prosinec 2013

Francouzský tatarák z lososa

26. prosince 2013 v 9:15 | toffo |  V toffo-kuchyni
Dnes tu vychválím recept, který je sám o sobě už tak krásně napsaný, že já bych ho ještě krásněji přepsat nedokázala. O to raději si ho připravím, protože je to za prvné opravdu jednoduché a za druhé ohromně jedlé:

"Tento recept dostal brácha od jisté francouzské kuchařky a od té doby (cca 9 let) jsem jedl lepší tatarák z lososa jenom ve 2 restauracích. Dělám jej vždy z jednoho steaku cca 150-200g a o celou porci se dělím jenom s přítelkyní. Jako předkrm bych rozdělil min. na 4 porce."
Já mám pamět jako slon, takže úplně přesně vím, že jsem Michalův recept četla někde v diskuzi pod jiným receptem na tatarák z lososa. A když jsem ho hledala znovu, pro uvedení zdroje mého článku, našla jsem ho už na Labu. Michal použil v obou případech svůj osobní příběh receptu. A to se mi líbí.


Ingredience:
200 g steak z lososa bez kůže a kostí,
hořčice standard a dijonská, od každého druhu 1 kávová lžička,
žlutá a červená cibule,
sůl,
mletý bílý pepř (může být i černý),
citronová nebo limetková štáva.

Celý lososový filet naškrábete špičkou nože. Já si od kapitána z Přístavu Valnovka koupím rovnou "škrábané maso," které kapitán při filetování stáhne z kostí a hřbetu lososa. To stačí pokrájet na menší kostičky. Ochutíte 1 zarovnanou kávovou lžičkou obyčejné hořčice a jednou dijónské, s hořčicí opatrně, aby nepřebila charakteristickou chuť ryby,dochutit se dá vždy. Přidat drobně nakrájenou cibuli, na dvěstě gramů ryby je to pro mě tak polévkové lžíce drobně krájené cibulky. Osolit, opepřit, zakápnout citrónem. Nechat třeba dvacet minut v pokojové teplotě odstát pro spojení chutí? To se dá těžko vydržet.

Ne nadarmo se na Labu tento recept nachází v kategorii recept na Silvestr, podkategorie Speciality.
Dobrou chuť!

Perníková vesnice

23. prosince 2013 v 8:10 | toffo |  Vánoční šuplík

Perníková vesnice bez dvěstě gramů z dvou kil mouky, sklenice medu, dvanácti vajec, půl kila cukru ...
Vyteklé nervy nezměřeny.
Při pečení perníčků se z kuchyně rozline ta první vánoční vůně a první vánoční těšení.
V podvečerním soumraku před první adventní nedělí perníkovou vesnici romanticky zahalí první sněhová nadílka,
jen musíte ten moučkový cukr z cedníku klepat s láskou a citem.
Nezapomeňte, i když to stojí mírně nakřivo a je to všude samá díra, sladký sníh to krásně vytmelí
a spojí napevno dohromady.

Šťastné vánoce Vám všem,
vždyť jaké si je uděláme, takové je máme.