V troubě upečená rajčata

23. září 2011 v 13:32 | toffo |  V toffo-kuchyni
Tahle věc pečená je skutečná lahůdka. Jak ve své kuchařce tvrdí Marcella Hazan ( str. 563), z rajských jablíček vytáhne tu nejlepší, koncentrovanou chuť. Je to pravda. Chutnala dokonce mému muži! V jednoduchosti je síla, stačí jen minimum ingrediencí. Základem úspěchu budou kvalitní, zralá rajčata a ty jsme si v neděli přivezli od kamaráda ze Slovácka.


Potřebujeme pouze:
rajčata střední velikosti (já měla o průměru 4 - 6 cm),
3 čajové lžičky nadrobno posekané petrželky,
1 čajovou lžičku nadrobno posekaného česneku (asi 2 stroužky),
sůl,
čerstvě mletý pepř -
(můj mlýnek na pepř bohužel dosloužil a než zbudou peníze na nový, používáme kupovaný mletý),
olivový olej.
Rajčata rozpůlím a řeznou plochou nahoru naskládám do zapékací mísy přiměřené velikosti. Můžou se i trochu zmáčknout, protože rajčata se během pečení scvrknou a ubude jim na objemu. Posypu petrželkou, česnekem, solí, pepřem, pokapu olivovým olejem. Na solení jsem použila hrubou mořskou sůl. Báječné bylo, že krystalky soli se během pečení nerozpustily a teplému salátu dodali bezvadnou pikantní chuť. Křup.


Zapékací misku s obsahem vložím do trouby, vytopené na 180 ºC. V kuchařce se radí péct dobře hodinu, dokud se rajčata nespečou na polovinu. Pozor, nesmí ale zčernat! Já jim to po okrajích mírně dovolila. Pekla jsem hodinu a půl.
Rajčata děrovanou naběračkou naservíruji na talíř. Salát se podává teplý, s bílým chlebem, nebo bagetkou, kterou si pak stejně vytřu tu báječnou šťávu, která zbyla v zapékací misce.


"Pokud jste nikdy neviděli italské kuchaře nebo kuchařky péci doma rajčata, byli byste překvapeni vždy, když je vytahují z trouby, scvrklá a po okrajích zčernalá.Nejsou však spálená,ani vyschlá. Jen pustila přebytečnou vodu, která rozřeďuje jejich chuť a šťávu, jež je ryzí esencí rajčat. Jsou lahodná, jíme-li je samotná nebo společně s jinýámi druhy letní zeleniny, či s jednoduchými masitými pokrmy.
Marcella Hazan - Klaická italská kuchyně - Oceněné a uznávané recepty nelepší italské kuchařky"
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Meg Meg | E-mail | Web | 28. září 2011 v 19:49 | Reagovat

Já bych si fakt měla někde ještě sehnat pěkná rajčata, protože když si je takhle představím, hned bych si dala :) A hlavně tu šťávu vytírat s bagetkou :-D

2 toffo toffo | 29. září 2011 v 12:52 | Reagovat

Je pravda, že v září jsem doma měla invazi rajčat. Budu ráda, když zkusíš a ještě víc, když bude chutnat. Ale tyhle musí chutnat každému - když je pochválil i můj muž a ten má železný jazyk.

[1]:

3 Madla Madla | Web | 30. září 2011 v 10:20 | Reagovat

Krásně upečená rajčata lahodí všem. Jen škoda, že u nás doma už rajčatové šílenství zcela pominulo a poslední slaďounké rajče ze zahrádky mého tchána jsme slupli tak před měsícem. Takže při pohledu na tuhle rajčatovou krásu je mi trošku smutno, že nejde vrátit čas :-)

4 replica watches for women replica watches for women | E-mail | Web | 15. ledna 2013 v 7:04 | Reagovat

Oh, Ive already read this one. see sites with google But well, thank you for sharing. i have bookmarked your site for futurereferrence.
http://www.palewatches.com

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama