Pomalu pečený bůček - nejen pro velikonoční hodovníky

21. dubna 2013 v 21:20 | toffo |  Velikonoční šuplík

Vitamín B, nebo-li bůček, nikdy nesmí při velikonočním pohoštění chybět. Stejně jako nádivka. Recept jsem objevila v podzimním dva roky starém časopisu Albert, peču maso stejně, jen nedoplňuji pečenými jablíčky. Koupím pěkný - spíše nižší kousek bůčku - je jedno jestli s kostí nebo bez kosti, zato ale musí být s kůží. Naostřím si svůj nejoblíbený nůž a po celé délce bůčku vyřezávám do kůže a tuku po pěti milimetrech asi centimetrové zářezy do hloubky. Nasolím, sůl vetřu pečlivě i do zářezů a nechám v lednici odležet do druhého dne. Ráno rozehřeju troubu na 160 °C, bůček v pekáči šoupnu do trouby. Po chvíli podleju hrnkem vařící vody a přidám rozpůlenou palici česneku. Pomalu peču 3-4 hodiny, za stálého přelévání bůčku výpekem a následném podlévání vařící vodou - nikdy ne naopak. Když už je téměř dopečeno, ještě jednou přeleju kůžičku výpekem, pak jí znovu osolím a zvýším teplotu pečení na 200 °C, nebo přepnu na gril a zprudka zapeču, aby pěkně křupala. Dávám si ale pozor, aby se výpek nezačal přepalovat - to hrozí, když v pekáči zůstane převážně tuk, s malým množstvím vypečené šťávy z masa. To je třeba znovu maso podlít vařící vodou.


Takhle miluju pečený bůček já. Žádné vepřo-knedlo-zelo, ale dušená mrkvička a vařený, nebo pečený brambor, nejlépe ten nový jarní. A když dušenou mrkev, tak nejraději s pečeným bůčkem. Přiznávám, že tak kazím dietní mrkev tučným vitamínem B.


Letos bylo u nás na velikonoce poctivě napečeno, jako vždy. Mazanec z bílého vína a rozinkami i bez, diabetický mrkvový beránek od Pepíčka z Labu - (spíše tedy chlebíček, protože když nevyšleháte cukr se žloutky, těsto moc nenadlehčíte a já místo cukru sladila rozpuštěnými tabletkami stévie. Místo dýňových semínek jsem dala nasucho opražená slunečnicová). Dia beránek si pochutnává na rozmarýnové větvi. Sázka na jistotu je beránek olejový - jednoduše olejová bábovka od Pepina z Labu v rouše beránčím, pokud si ovšem dobře vymažete a vysypete formu! Našemu olejovému beránkovi jsem musela provést plastiku v srdeční oblasti a to přímo švestkovými-povidly. Trochu symbolické - jak k velikonočním svátkům a utrpení Krista na kříži, tak i běžnému životu právě v tomto letošním velikonočním období, emoce lítaly nahoru a dolů jako na horské dráze, srdce bolela, pukala, krvácela a rozum se sjížděl společně s emocemi. Medové perníčky podle osvědčeného recepisu Dany pekařky - perníkářky. Zdobím je vymakanou polevou podle návodu z Vánoční kuchařky pro dceru od Flo.
Letošní velikonoční pondělí patřilo k těm opravdu veselovelikonočním. Hodovníci si předávali kliku od dveří, i když bydlíme v bytovce se zamčeným vchodem. Zdobili jsme třicet vajec a rozdala se všechna - a to si každý hodovník vejce nebral. Někteří vzali zavděk jen dobrým přípitkem s krásnou blond slečnou (ne, to jsem opravdu nebyla já), dlabání čerstvě upečené nádivky z jednoho pekáče společnou lžící. Nevím, co jste ve velikonoční nádivce měli zeleného vy, já měla špenát!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 22. dubna 2013 v 0:09 | Reagovat

Velikonoční hodování mě letos minulo, ale kdybych bývala byla v zemi zdejší, jistě by se nějaké to pomalu pečené maso na stole jen rozplývalo a ani tradiční pečivo by nechybělo. Jak píšeš o tom vepřovém bůčku, vzpomínám si, jak moc mi chutnal pečený společně s hromadou růžičkové kapusty, kterou jsem tam přidávala lehce oblanšírovanou na poslední půlhodinku pečení. Chuť zeleniny a vypečeného vepřového masa je geniální. Rozhodně souhlasím, že tady žádný knedlík ani zelíčko není bezpodmínečně nutné. Mrkev je sexy! :-)

2 Madla Madla | Web | 22. dubna 2013 v 11:39 | Reagovat

Ach, ten bůček je prostě nádherný! Já miluju bůček pomalu pečený na černém pivu, s hromadou česneku a cibule. A ta dušená mrkvička k němu ladí nádherně! ještěže je teplo a chuť na takto vydatná jídla je pomenší, jinak bych vážně běžela pro nějaký ten pěkný kus vitaminu B!
A pěkné stádečko máš napečené, já letos taky pekla tři beránky, dva mazance a celozrnné celožitné slepované perníky :-) (A sežralo se všechno :-))

3 Iri Novak Iri Novak | E-mail | Web | 22. dubna 2013 v 13:42 | Reagovat

My bůček vůbec nepečem, ale o to větší mám na něj teď chuť. Vařené bramůbrky s mrkvičkou si ale dáváme často, zrovna dnes to plánuju na večeři. A taky dělám vepřové na mrkvi, ke konci tam přidám hnědý cukr a je to very delicious!.)

4 HaF HaF | Web | 22. dubna 2013 v 20:55 | Reagovat

Bůčíček vypadá nádherně a mrkvičku bych si taky dala hned! Po víkendu jsem jemně přeslazená a tenhle pečený výtvor by bodl! :-D

5 HaF HaF | Web | 24. dubna 2013 v 17:23 | Reagovat

A zapomněla jsem pochválit velikonoční pečení! ;-)

6 ajka ajka | Web | 1. května 2013 v 15:20 | Reagovat

Ten bůček vypadá přímo božsky ;-) Ještě mě nenapadlo ho podélně nakrájet, vždycky jen kostičky :-D  Supr tip ;-)
Ajka

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama