Jak chutná Jersey?

27. listopadu 2013 v 22:07 | toffo |  Na cestách

Tak jak začít? Mějte se mnou trpělivost, dnes to nebude až tak o vaření, jako o nostalgii, emocích, na které se mi vzhledem k věku právo, ale nejvíce o životním zážitku. Nebo cestou do Lamanšského průlivu můj život začíná nabírat nadhled?


Cestu s návštěvou Hančinýho domova na Jersey jsem dostala jako dárek k narozeninám. Letadlem do Londýna, z Londýna na Jersey. Hanka je kamarádka od školky, naposledy jsme se intenzivně stýkali ve čtvrté třídě. A pak následuje jen hodně let, dost dopisů a pár setkání. Nebudu opisovat z Wikipedie, co je Jersey zač. Pro mě je to nekončící množství nádherných pláží u pat nádherných útesů, malý ostrov plný hubeňoučkých silnic, malých autíček, úhledných políček obestavěných kamennými zídkami. "Vše je maličké, aby se to na maličký ostrov vešlo. I divocí králíci."Budu to velice zjednodušovat, vnitřek typicky anglických, pobřeží ovlivněné Francií, ke které to má ostrov geograficky blíž.

Historicky nejstarší dům na Jersey


Na svazích se v některých letech nacházejí bramborová políčka odrůdy Jersey Royals.



Mohutný odliv odkryje cestu k majáku.

Tržnice:




Také jsem měla tu čest ochutnat Marmite, s reklamním sloganem "BUĎ HO MILUJEŠ, NEBO NENÁVIDÍŠ:"

(foto by telegraph.co.uk)

Marmit je pomazánka, je to vedlejí produkt při výrobě piva, v Čechách máme pilulky Pangaminu bez chutě a zápachu, v Anglii si kvasnice natřete na toast. Dávkovat po kapkách, s citem. Marmite bych si spíše uměla představit na dochucení polévky, misto polévkového koření, lehce natřený na toastu mě ale neurazil.

Poprvé v životě jsem byla v indické restauraci Kaiyum´s:

Mega lupínek k předkmu.

K mega lupínku dochucení ve formě sladkého čatní, cibule v pálivém a aromatickém koření, cibule, jogurtu (jestli mě paměť neklame, byl česnekový,), pálivé pasty z papriček.

Korma s kuřecím a kachním masem.


Kromně typicky krásných pláží jsme si prošli i typický hospody a tady přichází na řadu - CIDER!

The Forum patří k jedné z nich, dole hospoda s výčepem, nahoře indická restaurace, která dodá jídlo i dolů do přízemí.
Tady jsem ochutnala cider více perlivý, méně perlivý, těžko jeden vyzdvihnout. Ten perlivý v horku lépe osvěží, ten druhý se lépe vychutná?

Ochutnávka pokračovala v Chambers, na řadu přišel i hruškový.


Opravdu nesedím v obývaku, nýbrž v "hospodě."


A tady se oklikou dostávám k tomu nejlepšímu cideru, který jsem doposud pila (něco na Jersey, něco na Apetit pikniku).


Tato značka tvoří i suvenýrový artikl Jersey, společně s černým máslem - po česku jablečnými povidly, kořeněnými, vařenými právě za přispění cideru stejné značky, tedy výrobní firmy. A dalšími hande made pochoutkami, vyrobenými za přispění cideru a povidel - sušenkami, plněnou čokoládou.

Jako mám ráda těžké, suché červené víno, stejně podstatné chutě mám na jazyku u tohoto cideru. Cením si mírně svíravé chuti po jádřincích jablka, tady jde chuť až na dřeň. (Nejde o to samé i v životě samém? Nemám náhodou ty chutě spojené přímkou ve své osobní podstatě?)


Poprvé jsem ochutnala mušle po námořnicku. Opět v "typické hospodě," Old Portelet Inn. Široké zdi, masivní trámy, kamenná podlaha. Krása.

Mušle v typických kastrůlcích.


Ručně dlabaná dřevěná miska od místního řezbáře-umělce zůstala prázdná. Až na máslo. Byl v ní podávaný chléb (nebo bageta?)

Chtěla bych napsat nějaký solidní závěr, ale myslím si, že na to nemám. A tady opět dojde na city? Dostala jsem pět dní "Free as a Bird."
Po letech jsem si zase vzpoměla na kousek sebe.
Poznala kuchaře - cukráře, který vaří pod taktovkou šéfkuchaře Steve Smith.
Zamilovala jsem se do salsy.
Pila strašně moc výbornou kostarickou kávu a odkaz na kavárnu teď zoufale nemůžu najít ... - Bean Around the World


Sepisuju to už dvě hodiny.
Blog průběžně neukládá, nebo mi kouše poslední věty.
PS: Tady se můžete podívat na místní Jersey´s food blogery:
PS2: Ten nejsolidnější závěr přece je: "Díky Hanko!"
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 HanaS HanaS | E-mail | 27. listopadu 2013 v 22:33 | Reagovat

Děkuji za krásnou reportáž :) O Jersey slýchám jen jako o daňovém ráji pro Brity - kdo nechce platit daně v Anglii, prchne na Jersey. Co se zmiňované Marmite týče, nedávno jsem si ho konečně koupila, ale ještě neochutnala. Nicméně mám v zásobě recept od Nigelly Lawson na těstoviny s touto pochoutkou. Prý nepoznala dítě, které by nemělo toto jídlo rádo, tak jsem sama zvědavá. Taky jsem slyšela onen slogan, že buďto ji člověk miluje nebo naopak nenávidí.

2 Dana ségra Dana ségra | 28. listopadu 2013 v 12:46 | Reagovat

ještě komentář o benátkách :-)

3 Vilemína Vilemína | 30. listopadu 2013 v 16:40 | Reagovat

Prima výlet - když je možnost navštívit někoho doma, je to úplně jiný zážitek...
A navíc takové místo.

4 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 7. prosince 2013 v 14:01 | Reagovat

Maruško, moc krásná výletní reportáž protkaná spoustou dojmů, na které se nezapomíná. Nad cestování není, protože je to potěšení pro všechny naše smysly. Má-li je cestovatel na správném místě! A to ty máš :-) Tvou cestou jsem se potěšila i já. Teď se mi bude zase lépe přemýšlet o budoucích cestovních plánech tímto směrem a těšit se na ně. U mě platí, že když si tu cestu vezmu do hlavy, tak už hned tím momentem pociťuji cestovatelské vzrušení.
"Svět je kniha a kdo necestuje čte stále první stránku. - Sv. Augustýn)

5 toffo toffo | 7. prosince 2013 v 22:08 | Reagovat

[1]: Obrátili ekonomiku směrem k finančnictví. Také jsou nezvykle staromódní a konzervativní, i když už se to v podstatě za deset let hodně obrátilo k dobru. Mají například prastarou povinnost, dvakrát za rok ostříhat živé ploty. Kdo tak neučiní, je vyvěšen na tabuli hříšníků a je to ta největší potupa. Opravdu chodí komise a kontroluje, zda je živý plot ve správné výšce. Tak reakce na Nigelliny těstoviny by mě opravdu zajímaly!

6 toffo toffo | 7. prosince 2013 v 22:08 | Reagovat

[2]: Dojde na něj!

7 toffo toffo | 7. prosince 2013 v 22:10 | Reagovat

[3]: Pro mě opravdu životní. Cestou zpět jsem na letištní celnici tvrdila, že mám v příručním zavazadle duhu! Byl to deštník :-)

8 toffo toffo | 7. prosince 2013 v 22:16 | Reagovat

[4]:V první řadě moc děkuju - v hlavě jsem si to skládala hodně dlouho, jak poskládat kombinaci fotografií a hlavní niť. A hned v té druhé, k tvému komentáři nelze už nic víc dodat, je to přesné, přesně tak! Když jsem měla šanci cestovat, nevyužila jsem jí, teď si vzácných cest velice užívám. Už mám druhý životně podstatný citát, který bych měla vylepit synovi do pokoje!

9 Drahoslav Drahoslav | Web | 19. prosince 2013 v 14:25 | Reagovat

Let do Řecka je skvělou možností jak si užít volné chvíle u moře. Přeprava zabere jen několik hodin a pak už si turisté mohou užívat sluníčka a vyhřátého řeckého moře. Voda je ve všech koutech Řecka čistá a většina řeckých pláží je oznámkována modrou vlajkou za kvalitu.

10 Madla Madla | E-mail | Web | 15. ledna 2014 v 12:54 | Reagovat

Nádherná vzpomínková reportáž plná krásných chutí, vůní, lásky, citu a akce s těmi správnými lidmi. Fakt báječné, hned bych jela taky!

11 toffo toffo | E-mail | Web | 17. ledna 2014 v 20:46 | Reagovat

[10]: Díky Madlo, kamkoliv budeš mít šanci vyrazit, neohlížej se a jeď :-)!

12 Alia Alia | Web | 16. července 2014 v 1:19 | Reagovat

Krásné fotečky :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama