Připraveno z bedýnky No. 2

1. června 2012 v 19:18 | toffo |  Vaření z bedýnky
A bedýnky jedou dál. A občas je něco poprvé.


Bílý, baculatější chřest mě dlouho chladnou nenechal. Zastihl mě ale naprosto nepřipravenou, přeci jen ingredience na holandskou omáčku jsem vyštrachala. Jak já jsem jen bez ní mohla žít! Už v letáčku, který do bedýnky dostávám, byl uvedený recept pana C. Podrobnosti o přípravě jsem donastudovala ve Velké kuchařce Viléma Vrabce a udělala jsem dobře, vejce se mi srazila, stačily dvě lžíce chřestového vývaru a škoda byla napravena. Sice byla holandská tekutější konzistence, na chuti - myslím - jí to nic neubralo. Vylízala jsem talířek a tím jsem s ní rozhodně nezkoncovala. Opravdu by mi chutnala na nových, mladých, čerstvě nakopaných brambůrách, uvařených ve slupce.


Ze salátů se mi už téměř točí hlava. Salátový přísun máme i od rodičů ze skleníku na Kuklíku. Tahle smetanová zálivka je v naší rodině velice, ale velice tradiční a návyková. Dovoluju si tvrdit, že civilizační choroby, jako "tuky v krvi," zvýšený cholesterol má v naší rodině na svědomí nadměrné používání šlehačky, do všeho. Slehačka na salát, do polévky - koprová, šťovíková, fazolová, fazolky na smetaně, hrášek ve smetaně ... Když jsem chodila do první třídy, musela jsem už v sedm hodin stepovat před sámoškou, v čas, kdy se zrovna otevírala, abych byla první. Šlehačka bývala nedostatkovým zbožím a vždy jsem musela brát minimálně dvě, aby bylo na salát.

Smetanová zálivka na salát:
250 ml smetany (šlehačky),
špetka soli,
polévková lžíce octa - klasický český ze Bzenca 8%,
naťová cibulka nebo šnytlíková nať.
Šlehačku osolit, ooctit, nasekat nať, zamíchat do šlehačky, nalít na dobře opraný a osušený salát.
Podáváme k dobrým vařeným bramborám s volským vokem, nebo pečeným kuřátkem.

Ano, ano, vepřové na kedlubnách, pro mého muže opravdu neodolatelné jídlo, to je zase jeho dětství. Kostky z vepřové kýty opeču na cibulce, dusím do měkka, deset minut před koncem přidám kedlubny nakrájené na hranolky. Zahušťuji máčeným škrobem, přijde mi to méně kalorické a časově náročné. Pepřím a sypu zelenými bylinkami nebo cibulovo natí.

Číslo dvě končí, dobrou chuť!
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Madla Madla | Web | 5. června 2012 v 10:43 | Reagovat

Nádherně buclatý chřest! Obdivuju tvé bedýnkové kouzlení, přesně tohle by ě taky bavilo!To vepřové na kedlubnách by jistě ocenil i můj muž, tak doufám, že si tě ten tvůj náležitě hýčká, když ho rozmazluješ takovými dobrotami :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama