Z koláčové formy, s mangoldem i višněmi

5. srpna 2012 v 22:16 | toffo |  V toffo-kuchyni
Mangold je bezvadné lupení. Kdybych jej nedostala v jedné bedýnce, asi bych na něj nenarazila doposaváď a kdybych narazila, nekupovala bych. A byla by to velká škoda.


Koláč s mangoldem
Na náplň koláče:
600 g čerstvého mangoldu, omytého a očištěného od špinavějších stvolů,
2 vejce,
250 ml smetany,
10 dkg másla,
sůl a pepř,
200 g Nivy, nebo lepšího plísňového sýra.

Na těsto jsem nahmátla kuchařku Jany Martinicové - Francouzská kuchyně z antikvariátu. Nechtělo se mi zapínat počítač a vyhledávat své osvědčené recepty Jo, tak to mám já, neustále v činnosti, ale nic není v pořádku a ladu a skladu. Rozhodně se ode mne nedá čekat vyrovnaná kartotéka receptů. Mám svojí kupu sešitů, kníh i vytisknutých papírů, vše se vyskytuje volně v prostoru. Vždy si ale vizuelně uvědomuju, kde co najdu. Jedním slovem bordelář. Byla bych šťastná za přívlastek kreativní. Jmenovanou kuchařku vydalo nakladetelství Merkur Praha v roce 1981 a hoplá, hned jsem pohořela:

Křehké těsto:
25 g mouky,
12 a 1/2 dkg másla,
2 dl vody - tady mě už něco mělo kopnout,
špetka soli.

Je to jasné, těsto plavalo, tak jsem přisypávala mouky, dokuď se nezačalo tvářit, tak jak jej znám obvykle. Nechala jsem jej zatuhnout v lednici a dala se na mangold. Očisti, nakrájen na centimetrové pruhy, povařit pět minut ve slané vodě. nechat vychladnout. Prošlehala jsem vejce, smetanu a změklé máslo, vmíchla do mangoldu, osolila, opepřila. Těsto jsem rozválela, do fomy vložila pečící papír, těsto na něj vložila a snažila jsem se jeho okraje zachytit na rantlíku formy, aby mi při pečení nesjelo naformně dolů. Předpekla jsem jej na 10 minut při 180 °C. při dně formy jsem před pečením těsto propíchala vidličkou. Předpečené jsem vytáhla z trouby ven, naplnila vaječno-smetanovo-máslovo-mangoldovou směsí, na povrchu jsem koláč doplnila sýrem, nakrájeným na plátky a a ozdobila rajčetem na měsíčky. Záměrem jsem chtěla rozdělit chutě, aby sýr v jedné vrstvě dominoval, ale v té druhé aby zbyl prostor pro mangold. A poměrně se povedlo, dopékala jsem další dobré půlhodiny, dokud náplň neztuhla a povrch nezezlátl. Příště bych dala mangoldu do náplně o dobrých deset deka méně, šlo mi to už vrchem a předpečený korpus náplň už těžko zachytával.

Dalším zpracovávaným produktem byly višně. Nejdříve jsem je pasovala na černé třešně a měla s nimi velké úmysly, i dva balíčky mandlí jsem koupila, když jsem je doma otevřela, mohly mi zůstat oči pro pláč - mandle napadné červy v jednom balíčku, v druhé pochybně ohlodané, sice bez hmyzu a jeho jiných stádiii, ale pasovala bych to na zoubky myší. Neštěstí se změnilo ve vztek a Pate Brise v třenou blublaninu piškotovou z Velké kuchyřky od Viléma Vrabce.


Na piškot:
4 vejce,
8 dkg pískového cukru,
kousek citronové kůry,
10 dkg polohrubé mouky,
2a1/2 dkg másla.
30 dkg višňí,
trochu tuku na vymazání a hrubé mouky na vysypání formy,
nebo použijte pečící papír.

Žloutky s polovnou dávky cukru a trochou natrouhané citronové kůry utřu do pěny. V robotu a nechám klidně dvacet minut, pěna je pěna. Z bílků ušlehám pevný sníh a do něj pak půl minuty zašlehávám druhou polovinu cukru. Pak sníh spojím se žloutky, zasypu moukou, kterou pár tahy ode dna mísy zapracuji a těsto zároveň provzdušním, nakonec přidám vlahé máslo. Těsto vliju do formy, pokladu vypeckovanými višněmi, bodla jsem na jejich obalování v mouce, mám občasnou neblahou zkušenost, že se mouka na vypeckovaném ovoci zežmolkovatí a pak při pečení ztvrdene, nic moc dobrého. Višně mi na dno neklesly a přikládám do na vrub dobře utřeným, pěnovým žloutkům. Peče se ve středně vyhřáté troubě do růžova. Středně vyhřátá trouba pro mě znamená cca 180 °C. Mám takový piškot ráda, ač je suchý, šťavnatým višním sloužil jako bezpečný podklad. Tak dobrou chuť!


 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Madla Madla | Web | 6. srpna 2012 v 20:19 | Reagovat

Krásné koláčky, obdivuju tvůj pečící zápal, já se v těch vedrech zmůžu tak leda na zmrzlinys. Ale v plánu mám i slaný koláč - cuketový s domácí ricottou.
Jinak višně jsou super, já letos docela úpěla pod jejich nadúrodou, ale úpělo se mi krásně :-)

2 Catalina Catalina | E-mail | Web | 9. srpna 2012 v 14:18 | Reagovat

Krásné koláče :) Přiznám, že mangold jsem ještě nejedla, ale jak vidím ten koláč, neváhala bych ani vteřinu :) K višňovému není co dodat, vypadá báječně!

3 HaF HaF | Web | 9. srpna 2012 v 18:47 | Reagovat

Mangold kdysi pěstovala tchýně místo špenátu. Ale to jsem ještě nevěděla co s ním. :-D
Jinak souhlasím s pojmem kreativní. Já to mám podobně. Jen si nepamatuji až tak úplně přesně kde který recept mám. Já vím přesně jaký recept, ale jen "tuším", kde asi je!! :-D
Závidím krásnou koláčovou formu. :-)

4 toffo toffo | 18. srpna 2012 v 9:14 | Reagovat

[1]: Toto pečení je nutností, abych zpracovala dodané suroviny. Jedny hodně staré višně mám stále v lednici, naložené v rumu, už ani "lák" nemají. Na vánoce je cpu do marcipánu a čokolády. Do kuliček.

5 toffo toffo | 18. srpna 2012 v 9:14 | Reagovat

[2]: Díky, od koláčové fachmanky mě pochvala moc těší.

6 toffo toffo | 18. srpna 2012 v 9:15 | Reagovat

[3]: A, vítej do spolku, jsem ráda, že se ke mě někdo v kreativitě přidá :-D!

7 Bali Bali | Web | 18. srpna 2012 v 15:43 | Reagovat

Náhodou obojí vypadá dost jedle. A mangold miluju, jen ho letos na zahrádce nemám :-(
A právě jsem vytáhla z trouby švestkový koláč ve stejné formě ;-)

8 bambi bambi | Web | 9. září 2013 v 21:32 | Reagovat

Vyzerajú dobre :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama