Listopad 2013

Jak chutná Jersey?

27. listopadu 2013 v 22:07 | toffo |  Na cestách

Tak jak začít? Mějte se mnou trpělivost, dnes to nebude až tak o vaření, jako o nostalgii, emocích, na které se mi vzhledem k věku právo, ale nejvíce o životním zážitku. Nebo cestou do Lamanšského průlivu můj život začíná nabírat nadhled?


Cestu s návštěvou Hančinýho domova na Jersey jsem dostala jako dárek k narozeninám. Letadlem do Londýna, z Londýna na Jersey. Hanka je kamarádka od školky, naposledy jsme se intenzivně stýkali ve čtvrté třídě. A pak následuje jen hodně let, dost dopisů a pár setkání. Nebudu opisovat z Wikipedie, co je Jersey zač. Pro mě je to nekončící množství nádherných pláží u pat nádherných útesů, malý ostrov plný hubeňoučkých silnic, malých autíček, úhledných políček obestavěných kamennými zídkami. "Vše je maličké, aby se to na maličký ostrov vešlo. I divocí králíci."Budu to velice zjednodušovat, vnitřek typicky anglických, pobřeží ovlivněné Francií, ke které to má ostrov geograficky blíž.

Historicky nejstarší dům na Jersey


Na svazích se v některých letech nacházejí bramborová políčka odrůdy Jersey Royals.



Mohutný odliv odkryje cestu k majáku.

Tržnice:




Také jsem měla tu čest ochutnat Marmite, s reklamním sloganem "BUĎ HO MILUJEŠ, NEBO NENÁVIDÍŠ:"

(foto by telegraph.co.uk)

Marmit je pomazánka, je to vedlejí produkt při výrobě piva, v Čechách máme pilulky Pangaminu bez chutě a zápachu, v Anglii si kvasnice natřete na toast. Dávkovat po kapkách, s citem. Marmite bych si spíše uměla představit na dochucení polévky, misto polévkového koření, lehce natřený na toastu mě ale neurazil.

Poprvé v životě jsem byla v indické restauraci Kaiyum´s:

Mega lupínek k předkmu.

K mega lupínku dochucení ve formě sladkého čatní, cibule v pálivém a aromatickém koření, cibule, jogurtu (jestli mě paměť neklame, byl česnekový,), pálivé pasty z papriček.

Korma s kuřecím a kachním masem.


Kromně typicky krásných pláží jsme si prošli i typický hospody a tady přichází na řadu - CIDER!

The Forum patří k jedné z nich, dole hospoda s výčepem, nahoře indická restaurace, která dodá jídlo i dolů do přízemí.
Tady jsem ochutnala cider více perlivý, méně perlivý, těžko jeden vyzdvihnout. Ten perlivý v horku lépe osvěží, ten druhý se lépe vychutná?

Ochutnávka pokračovala v Chambers, na řadu přišel i hruškový.


Opravdu nesedím v obývaku, nýbrž v "hospodě."


A tady se oklikou dostávám k tomu nejlepšímu cideru, který jsem doposud pila (něco na Jersey, něco na Apetit pikniku).


Tato značka tvoří i suvenýrový artikl Jersey, společně s černým máslem - po česku jablečnými povidly, kořeněnými, vařenými právě za přispění cideru stejné značky, tedy výrobní firmy. A dalšími hande made pochoutkami, vyrobenými za přispění cideru a povidel - sušenkami, plněnou čokoládou.

Jako mám ráda těžké, suché červené víno, stejně podstatné chutě mám na jazyku u tohoto cideru. Cením si mírně svíravé chuti po jádřincích jablka, tady jde chuť až na dřeň. (Nejde o to samé i v životě samém? Nemám náhodou ty chutě spojené přímkou ve své osobní podstatě?)


Poprvé jsem ochutnala mušle po námořnicku. Opět v "typické hospodě," Old Portelet Inn. Široké zdi, masivní trámy, kamenná podlaha. Krása.

Mušle v typických kastrůlcích.


Ručně dlabaná dřevěná miska od místního řezbáře-umělce zůstala prázdná. Až na máslo. Byl v ní podávaný chléb (nebo bageta?)

Chtěla bych napsat nějaký solidní závěr, ale myslím si, že na to nemám. A tady opět dojde na city? Dostala jsem pět dní "Free as a Bird."
Po letech jsem si zase vzpoměla na kousek sebe.
Poznala kuchaře - cukráře, který vaří pod taktovkou šéfkuchaře Steve Smith.
Zamilovala jsem se do salsy.
Pila strašně moc výbornou kostarickou kávu a odkaz na kavárnu teď zoufale nemůžu najít ... - Bean Around the World


Sepisuju to už dvě hodiny.
Blog průběžně neukládá, nebo mi kouše poslední věty.
PS: Tady se můžete podívat na místní Jersey´s food blogery:
PS2: Ten nejsolidnější závěr přece je: "Díky Hanko!"

Sushi za DÚ z ČJ (巻き寿司)

15. listopadu 2013 v 22:16 | toffo |  Hezké věci
"Máme si vybrat recept, doma ho uvařit, napsat do sešitu na domácí úkoly z českého jazyka suroviny a postup práce. A co jsme uvařili, máme přinést do školy na ochutnání. " Pravila Anička ze 3.A, moje malá drnda a lakýrnice. Proč lakýrnice? To se dozvíte až na konci tohoto článku. ("Jak su stará, tak su blbá" mé oblíbeně-občasné přísloví anebo "Zase jsem jí skočila na špek?") Pravila v pondělí, ve středu má poslední termín na dokončení úkolu. Naštěstí mi Aničkou zvolený úkol není až tak proti srsti, všehny suroviny máme doma ve spíži (spíše ve vyjížděcí zásobovací skříňce), rýži, řasu, sójovou omáčku, pastu Wasabi a to jen díky Přístavu Valnovka (růžový zázvor - ten jí ale nedám, vytvoříme jeden druh maki sushi, takže není třeba čistit chuť od jiných zkonzumovaných druhů sushi - navíc - nejsem si jistá, že pro malé děti dejme tomu větší míra zkonzumovaného zázvoru nenadělá "paseku.)" Také vím, že kdybych stála o čerstvou rybu v sashimi kvalitě, dostanu jí zcela určitě na objednávku od Milana Pospíšila - kapitána Přístavu Valnovka. (Víte, je to zcela zajímavé, jak rychle lze reagovat na děravá místa trhu, před pěti lety jsem vyzvídala ingredience a místa pořízení surovin na Terezce a teď už mám dva roky vše téměř až pod nosem).

"Pokud se vytváří suši maki (巻き寿司, rolované) nebo suši temaki (手巻寿司, ručně rolované), nanáší se na plátky mořské řasy nori (海苔) hotová rýže nišiki. Na vrstvu rýže se nanese velmi tenká vrstvička pasty z křenu wasabi (山葵) a na takto vzniklý polotovar se pak vkládá zelenina (okurka, mrkev), avokádo, na kousky nakrájený syrový, či uzený losos, míchaná vajíčka, nebo kaviár. Výsledná vrstva se pak sroluje, vychladí a nakrájí na 2,5 cm silná kolečka. Toliko zdroj Wikipedie

A tady máte náš výsledek:




Opravdu netvrdím, že jsem někaký sushi mistr, i když kousky vypadají úhledně, na preciznost japonských mistrů nemají. Také mám co dohánět ve způsobu vaření rýže - nechat zrníčka rýže žít pravý kulatozrnný život, nerozvařit je třeba až na kaši. Vyrobili jsme dvacetšest kousků, pro každého třídního účastníka jeden. Jen to mi milá Anička neprozradila, že faktická kuchyňská příprava vybraného receptu a donesení vzorku k ochutnání do třídy NENÍ součástí úkolu. A jelikož jsme HUJEŘI, ŽE..., jak bycho to já, nebohá matka nemohla dotáhnout až do šťastného KONCE!