Říjen 2011

Zadělává Lukáš, motá Dana, v hlavní roli třicátiny

25. října 2011 v 6:39 | toffo |  Hezké věci
Šlo se slavit.


Není na rovnocenou dělbu práce, vařečky se silnou paží chopil Lukáš:
500 g polohrubé mouky, kostička droždí (42 g), 1/4 l mléka, necelá lžička cukru, plná lžička soli, 50 g Hery nebo másla, 1 vejce, tuk na plech, 1 vejce na potření. Na posypání: hrubá sůl, mák, kmín, sezam, vločky. Pečeno podle Buntera:

Houstičku ze tří pramenů v cukuletu zaplete Dana, s praxí z brigády v pekárně zadělávala už v osmnácti letech kynuté těsto, na snové mazance, motala vánočky.


Pak nám odjela na rok do Ameriky a dovezla nové, neznámé a exotické recepty.
Guacamole.
1 avokádo - dobře vyzrálé, pozná se citem po hmatu a v barvě slupce spíš do černa, kelímek - 180 g kysané smetany, 1 stroužek česneku. Citron není třeba, protože vzniklé guacamole ihned konzumujeme, nemá čas ani šanci zhnědnout.


Kdysi se po velkém úspěchu naše dietující známá rozhodla také pro vlastní výrobu guacamole. "Tučnou" kysanou smetanu zaměnila za bílý jogurt Activii. Tekutý výsledek asi odhadnete sami.


Na dodržení receptury z kuchyňského okna dohlíží andělíček z Mexika.


Šneci z listového těsta s příchutí pizza - plnění sýrem a šunkou, rajčetem a oreganem. - nezbytná klasika pro ty nejmenší mlsné jazýčky.


Dort pro oslavence od naší maminky. Bývaly časy, kdy se naše dětské narozeniny slavily (pouze?) společným posezením u dortu se svíčkami, vlastnoručně upečeným maminkou a sladkým, citronovým čajem, nalévaným do slavnostního čajového servisu. Věřte, nebo ne, na dárky jsme zvyklí nebyli a vůbec nám nechyběly.

Vychytaný dort od maminky.
Piškot:
6 žloutků,
36 dkg cukru,
1 sklenička od hořčice - 150 ml oleje.
To vše ušlehat do pěny, dodatečně zašlehat:
1 sklenička od hořčice - 150 ml vody,
36 dkg polohrubé mouky,
1 lžička prášku do pečiva,
sníh ze 6ti bílků,
2 lžíce kakaa.
Rozpočet je na větší dortovou formu - cca 30 cm v průměru.
Placky jsou promazány pikantní rybízovou marmeládou.
Zdobeno a promazáno:

Když dortové placky krémem nebudete natírat nožem, ale krém naplníte do zdobících cukrářských sáčků a na každou placku barevně střídavě nastříkáte do kruhu - podobně, jako je dort ozdobený, jen vynecháte vlnovky a děláte rovné čáry - na jedné placce začnete krémem tmavým, světlým, tmavým, na druhé placce stylem světlý, tmavý, světlý, dort složíte, dozdobíte, nakrojíte a na řezu máte efektní kostičkovaný krémový vzor.


Kdo se rád točí v kuchyni, toho ten tématický dárek ho nemine.



Placičky z brokolice

6. října 2011 v 14:56 | toffo |  Vaření z bedýnky
Když si jednou za čtrnáct dní ve čtvrtek v podvečer kráčím pro bedýnku, nikdy nevím, co mě v ní čeká. Abych byla alespoň v první moment překvapení připravená na překvapení, předem si nezapomenu koupit sladkou a kysanou smetanu, anglickou slaninu a máslo. Čerstvá vajíčka na mě čekají v bedýnce.


S rezervní zásobou jsem připravená ihned k večeři zpracovat báječný salát na báječný salát. S křupavou slaninou a krutony z bílého pečiva. Se ztracenými vejci. Jsem ráda, že mu na chuť přišla celá rodina, i ta nejmladší, "mlsná koza." Jen ta ztracená vejce jsem mírně převařila a žloutek už nebyl tekutý.

Brokolice tentokrát padla do placiček k večeři, něco na způsob brokoláků (když už z těch brambor máme v české kuchyni bramboráky, pokouším se jako neúspěšný národní buditel o zkomolené slovo). Zneužila jsem k tomu květákový recept, opisovaný na mnoha serverech o vaření s recepty, potřebuji:
15 polévkových lžic hladké mouky,
2 vajíčka,
50 g sýru,
1 ks brokolice o velikosti středního květáku,

Brokolici na rozdíl od receptu nepředvařuji, jen jí omyju, rozdělím na růžičky, ze stonků stáhnu ztvrdlé části - vždycky brokolici loupu. Nastrouhám na slzičkovém struhadle nahrubo. Smíchám s ostatními surovinami, sýru jsem dala možná i o pět deka víc a použila jsem - eidam. Chuťově neutrální a rodina ho může. Tvarovala jsem malé placičky, které jsem smažila na trošce oleje, na stejné, jako smažím bramboráčky. Z usmažených jsem nechala odsát přebytečný olej na papírové kuchyňské utěrce.


Opět slavily úspěch a "mlsná koza" si poslední dvě zbylé odnesla druhý den do školy na svadčinu, v rozkrojené malé bagetce. Zpět se mi domů už nevrátily, jako se mi běžná, mazaná svadčina vrací.

Abychom zdravějšímu životnímu stylu učinili zadost, servíruju k večeři dezert ze Skoronic:

Nedejte se zmást, v průměru měl tak 16 centimetrů, ale byl báječně sladký a voňavý. Prostě čerstvý.