Duben 2011

Sprinty velikonočního pondělí

27. dubna 2011 v 8:29 | toffo |  Velikonoční šuplík
Mívám období, kdy se mi v kuchyni nedaří. Připaluju, vše mi padá od ruky, nebo si špatně naplánuju nákup zásob. Takové období prožívám právě poslední týden. Občas si připadám jako blondýn s červenou botou. Letošní velikonoce jsem vsadila na jednu kartu, u nás se budou velikonoční vajíčka dávat všem hodovníkům tradiční, vařená, barvená, slepičí. Nakoupila jsem si pro tento záměr třicet vajíček v Hyperalbertu ve Vestci. Dalších dvacet jsem měla domácích. Těch dvacet padlo na pečení beránků, slepiček a byly také plánované do nádivky, těch třicet letělo v nedělní večer do popelnice. Kupujte plesnivá vajíčka za výhodnou cenu, kolikrát na to ještě skočím? Pokaždé, když jsem ve stresu z nedostatku času. Obvykle pokaždé krabičku otvírám, jestli mi vajíčka neprodávají rozbitá, tentokrát jsem jen průhledný obal kontrolovala neotevřený zespodu, jestli se nekoupou v rozbitých bílcích a žloutcích. V neděli večer jsem na velikonoční tradice rezignovala, byla to ta poslední kapka, pohár přetekl.
V pondělí ráno jsem už od šesti hodin přemýšlela, v duchu počítala zbylá vajíčka, bylo jich osm. Má pozice pečlivé hospodyňky se už začala otřásat, to bude ostuda a dětských protáhlých obličejů. Po čtvrt hodině jsem vylítla z postele, vytáhla jsem kypřící prášek do perníku, půl kila mouky, poslední hrnek cukru, zbyla jen moučka, drobet oleje, mléka a na oltář velikonoční výslužky jsem obětovala jedno vajíčko. Do tři čtvrtě hodiny jsem upekla jsem litý perník na plech a pak jsem jen popadla boty a na hodinku jsem utekla - vyčistit si hlavu. Ranní běh je něco jako droga, zvlášť když klidná rána už voní létem a teplým větříčkem.
Po návratu jsem zjistila, že už nás moje zlatá maminka založila svými barvenými vajíčky, mohla jsem se přestat obávat o pověst mojí kuchyně a vrhla jsem se na dokončení pondělního velikonočního maratonu.
Vykrajovátkem ve tvaru slepičího vejce jsme s Aničkou vykrájely vejce perníková. Společnou rukou jsme je pomalovaly bílou čokoládou a potravinářskými barvičkami, koupenými v Lidlu. Cukrářské zdobení jsem už ve spíži nevyštrachala.
Mohla jsem si dát sprchu a pokračovat s nádivkou. Čtyřicet deka uzeného bůčku jsem nakrájela na kostičky a opekla na pánvi. Zbylo sedm vajec. Co jeden rohlík, to jedno vajíčko. Nakrájela jsem na kostičky sedm rohlíků, pocákala je sladkou smetanou, jen tak, aby se úplně nerozmočily, přihodila jsem k nim vychladlé uzené kostičky i s výpekem.
Rozklepla jsem vajíčka, z bílků a špetky soli jsem vyšlehala sníh, žloutky jsem utřela s máslem, plátek asi tak pět deka. Osolit, opepřit čerstvě mletým pepřem, strouhnout muškátového oříšku. Velkou hrst jarních výhonků jsem spařila horkou vodou a nasekala, extra jemné kousky to nebyly. Zjistila jsem, že na čisté výhonky kopřiv je nejlepší vydat se do lesa. Já sbírám i další zelené jarní výhonky, co mi přijdou pod ruku. Lístky pampelišky i mladé pupeny z maliníku. V něch nejmladších je prý koncentrovaná jarní síla, která lidskému tělu dodá pro jarní start nejvíce vitamínů. Naškubala jsem kvítka fialek.
Žloutkovou směs jsem promíchala se zeleným a rohlíkovo uzenou směsí, nakonec jsem zlehka po částech zamíchala sníh z bílků. Nádivku jsem lehce natlačila do pekáče vyloženého pečícím papírem, ozdobila jedním vařeným, nakrájeným vajíčkem a poházela vločkami másla. Šup do trouby, opět na třičtvrtě hodinky péct na 170 ºC, dokud není kůrčička zlatavá.
Zbývá umýt a poklidit hory špinavého nádobí, na pět minut si sednou a hodovníci jsou tu! Je půl jedenácté, končíme.
Podle komentářů těch dříve narozených, jsem letos měla tu nejteplejší nádivku. Tomu se tedy říká pochvala!
(poznámka pod čarou): recept voňavé velikonoční nádivky na idnes.cz

Nudle, značka domácí

16. dubna 2011 v 17:02 | toffo |  Recepty z Chalup
Na domácí nudle, tuto naší českou, klasickou zavářku do polévky, bývaly specialistkami naše babičky. I pro mojí maminku by bylo pod úroveň nahradit je kupovanými. Mě to až takový problém nedělalo, až na tu skutečnost, že jsem si na těch kupovaných nikdy nepochutnala. A pozoruji i na svých dětech, že po polévkách s těmi doma vyválenými, nakrájenými a usušenými se můžou utlouct a takový oběd, kterému předchází polévka s domácími nudlemi považují za sváteční. Proto už nudle domácí pro mě už nejsou tabuizované, zvláště když děti milují nudle širší, nevyžadují slabé jemné nudličky. Mají rádi nudle jako špalíky, zrovna tak robustní, jak je krájela babička na Chalupech, cak, cak, ta se s nimi nikdy nepárala! Také vždy využiju všech dostupných pomocníků, které mi práci a čas ušetří, v nudlovém případě domácí pekárnu a mikrovlnnou troubu.

Na domácí nudle beru k ruce Velkou kuchařku Viléma Vrabce a odměřuji:

35 dkg hrubé mouky,
2 vejce,
asi 1/16 l (cca - 60 ml 4 - 5 polévkových lžic) vody.
hnětení v domácí pekárněVilém Vrabec radí postupovat takto:
"Na vál nasypeme větší část prosáté mouky a v jejím středu uděláme důlek. Do hrnečku rozklepneme vejce, přilijeme vodu, dobře rozkvedláme, přidáme část mouky, aby vzniklo hustě tekoucí těstíčko, které dobře rozmícháme. Těstíčko nalijeme do připraveného důlku v mouce a vše propracujeme rukama v tuhé těsto. Propracované těsto musí být lesklé a suché."

Moje babička i maminka vajíčka rozkleply přímo do důlku v mouce, tenkým pramínkem levou rukou přilévaly vodu a dlouhým nožem v ruce pravé rychle a opatrně zapracovávaly do mouky, jen aby se tekutina nerozlila po vále, ale zůstala v mouce, kam patří.

A já?
Všechny suroviny naložím do domácí pekárny, zapnu program číslo 7 - nudlové těsto. Když je program u konce, vznilý bochánek rozdělím na tři díly a vložím mezi nahřátý talíř a porcelánovou mísu, které jsem předtím nahřála v mikrovlnné troubě. S dobou nahřívání porcelánového nebo keramického nádobí radím opatrně, raději dobu kratší, než delší, aby nasucho ohřívané nádobí neprasko. Mluvím z vlastní zkušenosti, můj keramický talíř už jednu prasklinu vlastní.
odpočinout pod nahřátou mísou
Bochánky si odpočinou v teple patnáct minut, půjdou pak lépe rozválet do průsvitné placky.
sušení placek
Placky na nudle suším na podložce z čistých látkových utěrek, aby schly rychleji, nechám je přesahovat přes hranu stolu, vzduch k nim má přístup z obou stran. Nevím, jestli to vědecky dává smysl, mám to ale v podvědomí, takový trik mě musela učit maminka. Nikdy nesuším na přímém slunci, těstové placky by rychle vyschly a při krájení by se lámaly. Běžně mi stačí na oschnutí tak hodina.
beru míru, krájím pruhy
Pak nakrájím pruhy tak pět centimetrů široké, podle prvního nakrojeného beru míru těm ostatním.
dvakrát měř a krájej nudle nebo nudličky
Nakrájím ty své špalíky, i když nožem sjížím jen po hraně naskládaného bloku nudlových pásů. Široké jsou určitě kvůli robustnosti té mé kudly, na ty jemňoučké by to chtělo úzský nožík.
dokonale prosušíme
Část nudlí rovnou naházím do vývarové polévky, zbytek dosuším, na utěrce je nechám až do večera, abych si byla jistá, že mi nezplesnivý. Moje děti milují kuřecí vývarovou polévku, kterou vařím z kuřecích skeletů, kousku mrkve, celeru, petržele a jedné menší cibule i s hnědou slupkou. Před zalitím studenou vodou si kosti a zeleninu - kromě cibule - opeču na plátku másla. Vývar vařím velmi pomalu, tři hodiny, abych dostala koncentrovanou chuť. I když stejný postup zachovám a vařím vývar z hovězího žebra, zdaleka není tak ceněn. Hotovou polévku kořením mou vlastní sušenou petrželovou a celerovou natí, v dlani ji rozdrtím na prášek a sypu do hrnce plného horké polévky. Báječně to zavoní a polévce dodá živou chuť.

Jaký použiváte váleček?

Já klasicky dřevěný. Když se mi na něj jakékoliv těsto - nedejbože nabalí, vždy ho seškrabu nožem, málokdy váleček myju vodou. Babička mívala váleček uložený ve spíži, zabalený do staršího povlaku na polštář, aby se na něj neprášilo. Jakou péči o dřevěný váleček radí Marcella Hazan?
  • Omyjte ho mýdlovou vodou a pod tekoucí studenou vodou. Měkkou tkaninou ho důkladně otřete. Pak ho nechejte zcela oschnout v přiměřené teplé místnosti.
  • Navlhčete nějakou tkaninu neutrálně chutnajícím olejem a vetřete ho po povrchu válečku. Oleje nedávejte mnoho, protože na válečku má být jen tenká vrstva. Když se olej do dřeva vsákne, potřete váleček moukou.
  • Abyste udrželi váleček v dobrém stavu, opakujte tuto léčbu zhruba po každém dvanáctém použití válečku.
  • Dávejte pozor, abyste povrch válečku nijak nepoškodili, protože nerovnost povrchu trhá těsto.
Hádanka na lžíci

Děti baví hravé tvary těstovin - poznáte ten čistě holčičí na lžíci?

Co to asi bylo? Minihádanka - update - tak se podíváme dovnitř.

7. dubna 2011 v 20:24 | toffo |  ? Hádanky
Představte si nádobu velikou přibližně jako jednokilové balení mouky. Teď už je to jasnější?
Klíčem k rozluštění účelu využití nádoby mi byly teprve nedávno Klářiny stránky.


Kdo to ví, odpoví. Myslím, že to bude jednoduché. No tak, schválně:


Detail toho moc nenapoví, tak celé:



Díky za vaše hravé odpovědi.

Co to asi bylo? Minihádanka.

4. dubna 2011 v 20:44 | toffo |  ? Hádanky




Kdo to ví, odpoví. Myslím, že to bude jednoduché. No tak, schválně:


Detail toho moc nenapoví, tak celé:



Díky za vaše hravé odpovědi.