Salata de vinete cu maioneza

16. září 2011 v 12:53 | toffo
Lilkový salát, drahokam v jídelníčku naší závodky. Dokud na něm setrvá, nikdy se mě v závodní jídelně nezbaví, i kdybych byla jediná, kdo si ho objedná. Dokázala bych se ho přejíst. A tady zčerstva jeden paparazzi snímek, na který jsem si troufla.


Tlumočím recept paní kuchařky, původem z Rumunska.
Propíchané lilky upéct do zčernání slupky ( v troubě, na plotně nebo grilu získá lilek bezvadnou kouřovou příchuť - a v závodce to umí). Pak schladnuté rozpůlit a nechat nakloněné, aby z nich ještě vytekla přebytečná voda. Upečený lilek prý nemá přijít do styku s kovovým náčiním (ale podle zdroje z internetové diskuse je to pověra, která přetrvává z dob, kdy náčiní nebylo vyráběno z nerezu. Lžíce, nože, vidličky z kovu při styku s určitými potravinami oxidovaly, kazily chuť připravovaného pokrmu, ničily vitamíny). Pasta ze dvou lilku se smíchá s jemně nakrájenou cibulkou, opatrně osolí a přidá se domácí majonéza. S ní opatrně, aby jídlo nebylo těžké. (na 2 kg lilku se dává čajový šálek majonézy a jedna střední cibule).
Přiznám se, že doma jsem ještě nezkoušela.
Pofta buna!



 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 DolceVita DolceVita | Web | 17. září 2011 v 17:14 | Reagovat

Salátem vypadá moc chutně! I když se tahle hmota neumí tvářit moc fotogenicky, milovníci baklažánů dokážou jít za první dojem a užít si tu báječnou chuť! Kdepak ta vaše závodka je? :-) Jdu se postavit do fronty s velkým talířem.

Ještě jedna zprávička:
posílám ti odkaz na ukončení houbové soutěže: snad tě malá výhra potěší
http://www.gurmanka.cz/2011/09/houbarska-soutez-vyhlaseni-vysledku

2 DolceVita DolceVita | Web | 17. září 2011 v 17:15 | Reagovat

oprava: "Salátek" :-)

3 Madla Madla | Web | 17. září 2011 v 21:06 | Reagovat

To je věru odvážný počin vaší závodky a docela ti ho závidím! Salát sice fešák mezi saláty vizuálně moc není, ale věřím, že jeho chuť bude fantastická, taky bych si to hned k vaší závodce přispěchala s velikou lžicí :-)

4 toffo toffo | 19. září 2011 v 15:20 | Reagovat

[1]: Do naší závodky bych tě opravdu pozvala jen na tento salát. Když si budu vést statistiku, dělají ho 1x za dva měsíce. Výhra mě těší moc, dneska přímo hřeje, když to slunce nezahlédnu.

5 toffo toffo | 19. září 2011 v 15:22 | Reagovat

[3]: Mě to také velmi překvapilo, moc a moc. Bezvadná je ta kouřová vůně, tu já doma v troubě nedocílím. V kuchyni se vzduchotechnikou si můžou lilky pálit na plotýnce o sto....

6 moldavanka moldavanka | Web | 25. září 2011 v 23:06 | Reagovat

Tenhle salat znam, je vyborny. Zde je podobna uprava, ale bez majonezy a jinak dochucena. Pofta buna :-) http://moldavanka.blog.cz/1008/grilovany-lilek-tradicni-uprava

7 toffo toffo | 26. září 2011 v 14:40 | Reagovat

[6]: Zdravím a už jsem nahlédla. S tím rumunským přáním doufám google překladač nezklamal :-)
Pofta buna!

8 Meg Meg | E-mail | Web | 28. září 2011 v 19:32 | Reagovat

Lilky miluju, musí to být vynikající :) Myslím, že vyzkouším, až na nějaké natrefím :)

9 toffo toffo | 29. září 2011 v 12:54 | Reagovat

[8]: Ale opatrně s majonézou, lépe méně, než více!

10 Dejesus26Tammi Dejesus26Tammi | E-mail | Web | 1. prosince 2011 v 7:29 | Reagovat

Houses are not cheap and not every person is able to buy it. Nevertheless, <a href="http://goodfinance-blog.com/topics/mortgage-loans">mortgage loans</a> was invented to support people in such situations.

11 vestec vestec | Web | 13. ledna 2012 v 3:15 | Reagovat

Dobry clanek, hezky blog, podivas se na muj webik?

12 Owela Owela | Web | 20. srpna 2012 v 5:02 | Reagovat

Zajímavý blog.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama