Vepřová pečeně marinovaná v ovocné pálence

5. listopadu 2010 v 8:26 | toffo |  V toffo-kuchyni
Pomalý hrnec je můj věrný společník nejen u vaření jablečných povidel, ale i ve chvílích, kdy nemám čas stát v kuchyni  a přesto nechci rodinu ošidit o sváteční nedělní oběd - přesněji řečeno večeři.  Vepřové pečeni se chvilku věnuji v sobotu večer, kdy jí ukládám do marinády, chvilku ráno, než jí opeču, šoupnu do PH a ponechám osudu. Nakonec jí a knedlíkům ve finiši věnuji večerní hodinku.Osušené maso opečeme na másle

Potřebuji:
1 - 1,5 kg - jednoduše jeden pěkný kousek vepřové pečeně ,
20 dkg špeku nebo anglické slaniny,
2 středně velké cibule,
1 dl meruňkovice, slivovice nebo jiné ovocné pálenky,
kousek másla na opečení masa,
2 polévkové lžíce dijónské hořčice,
200 ml smetany,
provensálské koření
 (neměla jsem po ruce kupované, proto jsem očesala
bylinky z balkonu i kuchyně: rozmarýn, šalvěj, tymián, levanduli a přidala jsem trochu sušeného oregana).

Maso omyju a osuším. Slaninu si nakrájím na klínky, nechám je v mrazáku tak dvacet minut zmrazit, aby se jimi dala pečeně snadněji prošpikovat. Našpikované maso poliji velkým panákem meruňkovice, oplácám bylinkami, nechám přes noc odležet v ledničce. Ráno maso obrátím, aby se marinovalo alespoň částečně rovnoměrně.

Na pánvi rozpustím máslo, přidám krapet oleje, aby neprskalo a maso ze všech stran opeču, aby se maso zatáhlo. Předám do pomalého hrnce, přidám cibuli, podliji vodou, jen lehce, aby cibule byla ponořená, ale neplavala. Osolím a opepřím čerstvě mletým pepřem. Nechám vařit 1 hodinu rychle a další čtyři hodiny pomalu. Během těch čtyř hodin si odskočím zazimovat pokoj na chatě. Po návratu vyndám maso, nakrájím ho na porce a slibuji si, že si konečně pořídím kuchyňský provázek na ovázání masa, aby při krájení drželo tvar a nerozpadalo se.
zatáhnuté maso přeložíme do hrnce s nasekanou cibulí

Místo přípravy v pomalém hrnci se dá samozřejmě použít pomalé pečení v troubě nebo dušení přímo na sporáku. Chce to jen občas kouknout pod pokličku a znovu podlít vodou, aby se nic nepřipálilo. Dobrou službu také odvede římský hrnec.

Výpek z masa a cibule rozmixuji ponorným mixérem, přendám zpět na pánev, doplním smetanou, ochutím hořčicí a pomalým varem redukuji - trvá to v rozmezí 15 až 30 minut. Nemusím pak zahušťovat moukou, nebo jíškou. 

Omáčka se redukuje a já si mezitím připravím hrnečkové knedlíky podle Šárky.

servírujeme s houskovým, hrnečkovým knedlíkem a smetanovo - hořičičnou omáčkou
Na talíři si pečeni zdobíme a ochucujeme naloženými brusinkami.
  
Fota by Martin Tomšů a jeho Nikon D90, mému "malému červenému" při akci došla baterka.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Madla Madla | Web | 5. listopadu 2010 v 13:02 | Reagovat

Tak tomu říkám sváteční jídlo non plus ultra :-) Mňam, nádherně to na talíři ladí, krásné fotografie pohladí a úplně z nich dýchá domácí pohoda nad výbborným jídlem. Recept je skvělý, pomalý hrnec sice nemám, ale určitě brzy vyzkouším, protože tvé krásné fotografie více než lákají k uskutečnění takové voňavé a aromatické pečínky.
Prostě nádhera!

2 toffo toffo | Web | 5. listopadu 2010 v 13:25 | Reagovat

[1]: Jsem ráda, že se mi podařilo vykouzlit náladu, díky za pěkný komentář Madlo.
Upřesnění ohledně fotek už jsem dodala do článku :-) !

3 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 5. listopadu 2010 v 18:41 | Reagovat

Jejda, holky vy mne snad zlomíte a já se do nějakého pořádného kusu masa zakousnu. To vypadá božsky! A to jsem po večeři, spořádala jsem, co se dalo i nedalo, a stále mne honí mlsná :-? Ach jo!

4 Papaja Papaja | Web | 6. listopadu 2010 v 8:41 | Reagovat

Ovšem tohle je parádní! Kombinace dobrého masa a kvalitního alkoholu ještě nikdy nezklamala :-P Líbí se mi, že šťávu zbytečně nezahušťuješ moukou :D Prohlížím si recept a říkám si: "Sakra, ta druhá fotka je krásná. Toffo má nový foťák?" :D A on to je přímo báječný fotograf!
Tohle se Ti (vám) opravdu povedlo! Já při pečení většího kusu masa nedám dopustit na remosku :-P
Měj se pěkně!
P. :-)

5 HaF HaF | Web | 6. listopadu 2010 v 23:17 | Reagovat

Mňam! Vypadá to luxusně, je vidět, že podzim je tu, receptíky začínají být masovější a výživnější! Léto mám ráda a lehká letní jídla taky, ale podzim miluji!(slivovice, víno, zavařování, brambory, zelí, hony a zabíjačky - mé gurmánské srdce jásá) A musím závistivě podotknout - skvělé fotky! :-D

6 world-football-league world-football-league | E-mail | Web | 7. listopadu 2010 v 17:30 | Reagovat

Ahoj prosím koukni se na muj blog a promiň za reklamu

7 toffo toffo | Web | 8. listopadu 2010 v 16:22 | Reagovat

[3]: To jsou silná slova ;-)!

8 toffo toffo | Web | 8. listopadu 2010 v 16:24 | Reagovat

[4]: Ó, díky moc, fotografovi jsem vyřídila. Říkala jsem si, že v tomto případě je zbytečné, vařit kvanta omáčky, redukováním zbyde tak akorát, aby se jeden zbytečně nepřecpal :-D!

9 toffo toffo | Web | 8. listopadu 2010 v 16:26 | Reagovat

[5]: Hezky jsi vyjmenovala radosti podzimu. Neboj se, brzy zase fotit budeš.

10 eva eva | E-mail | 9. listopadu 2010 v 19:44 | Reagovat

Pečeně,dýnový chlebík.....,že já se nenarodila jako tvuj manžel:),být sestrou taky super,alespon lehce u zdoje :-D ,inspirace a klobouk dolu!

11 toffo toffo | Web | 9. listopadu 2010 v 20:30 | Reagovat

[10]: Chtěla bys vypadat, jako můj manžel :-D !

12 DolceVita DolceVita | Web | 10. listopadu 2010 v 20:58 | Reagovat

Jé, to je vážně moc hezky vyladěná podzimní záležitost :-) Souhlasím se vším, co bylo řečeno v předešlých komentářích. Vepřová pečínka je velmi fotogenická holka. Ať to fotil kdo chtěl, obdivuji precizní kuchařinu a umělecké podání před objektiv. Kvůli takové pečínce se vyplatí umazat pár hrnečků od knedlíků :-)

Podzim v kuchyni je zábavná doba. Ale to se dá vlastně říct úplně o každém ročním období, když se necháme inspirovat ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama