Zázvorky, ledované

21. listopadu 2011 v 13:18 | toffo |  Vánoční šuplík
Zázvorky. Vánoční cukroví, o kterém jsem jen četla. Zidealizovala jsem si jej do podoby pravých českých vánoc, i když výsledek byl a je nejistý. Nikdy jsem ty správné neochutnala, u nás doma není zvykem jejich pečení na vánoční časy. Ale byla to pro mě výzva, po tak krásném popisu receptu i obzvlášť velkému prostoru, který mu věnuje babiččina kuchařka . Kdy jindy se vracet ke kořenům, než v očekávání těch nějkrásnějších dní v roce, v očekávání porozumění, důvěry, vstřícnosti, pocitu štěstí a lásky.



Zázvorky: 28 dkg cukru, 1 vejce, 4 žloutky, lžička zázvoru, špetka citrónové kůry, 28 dkg hladké mouky.
Poleva: 10 dkg cukru, 1 bílek


"Žloutky třeme s cukrem alespoň 20 minut, potom přidáme zázvor, citrónovou kůru, mouku a těsto vyklopíme na vál. Po zpracování vyválíme těsto v placku 5 mm silnou a podlouhlou zázvorkovou formičkou z ní vykrájíme zázvorky. Vykrájené zázvorky srovnáme na plech potřený voskem, dáme do chladu a necháme přes noc odpočinout. Odpočaté zázvorky ledujeme bílkem utřeným s cukrovou moučkou Zprvu je pečeme v teplejší troubě, aby vyběhly, později dopékáme v troubě mírnější. Dbáme, aby se svrchu pekly méně než zespodu, aby poleva sice vyběhla, přitom zůstala bílá a nepopraskaná. V příliš teplé troubě zázvorky vydují, středem puknou a je po kráse. Době upečené zázvorky jsou pěkně vysoké, ale hodně tvrdé. Uchováváme je nejlépe v nepolévaném kamenném hrnku, zakryjeme pokličkou a necháme alespoň 14 dní rozležet. Ledovat je nemusíme, i tak jsou dobré. Vždy je však necháme odpočinout."

V receptu jsem hned odhalila tiskovou chybu, kam s tím vejcem. Rozhodla jsem se jej třít rovnou se žloutky. Netřela jsem já, nýbž můj robot se šlehací metličkou, deset minut. Cukr jsem dala krystal. Nevím proč zrovna krystal, sáhla jsem po něm automaticky. Neutřel se do hladka. Křupal i při vykrajování. Vykrajování bylo zpočátku hračka, těsto se chytá do vykrajovátka a dá se lehce vymáčknout rovnou na plech, vyložený pečícím papírem. I když jsem pracovala rychle, z poloviny práce už jsem musela občas vykrajovátko obtisknout do hladké mouky, aby se do ní těsto nevlepilo a neuchytilo nadobro.
Zázvor, to je další kapitola, jak si práci umím zkomplikovat. Možná bych mohla říct, že tenhle přístup je přímá paralera mého života. Koupila jsem si sušený - celý zázvorový kořen, který jsem pak rdousila a strouhala na struhadle na množství zarovnané kávové lžičky. Prsty naštěstí zůstaly bez úhony.
Zázvorky se mají nechat odležet přes noc v chladné místnosti. V mém případě je tou ideální místností kuchyň, ve které netopím, a nejvíc větrám. Připouštím ale, že chladnější místo by mohlo vypadat jinak. A když přihlédnu k zvířecímu členu domácnosti, sotva šestiměsíčnímu, zvědavému a pažravému kocourkovi, přičtu si při přípravě zázvorek i zajímavý bonus v podobě cvičení. Oba plechy se zázvorkami musím uložit až nahoru na kuchyňskou linku s pomocí židle. V posilovně bych musela platit za výstupy na lavici a tady to mám zadarmo. I když se chci vidět, jak takhle cvičím třeba za deset let.
Bílkovou polevu jsem také svěřila do péče svého robota, nechala jsem jí deset minut míchat hnětacími háky na těsto. Tento drobný fígl jsem vyčetla z vánoční Kuchařky pro dceru Jany Florentiny Zatloukalové, ta jí ale použila na zdobení perníčků. Umíchala se fantasticky
Pekla jsem na 120 ºC, dva plechy v horkovzdušné troubě, později jsem teplotu snížila na 100ºC, možná by se dalo říct spíš sušila. Byla jsem ráda, že opravdu vyběhly, tak jak se píše v receptu.


Z další, pro mě cenné památky, zažloutlého paperbackového sešítku, ze kterého zbylo ale jen pár prostředních stran a tudíž je neidentifikovatelný, můžu dodat těchto dalších pár vět. Jazyk těch starších vydání má pro mě velké kouzlo:

"Všechny přípravy musí být ve vytopené místnosti připraveny, aby byly teplé. Třeme vejce a žloutky s cukrem a citrónovou kůrou celou hodinu. Na vál si připravíme prosátou mouku a prosátý tlučený zázvor. Těsto vlijeme do mouky a vypracujeme. Dáváme polovinu hladké mouky a polovinu krupičkové nebo samou hladkou. Pozor na přidávání mouky! Těsto se zdá sice řídké, ale pak rychle tuhne, proto se musí rychle na vále zpracovávat."




Shrnuto a podtrženo, navzdory všem obavám, roztékající se těsto, nevyběhlé zázvorkové tvary a popraskaná poleva, nic z toho se nekonalo. Ujišťuji vás, že rozhodně vidíte dobře, fotil můj muž, doufám, můj dvorní fotograf. Jak tak ty moje zázvorky dopadly, tváří se ušlechtile skromně, uvidím, jak se v nich zázvor rozleží, protože jeho chuť rozhodně nedominuje, jen tak zpovzdálí čaruje. Krásné vánoční čarování i vám!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Shira313 Shira313 | E-mail | 23. listopadu 2011 v 15:16 | Reagovat

Aj keď tento rok strávime vianoce na horách a rozhodla som sa zredukovať počet druhov vianočných dobrôt (veď niektoré ešte doteraz dostáva naša chlpaňa ako dezert ;o)), zázvorky asi nevynechám, len dám toho zázvoru hoooodne viac, aby nás počas celej zimy nebolelo hrdlo :D
Tvoj recept sa mi veľmi pozdáva, potom napíšem, ako som dopadla :-P

2 Papaja Papaja | E-mail | Web | 23. listopadu 2011 v 19:55 | Reagovat

A už je to tady :-P Já pečení moc nedám, ale ráda se dívám a u Tebe je na co :D Krásné fotky :D
P.

3 Daniela Daniela | E-mail | 24. listopadu 2011 v 11:17 | Reagovat

zázvorky mám veľmi rada. Mám len kontrolnú otázku, nechýba v recepte nejaké kypridlo? Z čoho potom napuchnú?

4 toffo toffo | Web | 25. listopadu 2011 v 17:15 | Reagovat

[1]: Díky, příště bych také přidala na zázvoru, doufám, že dopadnou!

5 toffo toffo | Web | 25. listopadu 2011 v 17:16 | Reagovat

[2]: Je to tady ... a díky, vyřídím.

6 toffo toffo | Web | 25. listopadu 2011 v 17:20 | Reagovat

[3]: Opravdu jsem  recept opsala dobře, tento je bez kypřidla. Že se drobet vyduly, je vidět i na fotce (že nekecám), ale technicky tomu opravdu nerozumím a nedokážu vysvětlit.

7 Catalina Catalina | Web | 26. listopadu 2011 v 11:56 | Reagovat

U nás dom se zázvorky taky nikdy nedělaly, ale formičku na ně máme :D Jsou moc pěkné na pohled! A moc se mi líbí ty vánoční dekorace na tvých fotkách :)

8 jordan2delta jordan2delta | 26. listopadu 2011 v 15:58 | Reagovat

prášek do pečiva tam být nemusí, poněvadž je tam už ušlehaný ten cukr s vajíčkem a ten dodá těstu žádanou lehkost....já nevím, co dělám špatně, ale už dělám zázvorky podruhé, tedka poprvé podle tohoto receptu (také mám tu knihu) a těsto je zase lepivé, lepí se na váleček, nic z něj nejde udělat :(

9 toffo toffo | Web | 26. listopadu 2011 v 22:57 | Reagovat

[8]: Šlehat žloutky a vejce dostatečně dlouho? Já dala cukr krystal, nelepí ti to s moučkou? Prosít mouku? Já jsem přidala navíc jen asi hrst mouky a při hnětení jsem fakt cítila, jak rychle těsto tuhne. Válet šlo světově.

10 toffo toffo | Web | 26. listopadu 2011 v 23:01 | Reagovat

[7]: Díky, měla jsem štěstí, že se hned poprvé zadařilo. Keramický svícínek je z dobročinné akce školy, kam chodil syn v první třídě. Je to už deset let. Andělíčci jsou dárkem od syna a do kapely patří ještě další tři. Ale to by na fotce bylo přeandědlíčkováno, místo přezázvorkováno.

11 Madla Madla | Web | 28. listopadu 2011 v 10:45 | Reagovat

Krásné fotky a lákavé curkoví vonící babiččinou kuchyní. Zázvroky jsem zkoušela péct předloni, ale moc nás neoslovily, ale ty tvoje polévané vypadají fantasticky. Tak se alespoň namlsám pohledem, protože u nás budou letos Vánoce v pralinkovém duchu :-)

12 HaF HaF | Web | 30. listopadu 2011 v 15:43 | Reagovat

Já zkoušela nějaké staré recepty dva roky zpátky a moc dobře to nedopadlo. Taže jsem se vrátila k osvědčeným rodinným pokladům a zase to klape. Ovšem tyto zázvorky vypadají krásně! :-)

13 Petr z Novakuchyne.cz Petr z Novakuchyne.cz | Web | 1. prosince 2011 v 17:36 | Reagovat

Já zkoušel zázvorky loni a trochu jsem to s tím zázvorem přehnal :) Takže letos asi vynechám a budu experimentovat s jiným cukrovím. Kdo ví, třeba se za rok k zázvorkám vrátím :)

14 toffo toffo | 2. prosince 2011 v 5:48 | Reagovat

[11]: Možná tak dopadneme také, ale chtěla jsem se letos dozvědět, co je to -  to zázvorka :-)? Pralinky jsem už obdivovala.

15 toffo toffo | Web | 2. prosince 2011 v 22:28 | Reagovat

[12]: Díky,uvidím, jak zapůsobí, pak dám vědět.

16 toffo toffo | Web | 2. prosince 2011 v 22:33 | Reagovat

[13]: :)Přiměřeně, přiměřeně.

17 jay jay | E-mail | 3. prosince 2011 v 9:27 | Reagovat

Zázvor se rozleží, ale když se nepřidává lopatou, lze dát i o trochu víc.Peču je hned, protože nikde není tolik místa na spočinutí vykrajovaných tvarů, jakož ani plechů nemám tolik.A na vršek nedělám polevu, ale připlácnu právě do toho cukru krystalu.Nemá chybu. :-)

18 toffo toffo | Web | 3. prosince 2011 v 12:25 | Reagovat

[17]: To je bezvadná inovace, to slyšim a čtu poprvé o zázvorkách sypaných krystalem. Asi je čas nakouknout do krabice a vyzkoušet zázvorkový vzorek po čtrnácti dnech.

19 Meg Meg | Web | 5. prosince 2011 v 1:18 | Reagovat

Doteď jsem o nich jen četla, a fotky skoro nikde, tyhle vypadají krásně, začínají mě dost lákat :))

20 toffo toffo | Web | 5. prosince 2011 v 20:34 | Reagovat

[19]: Výzva pro odvážnou pekařku :-)? Já si k tobě dojdu na poslední chvíli pro recept na kokosové suky.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama