Do houbové soutěže u Gurmánky

31. srpna 2011 v 6:41 | toffo |  V toffo-kuchyni
Houby u nás doma letí. Jaké by to byly prázdniny bez houbové klasiky - houbových řízků, omáčky a smaženice. Soutěžní příspěvek jsem ale chtěla trošku ozvláštnit, také jsem chtěla vařením polechtat své malé porcelánové nádobíčko, na které tak často zapomínám. Jsem přesvědčená, že recept se zrodil v mé hlavě, ale je docela možné, že se mi tam uložil při čtení jako na pevný disk a houbová soutěž ho jen spustila.



Očištěné, pokrájené houby nejprve podusím 20 minut ve wok pánvi na cibulce, ve společnosti kmínu, nového koření a bobkového listu. (Bobkový list také přidávám do sklenice, kde uchovávám houby sušené. Má je to chránit před potravinářskými škůdci a také sklenici pěkně ovoní.)
Za stálého míchání se snažím vodu z hub vydusit. Osolím a opepřím čerstvě mletým pepřem. Je dobré vytvořit houbovou směs výrazně ochucenou, neutrální ricottová čepice tu pikantnost srazí.

Na dvě kokotky o obsahu cca 190 ml:
Dva krajíčky toastového chleba opeču na pánvi na topinku, bylo by snadnější použít topinkovač. Kokotkou je vykrojím do shodného tvaru a ty do nich vložím. Na topinku přijdou dvě polévkové lžíce houbové směsi.
Jedno slepičí vajíčko smíchám se dvěma lžícemi ricotty. Záměrně nepřidávám další ingredience, chci, aby především vynikla houbová chuť. Navrším na houby a dám zapéct do trouby předehřáté na 170ºC na 15 - 20 min. Po upečení nechám čtvrthodinku odstát.


Určitě se dá tato houbová variace něčím ještě lépe dotáhnou, čekám na vaše tipy. Dobrou chuť!


 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Madla Madla | Web | 31. srpna 2011 v 10:17 | Reagovat

Vypdají moc krásně! Já své krásné kokotky poslední dobou trošku zanedbávám, ale když jsem z malé lesní procházky donesly pár hooubových pokladů, tak jsem milé houby jemně osmahla spolu s cibulí a čerstvým tymiánem a rozmarýnem na másle, nasypala do kokotky vystlané dvěma plátky šunky, na to rozklepla vejce, osolila jsem, opepřila a nechla zapéct. A před dopečením jsme ještě výsledek bohatě zasypala parmezánem. Tož, dobré to bylo :-)

2 Catalina Catalina | Web | 4. září 2011 v 0:08 | Reagovat

Páni, tohle je velmi originální houbový pokrm! Ihned si mě získal svou ricottovou peřinkou napovrchu. Teď už jenom někde splašit ty houby, které u nás nějak ne a ne růst.

3 toffo toffo | Web | 5. září 2011 v 21:34 | Reagovat

[1]: Věřím!

4 toffo toffo | Web | 5. září 2011 v 21:34 | Reagovat

[2]: Catalino, chce to doladit, možná více ricotty a méně vajíček nebo koření navrch?

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama