Zimní pečená zelenina

23. ledna 2011 v 17:13 | toffo |  V toffo-kuchyni
Přiznávám se bez mučení, že tento nápad jsem opsala od Jamieho Olivera a jeho knihy Šéfkuchař bez čepice "Dny plné chutí." Nalistujte si, prosím, stranu 220.  Proč zimní? Protože mám teď k dispozici jen zeleninu vhodnou k uskladnění na zimu z místního supermarketunejdražšíhovestředníevropě.
Mám štěstí, že mrkev je sladká, bez hořké pachuti. Větší kusy  krájím na čtvrtky, menší na poloviny. Jako petržel mi prodali bezvadný pastiňák, ten dostal v upečených chutích číslo jedna. Pastiňák také dělím na čtvrtiny. Celer krájím na hranolky. Malé cibulky nechám v celku. Menší brambory,se slupkou pečlivě očištěnou drátěnkou na zeleninu,  půlím. Červenou řepu mám již upečenou vcelku, v předstihu a pro strýčka příhodu uloženou v lednici. Jamie by do pekáče přidal dýni, fenykl, tuřín, artyčoky
1
Naporcovanou zeleninu vyskládám na hlubší plech, bohatě zalévám olivovým olejem a štědře sypu hrubozrnnou solí. Na pastiňák přijde čerstvá šalvěj, na brambůrky, celer a cibulku čerstvě drhnutý rozmarýn. Mrkev sypu drceným kmínem. Navrch přihodím neloupané, omyté stroužky česneku. Přikryju alobalem a ve vyhřáté troubě peču na 200 °C dvacet minut. Pak alobal sejmu, přidám rozčtvrcenou červenou řepu a nepřikryté peču tak dlouho, dokud zelenina nedostane pečený nádech. Cibulky je vhodné po upečení pokapat balzamikovým octem.

2

Ve spojení s pečeným kuřetem je to ideální oběd - celý připravený v troubě. Těm největším hladovcům přidám vařenou rýži. Pak jen stačí v horké troubě dopéct nedělní moučník, u nás doma byl dnes na přání tento.


 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Madla Madla | Web | 24. ledna 2011 v 17:44 | Reagovat

Hádejte co chystám připravit na večeři posmrkávající a pokašlávající rodině a co mi bylo uisnpirací ...? Pečená zelenina (jakákoli) je bezvadná a Jamieho recepty rovněž. Mám tu stejnou knížku, udělala jsem si s ní radost ještě před Vánoci. A tu krásnou červenou řepu závidím, já u nás v městečku nemůžu žádnou pěknou sehnat :-(

2 Papaja Papaja | Web | 25. ledna 2011 v 10:52 | Reagovat

Knihu nemám, ale i tak jsem se nechala inspirovat a občas si podobným způsobem peču zeleninu moc ráda :-P Jako třeba tady:
http://mlsnakocka.blog.cz/0909/pecena-mlada-korenova-zelenina
Ke kuřátku je to, toffo, vynikající příloha - skvělý nedělní obídek :D
P.

3 toffo toffo | Web | 26. ledna 2011 v 6:28 | Reagovat

[1]: Měla jsem štěstí a Jamieho jsem koupila na podzim v Knižním klubu s podstatnou slevou. Už by jsi mohla být u vás doma v zelinářstsvích známá poptávkou, tak by ti mohli sakra vyjít vstříc nabídkou?

4 toffo toffo | Web | 26. ledna 2011 v 6:31 | Reagovat

[2]: O, pravda. Někdy se mi recept vryje do podvědomí a automaticky začnu potraviny zpracovávat. Jako když se mi doma poprvé objevil candát - rovnou jsem jako přílohu zvolila nastavovanou kaši, ani jsem o tom nepřemýšlela. Dodatečně jsem si uvědomila, že vařím podle tebe :-)!

5 Vilemína Vilemína | 26. ledna 2011 v 14:51 | Reagovat

Podobný recept taky dělám, ale viděla jsem ho u Delie. Dává i dýně, tykve. A může to být i na menší kousky - je to dřív pečené. Taky nechávala nakrájenou zeleninu už osolenou, s pepřem i olejem uležet do druhého dne v ledničce v sáčku, to se mi osvědčilo. Je to fajn zimní příloha.

6 Vít Kilián Vít Kilián | E-mail | Web | 27. ledna 2011 v 16:31 | Reagovat

zajíimavý

7 toffo toffo | Web | 28. ledna 2011 v 17:49 | Reagovat

[5]: Díky za nový nápad.

8 Vít Kilián Vít Kilián | E-mail | Web | 28. ledna 2011 v 19:54 | Reagovat

jo díky a ten layout tvořila labandasjana.blog.cz.ahoj

9 Vít Kilián Vít Kilián | E-mail | Web | 28. ledna 2011 v 19:54 | Reagovat

je to bylo jen labandasjana.blog.cz

10 Catalina Catalina | Web | 29. ledna 2011 v 19:58 | Reagovat

Ach néé, celý den běhám kolem dortu a krémů a už jsem tak přeslazená a teď vidím to nádherné zlatavé kuře na pekáči a po bradě mi tečou sliny :D Hned bych ho snědla, a celý!

11 HaF HaF | Web | 2. února 2011 v 22:18 | Reagovat

Tak jsem neodolala a taky jsem pekla zeleninku. Já ji peču podle H. Zemanové, ale v podstatě je to stejné a hlavně vždy moc dobré! Jak jsem tu zeleninku tady zhlédla, tak se mi vybavila ta výborná chuť a opičila jsem se! :-D

12 Madla Madla | Web | 13. února 2011 v 10:52 | Reagovat

Já zimní zeleninku pekla takto: http://madlinakuchyne.blog.cz/1102/pecena-zimni-zelenina-pod-kurcickou-s-parmezanu
A s tou červenou řepou mám problém pořád, když na nějakou narazím, tak se mi nelíbí, je povadlá, naměklá, nahnilá ... ale lidi ji kupují, protože je levná :-( Nezbyde mi než zase koupit na jaře semínka přesvědčit maminku k dalšímu pokusu o vypěstování :-)

13 Kamca Kamca | E-mail | 6. dubna 2014 v 14:01 | Reagovat

Zhubněte i bez trápení! Stačí navštívit http://www.xjidelnicek.cz. ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama