Vídeňské houstičky podle Čiriny

24. března 2011 v 10:52 | toffo |  Chléb náš vezdejší
Vrátili jsme se po pěti dnech domů, ve spíži ani patička chleba a já měla hodně velkou chuť na takové to domácí pečení. Navíc se mi vůbec nechtělo do obchodu. Ještě navečer jsem zadělala na chléb a co rohlíky? Projela jsem všechny své tištěné zdroje a s nostalgií a hezkými vzpomínkami na loňský letní výlet v srdci jsem se rozhodla pro vídeňské houstičky.


Citováno z kuchařky "S Čirinou na cestách" Ireny Košíkové a Dany Melanové:
Následující tři recepty jsou vzpomínkou na Vídeň, tedy na mužovu vídenskou babičku, z jejíhož receptáře jsou vyjmuty. Bábovka a piškot se u nás pekly odjakživa, ale tyhle houstičky, které se dříve připravovaly, jenom když jsme čekali návštěvu, jsem začala péct asi před třemi lty daleko častěji. Kupované housky prodávané v nejbližších obchodech nám jaksi nechutnají, jsou samé droždí, bez chuti a nedopečené. Houstičky napeču ze dvou kil, dám do mrazáku vyjímám a rozpékám podle chuti.
1 kg mouky (dávám 70 dkg hladké pšeničné a 30 dkg špaldové),
4 žloutky,
2 sáčky sušeného droždí,
4 lžíce krupicového cukru (dávám nerafinovaný),
2 lžičky soli,
4 lžíce sádla (chcete-li být zdravější, olivového oleje, ale se sádlem je těsto chutnější),
podle potřeby teplá voda.
Do mouky dáme droždí, cukr, sůl, vyklepneme žloutky a přidáme sádlo pokojové teploty, přilijeme podle potřeby teplou vodu tak, aby se těsto dalo dobře zadělávat. Řádně těsto vypracujeme, hněteme ho rukama, aby bylo vláčné lesklé. Nechám kynout pod utěrkou na teple aspoň hodinu, může být déle. Těsto rozdělíme na tři díly a každý díl na šest částí. Z tohoto množství budeme mít 18 houstiček - na dva plechy. Uděláme bochánky, podle chuti ozdobíme (nařízneme, nastřihneme) a pečeme v předehřáté troubě 20 - 25 minut. Upečené necháme na mřížce vydýchat. Jsou vynikající.




























Jakých prohřešků oproti receptu jsem se dopustila já?
Těsto jsem zadělala z polovičního množství mouky, špaldovou mouku jsem vyměnila za celozrnnou pšeničnou.
Droždí jsem použila čerstvé a od oka (opravdu čerstvé, krájené jako za časů mého dětství - kvasnice za korunu, kterým mě podarovala sestra Dana).
Cukr rafinovaně bílý.
Těsto jsem nechala v chladné kuchyni celou noc po 9 hodin, od 21.00 - 6.00 hod. (Ač neděle, už jsem se nemohla dočkat a vstávala jsem brzo, abych mohla začít motat a péct).
I když jsem pekla z poloviční dávky, stejně jsem ukoulela 18 žemliček, takových minibanketek, ale vešly se všechny na jeden plech.
Potřela jsem je rozšlehaným vajíčkem, polovinu posypala slunečnicovým semínkem. Druhou polovinu mákem a hrubou solí, to aby se podobaly těm z vídeňské pekárny.
Pekla jsem při 220°C (horkovzdušná trouba 200°C) cca 15 min, podle jiného receptu, který mám odzkoušený.



Miluju čerstvou kávu a čerstvé pečivo. Ke spokojenosti mi stačí přidat kousek opravdového másla. K těmto houstičkám se podle mého mlsného jazyka více hodí sladká chuť marmelády, nebo medu. Uživala jsem si v nedělních sedm hodin ráno chvilkového jarního sluníčka a báječné snídaně, která mě tak rozněžnila, že jsem - a to se budu muset stydět - snad poprvé připravila snídani do postele.

 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 helena (mrtvola) helena (mrtvola) | 25. března 2011 v 22:07 | Reagovat

Máš moc hezký blog a houstičky mě tak zaujaly, že už jsem prohledala špajz a půjdu zadělat těsto.
Ať se Ti daří!

2 HaF HaF | Web | 25. března 2011 v 22:27 | Reagovat

Tak jsem vyštrachala i tu špaldovou mouku, i knížku od Čiriny, ale nemám kvasnice! :-(  Tak jdu do hajan a budu těsto zadělávat až zítra večer. Aspoň si budu moci houstičky vychutnat v neděli ráno! (Když vstanu a upeču si je) :-D Vypadají skvěle a už se na ně těším!!!

3 toffo toffo | 26. března 2011 v 19:14 | Reagovat

[1]: Mockrát děkuju za milou návštěvu na doufám, že chutnaly.

4 toffo toffo | 26. března 2011 v 19:15 | Reagovat

[2]: Přeji dobré chutnání k nedělní snídani.

5 HaF HaF | Web | 27. března 2011 v 10:14 | Reagovat

Tak je napečeno, posnídáno - prostě pohádka! :-D Houstičky jsou skvělé (zatím ještě jsou), zřejmě se stanou stálým favoritem víkendových snídaní! :-)

6 toffo toffo | 27. března 2011 v 16:09 | Reagovat

[5]: Jsem moc ráda, že také chutnaly! Chvíli jsem pochybovala, jestlipak mé nadšení budete sdílet.

7 Catalina Catalina | Web | 28. března 2011 v 8:22 | Reagovat

Taky miluju čerstvé pečivo s máslem a k tomu nějakou dobrou marmeládu či džem :) Občas si o víkendu taky přivstanu a zkouším něco uklohnit rychle, abych to mohla co nejdřív sníst :D, ale já jsem jaksi pomalá, takže je to vždycky až kolem oběda :D Ty houstičky vypadají parádně a pokaždé, když sem k Tobě zajdu, všechny ty fotky se na mě tak pěkně smějou a svádí mě k tomu, abych se už konečně odhodlala k tomu domácímu pečivu :) Myslím, že začnu na Velikonoce - taťka si objednal jidášky, tak doufám, že se dají považovat za takové domácí pečivo :D

8 toffo toffo | 29. března 2011 v 19:24 | Reagovat

[7]: Děkuji ti za pěkný kompliment. Jidášky se určitě počítají!

9 Papaja Papaja | Web | 29. března 2011 v 19:51 | Reagovat

Jsem tady dnes ráno napsala komentář a není tu?! ::?
P.

10 Tana Tana | E-mail | Web | 30. března 2011 v 0:22 | Reagovat

Krasne se ti povedly!

11 toffo toffo | 30. března 2011 v 18:58 | Reagovat

[9]: Prohlédla jsem i spamy, ale kde nic, tu nic, je mi líto Papajo.

12 toffo toffo | 30. března 2011 v 19:02 | Reagovat

[10]: Děkuji za návštěvu.

13 helena helena | 31. března 2011 v 0:44 | Reagovat

Chutnaly moc. Díky a krásné jarní dny přeju ;-)

14 toffo toffo | 1. dubna 2011 v 6:16 | Reagovat

[13]: To jsem moc ráda.

15 Meg Meg | Web | 3. dubna 2011 v 22:28 | Reagovat

Taky chci takovou snídani do postele, mně ji nikdo neudělá :-( Asi se budu muset posnažit sama. :-) Jak tu psala Catalina - taky mám spadeno na jidášky, tak snad se povedou.

A jinak - čerstvé droždí, to krájené, je bezvadné. U nás ho prodávají a nedám na něj dopustit 8-)

16 toffo toffo | 4. dubna 2011 v 17:14 | Reagovat

[15]: Milá Meg, také jsem ještě snídani do postele nedostala. A pokud by chtěl "někdo" inspiraci, uzeným lososem bych nepohrdla :-D!

17 Madla Madla | Web | 8. dubna 2011 v 11:56 | Reagovat

Krásné hosutičky, na které se srdce směje. Hrozně ráda peču domácí rohlíky, houstičky, o chlebu ani nemluvě, takže tvůj recept určitě také brzy vyzkouším (až mi zkroušený žaludek a stonající syn dovolí). Vypadají luxusně!
Snídani do postele bych si nechala líbit, ale to bych si ji musela udělat sama :-)

18 CaseyUsary CaseyUsary | E-mail | Web | 20. srpna 2017 v 15:04 | Reagovat

<a href=https://www.viagrapascherfr.com/>Click here...</a>

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama