Carpaccio z červené řepy

23. února 2012 v 9:43 | toffo |  V toffo-kuchyni
Nechala jsem si odvyprávět, jak chutné je carpaccio z červené řepy, tak jak jej připravují u "nás u Rusů." Ještě jsem si na něj nezašla, zato jsem se pokusila o stejnou kombinaci popisovaných surovin a dvakrát za sebou jsem si jej naservírovala k večeři. Nevím, jak dalece je autentické, ale mně to prostě chutná!


Na jednu porci:
1 upečenou bulvu červené řepy,
olivový olej (nyní cákám tím od Pospíšilů),
vinný ocet,
sušené oregáno.

Na omáčku/dip (vystačí na 4 porce):
1 tučný tvaroh - 250 g,
1 stroužek česneku,
sůl.


S dipem babicuju:
Měkký tučný tvaroh umíchám se solí, česnekem. Nemám-li tučný, dám polotučný, nebo nízkotučný, k tomu ale přidám kelímek bílého jogurtu, nebo kysané smetany, cca 150 g. Nemám-li tvaroh, dám jen kysanou smetanu.
Červenou řepu vytáhnu z lednice, nakrájím na tenké plátky, rozložím vějířovitě po talíři, pokapu olivovým olejem a vinným octem. Posypu sušeným oregánem. Doprostřed navrším kopeček ochuceného tvarohu. Podávám s opečeným celozrnným toastem.



A takhle carpaccio přistane na stůl ve zmíněné restauraci - Pancake factory:


Uprostřed se hnízdí kysaná smetana, musí být vysokoprocentní, protože je to lahoda sama, nedochucená, nedosolená, bez česneku. Česnek a petrželka hrají prim na příloze - čerstvém toastu. Dýňová semínka je lepší nasucho opražit, tedy mě to tak více chutná.


Dobrou chuť!
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Madla Madla | Web | 23. února 2012 v 10:25 | Reagovat

Jednoduché, elegantní, nádherné, nabité barvami a vitamíny.V naší rodině jsem bohužel jediná, kdo červenou řepu miluje, takže jsem ji už dlouho neměla, protože vařit nebo péct) jen pro sebe je mi líto, ale tvé nádherně jednoduché a stylové carpaccio přímo vybízí k akci!

2 DolceVita DolceVita | Web | 23. února 2012 v 14:49 | Reagovat

Mně by to také chutnalo :-)

3 toffo toffo | Web | 23. února 2012 v 19:55 | Reagovat

[2]: Díky, opraveno.

4 toffo toffo | Web | 23. února 2012 v 19:57 | Reagovat

[1]: Také jsem jediná. Peču si jí jedině při příležitosti jiného pečení - pečeně k obědu, řepu přihodím. To samé s moučníkem, ale to pak troubou topím déle.

5 Pipi Pipi | Web | 26. února 2012 v 11:47 | Reagovat

Já jsem kdysi ochutnávala řepné carpaccio dle receptu v Apetitu, postup byl myslím podle Zdeňka Pohlreicha a bych malinko složitější, ale chuťově něco nečekaného. Od té doby na "to" myslím a vím, že se plátky řepy vedle pravého carpaccia nemusí stydět. Naopak! Je to úžasné, co vše se dá vykouzlit s "obyčejnou" zeleninou! :-D

6 Meg Meg | Web | 26. února 2012 v 13:57 | Reagovat

Úžasné :) Moc díky za připomenutí, budu si to muset zkusit též. Už je to dlouho, co jsme měli doma řepu, takže mám aspoň inspiraci na večeři :)

7 HaF HaF | Web | 27. února 2012 v 20:00 | Reagovat

Řepu můžu v jakékoli úpravě! Teď mi domů putuje kniha Jak se vaří v SSSR z roku 1953 a už se těším právě na ty recepty z červené řepy! :-D

8 vilemina vilemina | Web | 28. února 2012 v 11:13 | Reagovat

ad 5 - Pohlreichovo carpaccio je i v jeho kuchařce Bravo, šéfe a řepa se dává syrová, jen se marinuje.

Dělám si řepu stejně, jen v kouskách jako salát - a protože kozí sýr nemůžu, dávám různé, skvělá je brynza.

9 toffo toffo | 28. února 2012 v 15:39 | Reagovat

[5]:+[6]:+[7]:+[8]: Červená řepa čaruje a chutná, mé spojení s tvarohem je ekonomicky výhodné:-). Bravo šéfe mám v knihovně, marinovaná syrová řepa v lákavých chutích mě zajímá, vyzkouším. Také nemůžu sýr kozí, jen jednou jsem ochutnala čerstvý, který mi nevadil.

10 Zapálená Zapálená | 6. března 2012 v 8:01 | Reagovat

Zkuste zapálenou kuchařku:
Annanas zapéct se třtinovým cukrem a polít to pravým key rumem.
Jde o původní a originální recept šéfkuchařky Lenky Požárové, jak nám to předvedla s Šou Jana Krause na Primě.
Svíčková to pravda není, ale ta chuť není špatná. :-D

11 Iva Iva | Web | 8. března 2012 v 13:28 | Reagovat

Nádherný recept! Řepu si upeču v remosce a co nejdřív vyzkouším, díky ;-)
A dostal mě výraz "babicovat" (s dipem) :-D

12 toffo toffo | Web | 8. března 2012 v 20:05 | Reagovat

[10]: Ananasové carpaccio?

13 toffo toffo | Web | 8. března 2012 v 20:07 | Reagovat

[11]: Díky :-D, nejlepší by bylo k řepě také upéct nějaký ten domácí chlebík, ne?
Lovím recepty na Pekárnománii :-)!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama