Žabí léto na hundert procent

26. července 2012 v 18:57 | toffo |  "Mexiko", kolem dokola



Okurkový salát: Nastrouháme dvě salátové okurky na struhadle s většími slzičkami. Osolíme jednou rovnou čajovou lžičkou soli, osladíme dvěma polévkovými lžícemi cukru, lehce opepříme, ooctujeme třemi až čtyřmi polévkovými lžícemi osmiprocentního octa neředěného a nakonec nalolejujeme jednou polévkovou lžící dobrého oleje, olivového s jemnou chutí, nebo řepkového. Vychladíme a podáváme k lehkému letnímu obědu, u nás musí být ke smaženému květáku.






Lívance se zapečeným černým rybízem z babiččiny kuchařky:
Kynuté těsto lité na lívance a bublaniny
75 dkg hladké mouky,
11/4 l mléka,
8 dkg cukru,
4 dkg tuku,
1 vejce,
2 žloutky,
4 dkg kvasnic,
citronová kůra,
tuk na maštění lívanečníků, lžička soli.
"Těsto zaděláváme v hrnku kvedlačkou. V hrnku si přihřejeme všechno mléko. Větší část oddělíme a zbytek osladíme. Rozdrobíme do něho droždí a necháme je nakynout. Pak přidáme rozpuštěný omastek, žloutky nebo celá vajíčka a postupně přidáme prosátou mouku, zbytek mléka a sůl. Těsto necháme na teplém mísě přikryté kynout, až je dvakrát tolik. Pak menší naběračkou lijeme těstíčko do vymaštěných důlků lívanečníku na na litinovou desku s držadlem na 1/2 cm vysoko a po obou stanách opékáme. Plát se mastí kůží ze slaniny napíchnutou na vidličce. Vzhleme k rychlosti, s jakou je možno v poměrně krátké době upéci i velké dávky, bylo by velmi dobré, kdyby se tato pláty vyráběly. Vyžadovalo by to ovšem i topení v kamnech, neboť na elektrické sporáku je právě tak místo na menší lívanečníkovou formu."




Fota (kromě těch lívancových a jedné pivní) Martin Tomšů.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Kissy* Kissy* | Web | 26. července 2012 v 19:10 | Reagovat

Ahoj, na mém blogu právě pořádám párty. Všichni jsou zváni :) http://pretty.blog.cz/

2 DolceVita DolceVita | Web | 26. července 2012 v 21:56 | Reagovat

Atmosféru žabího léta se ti podařilo vystihnout naprosto dokonale :-) Když toužím po teple a suchu, zalezu si do skleníku. Tam jsem dnes sklidila přesně tak ohnuté okurky, jako máš ty :-) Okurčák z nich bude i tak úžasný.

3 sigrid sigrid | 26. července 2012 v 23:21 | Reagovat

Úžasný blesk, Domažlice z téhle  strany neznám a takový salát je u nás požadován ke všemu smaženému, lhostejno, co je pod strouhankou :-)
Žabí superléto!

4 Papaja Papaja | Web | 27. července 2012 v 8:03 | Reagovat

Perfektní fotky, které vyjadřují tu krásnou letní náladu! Okurový salát byl u nás - jak píše sigrid - téměř ke všemu smaženému ve strouhance :D Dodnes ho mám moc ráda :D
P.

5 Madla Madla | Web | 28. července 2012 v 16:10 | Reagovat

A já se těšila na žabí stehýnka :-D
Náladové letní foto, vaření a pečení z plodů zahrádky, t je to, co na létě miluju. A já jdu dělat okurky s kyškou, ty totiž zase miluju já :-)

6 toffo toffo | 5. srpna 2012 v 22:20 | Reagovat

[2]: Bylo to tak intenzívní, pak ty Martinovo fotky, z toho něco chtělo vytvořit. Díky.

7 toffo toffo | 5. srpna 2012 v 22:21 | Reagovat

[4]: Autor byl již uvědoměn :-), byla to fakt nádhera. Díky.

8 toffo toffo | 5. srpna 2012 v 22:24 | Reagovat

[3]: Je to tak, okurkový salát to těžké smažené nadzvedne mírně do lehka. Je-li žlučník v pořádku. Tohle je pohled nejstarší částí Domažlic, říká se tomu  myslím branka a jsou to zbytky vyhořelého Chodského hradu. Od náměstí cca prostředku je to dolů z kopečka,směrem na Mrákov? a šel jí i Pan Tau ve filmu.

9 toffo toffo | 5. srpna 2012 v 22:25 | Reagovat

[5]: Madlo, myslím, že šneky nebo žáby já asi ne, nemám ráda předsudky, ale nějak mi to nejde pod nos.Ale nikdy neříkej nikdy, že ?!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama