Sweet truflle sixteen

28. listopadu 2010 v 18:03 | toffo |  V toffo-kuchyni
Narozeninový dort je vždy výzva, natož padne-li mi do oka receptura Le Cordon Bleu Paris. Vyplatí se k receptuře přistupovat s pokorou, pěkně si do hlavy uložit postup i vychytávky, dvakrát měřit, než hned řezat. Připravte se na to, že si začokoládíte nejen kuchyň, ale i pusu. Každý člen rodiny bude žadonit, aby směl vylízat misky od čokolády.
2
Den první
Rozevíratelnou dortovou formu  o průměru 20 cm vymažu máslem a vysypu hrubou moukou. na dno formy pro jistotu úspěšného vyklopení korpusu vložím kolečko z pečícího papíru, vystřižené přesně podle dna dortové formy.
Troubu si nahřeju na teplotu 165°C.


Čokoládový korpus podle originální receptury:
  
2 vejce,
3 polévkové lžíce cukru,
6 polívkových lžic polohrubé mouky,
1 polévková lžíce kakaového prášku,
2 polévkové lžíce rumu.

Ve  vodní lázni (miska se nesmí se vody dotýkat) našlehám ručně metličkou vejce s cukrem, až je směs světlá, lehká a dvojitého objemu. Teplota směsi nikdy nemá být horká, pouze teplá. Vyjmout misku a dále vše šlehám do zchladnutí. Přesít mouku, kakao a lehce vložit do vaječné směsi. Nalít do připravené formy, povrch jemně uhladím a peču.

Originálně jsem si upekla placku, která byla lesklá a tuhá, jak z modelíny. Výsledek rozhodně nesplňoval mé představy o dortovém korpusu. Proto jsem si upekla korpus č. 2, vyzkoušený podle receptury svatovintířského dortu.

Čokoládový korpus podle mé náhradní varianty:
2 větší vejce,
4 polévkové lžíce moučkového cukru,
3 polévkové lžíce polohrubé mouky,
1 polévkové lžíce neslazeného kakaa.
2 polévkové lžíce rumu - já použila griotku.

V míse šlehám elektrickým šlehačem vejce s cukrem, až jsou hustá a bílá. Lehce do nich zamíchám mouku a prosáté kakao. Těsto předám do připravené dortové formy a peču. Že je korpus upečený, poznám, že se korpus přibližně po deseti až třinácti minutách  začne odtahovat - oddělovat od stěn formy. Upečený korpus nechám vychladnout na mřížce a dortovou formu umyju a a čistou připravím pro další použití při výrobě dortu

Vychladlý korpus vložím zpět do čisté dortové formy a navlhčím griotkou. Na stěny dortové formy si ustřihnu z pečícího papíru manžetu, širokou stejně jako jsou okraje formy. Aby papírová manžeta pěkně držela a nehroutila se, z jedné strany jí potřu vodou a navlhčenou stranou ji přitisknu ke stěně formy. 

Truflle náplň:
280 g hořké čokolády (s podílem alespoň 70% kakaa),
1 čajová lžička práškové želatiny,
4 lžíce kukuřičného sirupu (lze nahradit medem),
500 ml šlehačky,
kakaový prášek na posypání povrchu.

280 g čokolády rozpustím ve vodní lázni.  Do jedné lžíce vody přidám 1 lžičku přáškové želatiny a opět jí ve vodní lázni nad pomalu vařící vodou rozpustím. V kastrolku přivedu k varu 6 lžic vody s kukuřičným sirupem nebo medem. Odstavím a přdám rozpuštěnou želatinu. Tuto směs přidám za stálého míchání  do čokolády. Stane-li se, že směs zhrudkovatí, dá se opěti jemně zahřát nad horkou odstavenou vodou (miska se vody nesmí se  dotýkat) a rozmíchat, až je hladká. Čokoládovou směs nechám zchladnout.
Našlehám šlehačku do měkkých kopečků a lehce jí vložím do zchladlé čokolády. Nepřemíchat! Truflle náplň naliju na připravený korpus ve formě, pěkně uhladím povrch. V lednici nechám zatuhnout, pro jistotu přes noc.
1

Den druhý

Na ozdobení a dokončení dortu:

170 g čokolády,
kakaový prášek.

Opět si připravím papírovou manžetu, opět stejně širokou, jako jsou stěny dortové formy a dlouhou stejně tak, jako je její obvod. Rozpustím zbývajících 170 g čokolády a natřu na připravený pás papíru. Nechám ztuhnout - nejprve na kuchyňské lince a ke konci ztvrdnutí pomůžu zmrazením v mrazáku. Čokoládový pás nalámu na nepravidelné, větší kusy.

Je čas na zdobení dortu.

Aby se  lanýžová náplň neodtrhávala z dortu současně s manžetou, krátce na stěny formy přitisknu utěrku, namočenou v horké vodě. Pak odstraním stěnu dortové formy a papírovou manžetu. Boky dortu obložím čokoládovými krami, povrch dortu zapráším kakaovým práškem a špejlí nakreslím ozdobnou mřížku.

Výsledkem je koncentrace čokolády, která bude "zabijácká" i pro čokoholika.  Doporučuje se podávat s četstvými jahodami, nebo silným, neslazeným pressem. Sklenka studeného mléka také není od věci.
Vše nejlepší k narozeninám, Honzo ♥!

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Madla Madla | Web | 29. listopadu 2010 v 13:08 | Reagovat

Tak tomu říkám přímo čokoládové nebe! Teda, já bych chtěla, aby mi někdo na narozeniny taky upekl takový výtečný a čokoládou nabitý dort! Tleskám za prvotřídní zvládnutí nelehké receptury, dortík vypadá nádherně.

2 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 30. listopadu 2010 v 0:20 | Reagovat

Krásná dortová architektura :-)
Manžety na pánské košili i na úžasně čokoládovém dortu mají prostě šmrnc. A to neslazené espresso k tomu - to už je sen.

P.S.
Oslavenci dodatečně přeji vše NEJ :-)

3 toffo toffo | Web | 1. prosince 2010 v 15:46 | Reagovat

[1]: Bravurně jsem to - přiznám se - nezvládla. Příště bych větší důraz kladla na rozmíchání čokolády s medem a želatinou, nepodceňovala teplotu směsi ani jednotlivých surovin. Utvořily se mi hrudky, které se mi nepodařilo zcela rozmíchat. Nicméně oslavenec mi hrudky prominul.

4 toffo toffo | Web | 1. prosince 2010 v 15:48 | Reagovat

[2]: Jen ty manžetové knoflíčky v podobě čerstvých jahod nám chyběly k dokonalosti :-) !

5 Catalina Catalina | E-mail | Web | 1. prosince 2010 v 21:16 | Reagovat

Báječně odvedená práce :) Já jsem hodně velký čokoholik a při pohledu na tento dort si rychle musím nějakou dát, jinak bych to nevydržela :D Moc se mi líbí, jak se ti ta čokoláda na okrajích krásně leskne (mně se na ní většinou vysráží to kakaové máslo) :)

6 Pipi Pipi | Web | 3. prosince 2010 v 13:02 | Reagovat

Dort vypadá luxusně a neumím si představit, že by někomu nechutnal... :-D Ale mám pocit, že jakmile bych ho nakrojila, celý by se mi rozjel...? Nebo se mýlím?

7 Vít Kilián Vít Kilián | E-mail | Web | 4. prosince 2010 v 16:39 | Reagovat

Ahoj máš cool blogg

8 vilemina vilemina | Web | 6. prosince 2010 v 15:09 | Reagovat

Krásný dort, a povedl se pěkně - opravdu vydařený dárek!

9 Papaja Papaja | Web | 7. prosince 2010 v 10:38 | Reagovat

Moc velká nádhera! To bych ochutnala opravdu s chutí :D A prosila bych jeden kousek s velkým kouskem té postranní čokolády :-P
P.

10 toffo toffo | Web | 12. prosince 2010 v 16:49 | Reagovat

[5]: Aby byla čokoláda lesklá, musí se temperovat, v menším množství to jde takto:
http://www.coopclub.cz/pracujeme-s-cokoladou/243
Cukráři používají k schlazování čokolády mramorovou desku.
Já čokoládu netemperovala, jestli, tak omylem :-D , možná se spíše leskne od blesku fotoaparátu?

11 toffo toffo | Web | 12. prosince 2010 v 16:53 | Reagovat

[6]: Dort se musí chladit v lednici, pobyt v pokojové teplotě mu nesvědčí. Porcovali jsme dort ihned po vytažení z lednice. Nerozjížděl se. Při pobytu v pokojové teplotě trochu povolí, ale určitě se nerozteče. Spíš se více lepí na porcovací nůž. Krém = lanýžová pěna se schová jako mousse au chocolat.

12 toffo toffo | Web | 12. prosince 2010 v 16:54 | Reagovat

[8]: Děkuji. Zničila jsem oslavence - čokoládou!

13 toffo toffo | Web | 12. prosince 2010 v 16:55 | Reagovat

[9]: S radostí! Pošlu mailem :-D !

14 Alena Alena | Web | 16. prosince 2010 v 0:33 | Reagovat

Dortík je vážně neskutečná dobrota.
Taky jsem ho dělala a dokonce už 3x. :-)
Mrkni
http://alenkyfood.blog.cz/0803/ve-dvou-se-to-lepe-tahne

15 toffo toffo | Web | 16. prosince 2010 v 17:57 | Reagovat

[14]: Mrkla jsem a mám co vychytávat :-)!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama