Kali orexi - rajčata plněná rýží

14. září 2011 v 9:40 | toffo |  V toffo-kuchyni
Přináším na stůl jednu vzpomínkovou, řeckou specialitu. Plněná rajčata mě se sestrou úplně očarovala. Rýžová náplň byla uvnitř rajčete nakypřená, sypká a nevěřila bych, že při dušení rýže nebylo použito masového vývaru. Dokud jsem si je neodzkoušela doma. Podle Řecké kuchyně Marthy Elefteriadu.


Rajčata plněná rýží
Větší, vyzrálá , ale pevná rajčata - 10 kousků,
(měla jsem hodně zralá, měkčí rajčata, ve finále to nebyla až taková škoda).
Náplň:
10 polévkových lžic rýže - dávkuje se jedna polévková rýže na jedno rajče,
Petrželka - svazek - posekat - měla jsem jen sušenou, dala jsem menší rozemnutou hrst,
Jedna cibule - nadrobno pokrájet,
dva stroužky česneku - nasekat,
dvě polévkové lžíce olivového oleje,
voda - přilít tolik, aby celá pomíchaná směs byla mírně potopená, hladina jí nemusí převyšovat.
sůl přiměřeně, dá se dochutit na konci vaření náplně.
Navrch můžete s mírou přidat trochu posekané máty..
Koření:
Špetka mleté skořice,
Špetka mletého nového koření,
Čerstvě mletý pepř.

Rajčatům odříznu vršek, schovám ho na pokličku. Rajčata vydlabu, vzniklým soudečkům vrátím pokličky. Rajčatovou dužinu posekám a s ostatním surovinami na náplň a kořením vhodím do woku. Pomalu, za občasného míchání dusím, až je rýže poloměkká a voda odpařená. Ochutnám, případně dosolím. Mátu jsem z taktických důvodů vypustila.
Soudečkům sundám pokličky, naplním vychladlou rýží - kupodivu mi náplň vyjde a nezbývá. Znovu uzavřu pokličkami, pocákám drobet olejem, podleji vodou (příště budu opatrnější a dám jí spíše méně), jen tak pro vůni přihodím celý stroužek česneku. Vložím do trouby vyhřáté na 250ºC. Doba pečení? Čekala jsem, až rajčata zavoní, čtvrt hodinka by těm mým stačila, dvacet minut už bylo moc a některá praskla. Právě proto je lepší použít rajčata pevná


Na dovolené jsme si plněná rajčata dávali jako přílohu k dušenému hovězímu, nebo k rybě pečené na bylinkách. Martha Elefteriadu doporučuje jako lehké jídlo doplněné chlebem, salátem a sklenicí vína. V horkém, řeckém dni si to dokážu představit. V českém večerním babím létě jsem jimi doplnila obyčejnou čočku nakyselo - a získala jsem také lehké jídlo ale i teplou a dokonce vegetariánskou večeři.

Kali Orexi!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 La cuoca La cuoca | E-mail | Web | 15. září 2011 v 14:35 | Reagovat

Ideální voňavý letní recept! Miluju plněná rajčata! A přesně jak píšeš - stačí sklenka retsiny, bílý chléb a večeře se může podávat :-)

2 Vilemína Vilemína | Web | 15. září 2011 v 22:23 | Reagovat

Jako příloha to vypadá zajímavě!

3 Madla Madla | Web | 16. září 2011 v 11:03 | Reagovat

rajčátka vypdají vskutku báječně, hned bych si dala a klidně i bez masa :-) Spojení s čočkou je netradiční, ale určitě lahodné. Jen škoda, že u nás už rajčata z tchánovy zahrádky svou tomatovou píseň dohrála :-(

4 toffo toffo | 16. září 2011 v 11:04 | Reagovat

[1]: Jen s tím receptem přicházím s křížkem po funuse - ale příloha je to vymazlená.

5 toffo toffo | 16. září 2011 v 11:15 | Reagovat

[2]: Díky.

6 toffo toffo | 16. září 2011 v 11:16 | Reagovat

[3]: Ty poslední přezrálá jsem včera rozvařila do protlaku.

7 Meg Meg | Web | 28. září 2011 v 19:19 | Reagovat

Včera jsem zdá se poslední malá rajčátka spotřebovala do leča, takže si teď musím nechat zajít chuť - jinak bych snad už šla chystat :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama