Sirup z květů černého bezu

9. června 2011 v 18:40 | toffo |  V toffo-kuchyni
Na nápoje vyráběné podomácku, z bezu, jsem se vrhla ještě na poslední mateřské dovolené. Vyzkoušela jsem nejvíce sympatický recept z Labužníka. Rok nato u nás kralovala bezkonkurenční bezová limonáda , to jsme měli s mužem menší výročí, patnáct let od svatby a jako dárek jsme si dali první svatební cestu, na níž jsme se poznali s bezvadnou partou na dolnolysečinské Zvoničce a Gurmánkou. Bezové limonády a sirupy má v oblibě naše Anička, jakmile letos uviděla první vykvetlé květy - je to tak čtrnáct dní - důrazně mě na ně upozorňovala. V té době také vyšel v mé časopisecké stálici Žena a život recept s trochu odlišným postupem, než na který jsem byla zvyklá. A který jsem musela vyzkoušet a teď můžu směle tvrdit, že jiný postup už použivat nebudu.

Recept podle Zdeňky Skokanové N.:
50 květů černého bezu,
2 kg krystalového cukru,
2 l studené pitné vody,
2 citrony,
80 g kyseliny citronové.

Cukr a vodu dejte do hrnce a nechte přejít varem. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Rozvar nechte vychladnout.Z natrhaných květů bezu lehce vyklepejte případné černé broučky a naložte do cukrového rozvaru. Přidejte na kolečka nakrájené citrony. Nádobu zakryjte poklicí nebo utěrkou a dejte do chladu louhovat na 24 - 48 hodin. Zceďte přes cedník nebo plátno. Čistou tekutinu mírně zahřejte a rozmíchejte v ní kyselinu citronovou. Sirup naplňte do vyvařených lahví. Sirup se zaručeně nezkazí, pokud ho naljete do lahví od alkoholu, které necháte jen tak nevymyté se stopami lihoviny.
Komplexně zpracované informace o bezových sirupech se tento týden objevily v článku Petry Pospěchové na ihned.cz. U Věrušky v kuchyni jsem se zase dozvěděla, že nic se nemá přehánět, ani konzumace bezové šťávy. Naše stará bytovka z šedesátých let také voní bezem. Některá ze sousedek v sušárně v suterénu suší bezové květy na poctivém, damaškovém povlaku na polštář. Na čaj. Nikdy mi bez nevoněl tak omamně, jako letos.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Ivana Ivana | Web | 10. června 2011 v 10:22 | Reagovat

Zdravím Vás, koukám, že se s bezovými recepty roztrhl pytel. :) U nás je hlavní konzument manžel, dělala jsem sirup začátkem týdne a už můžu vyrábět pomalu další. :)) Mně taky moc chutná a to jsem se jako malá vždycky nad bezovou limčou ošklíbala.. :)

2 Meg Meg | Web | 12. června 2011 v 11:24 | Reagovat

Když nad tím přemýšlím, u nás nikdy nebylo ve zvyku bezový sirup vyrábět... že bych toto pravidlo porušila? Stíhám ještě? :-D

3 HaF HaF | Web | 12. června 2011 v 20:28 | Reagovat

Já to nestíhám a každý rok se chlácholím, že tedy stihnu likér z bobulí. No, ten nakonec taky nestihnu, musím se polepšit! :-D

4 DolceVita DolceVita | Web | 16. června 2011 v 23:48 | Reagovat

Jak zavoní na mezi za domem bez, nejde nemít chuť na bezovou limonádu :-) Pěkný recept a hlavně milá vzpomínka na Zvoničku. V podstatě jsem pár let po sobě tuto dobu trávila tam. Vždycky to vyšlo na mé narozeniny, což bylo fajn. Letos jsem si vzpomínala a v tom mi Zvonička cinkla do mobilu a přála narozeninovou idylu :-) Budu se tam muset zase někdy vypravit. To místo je prostě návykové :-)

5 toffo toffo | 28. června 2011 v 15:23 | Reagovat

[1]: Je pravda, že bezu letos propadlo hooodně blogů a konzumentů :-).

6 toffo toffo | 28. června 2011 v 15:23 | Reagovat

[2]: Milá Meg, já ani nestíhla odpovědět.

7 toffo toffo | 28. června 2011 v 15:24 | Reagovat

[3]: S těmi bobulemi je to ale pěkně nečistá práce. Já z nich chtěla vyzkoušet džem, modré ruce mě stále odrazují :-).

8 toffo toffo | 28. června 2011 v 15:26 | Reagovat

[4]: Návykové místo stejně jako lahodná bezová limonáda. Moje asociace při vzpomínce na Zvoničku.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama